Как да стимулираме детската самостоятелност

самостоятелност
Да са самостоятелни - това е едно от най-ценните наследства, които можем да оставим на децата си.

Децата ни са прекрасни, хубави и умни, изпълнени с качества и много потенциал. Обичаме ги и ги щадим за тяхно добро, за да не се изморяват. И те не разбират за тежестта на живота още от ранна възраст. Обичаме ги чак до осакатяване на крехката им самостоятелност.

Самостоятелност – това е умението децата да се справят сами с трудностите, които не можем да им спестим

Това е най-голямото наследство, което можем да им завещаем като родители. Парите могат да бъдат изхарчени, но подобно умение ще остане, за да им помага в постигането на всяка житейска цел. Ние сме техни родители, спътници, а не слуги.

самостоятелност
Родителите сме спътници.

Дори да им даваме всичко, което пожелаят, няма да накараме децата да ни уважават и обичат повече. Децата дават смисъл и цел на живота ни. Толкова много, че твърде лесно забравяме, че сме техни спътници, а не господари. До тях сме, но не са наши и понякога това плаши. Не смеем да отказваме, за да не ги разочароваме и спрат да ни обичат.

Ще дойде ден, в който те ще се отделят от нас и решаващо за техния житейски успех ще бъде нивото им на самостоятелност и уменията им да управляват себе си, поведението си, парите си. [Още по темата: Колко важна е самостоятелността за децата]

За да подкрепим развитието на детската самостоятелност, ще споделя с вас няколко практични насоки:

Смисълът на възпитанието е подготовката за самостоятелен живот

Ако искате децата ви да овладеят определено поведение и да се научат на самоконтрол и самокорекция, върху себе си и поведението си, бъдете активен коректив, а не безучастен наблюдател.

Насърчаването на самостоятелност води до откриване на силните страни на детето.

Колкото сте по-търпеливи и упорити, толкова повече се увеличава и шансът детето ви да не се плаши от провалите си, да е склонно да опитва. Отново и отново, докато усвои определено поведение. Не се притеснявайте, когато поиска да се храни само, но ще изцапа тениската си. Оставете го да опитва, да се развива, дори и за вас това да означава повече чистене и пране.

самостоятелност
Светът е толкова голям, колкото вярваме, че е.
⦁ Светът е толкова голям, колкото вярваме, че е:

задоволявайте и провокирайте детското любопитство без умора и съпротиви. Отговаряйте на детските въпроси, дори и да ви се струват глупави или пък да нямате сили след дългия работен ден. Това е начинът да нарисувате основите на картата на света в детското съзнание. Колкото по-голяма е тя, толкова по-далеч ще стигнат децата ни.

Поставяйте граници и правила:

те са като парапета на мост, по който преминаваме. Можем да минем по моста и без помощта на парапета, но с него се чувстваме по-сигурни и защитени.

Не се страхувайте да отказвате.

Това е едно от най-нормалните неща на света. Ако се стремим да дадем на детето всичко, „защото на нас не са ни давали“, несъзнателно го лъжем, че винаги някой ще задоволява желанията му.

Наказавайте, но го правете разумно.

Когато наказваме детето с естествените логически последици от неговото поведение, не увреждаме неговата психика. По-скоро му помагаме да разбере закона за причина и следствие и го учим да поеме отговорност за постъпката си.

Не се месете винаги в детските конфликти,

помогнете на детето само да реши как ще действа. Съветвайте го, но не взимайте винаги решения вместо него.

самостоятелност
Детето не е инструмент за постигане на собствените ни мечти.
Детето не е инструмент за постигане на нашите мечти:

тези несъзнателни преноси са много разпространени сред родителите. Дори и да не ни се иска, детето има свой път и живот за реализиране. Това е негово изконно право на свободен човек, ако му го позволите!

Несъзнателно го учете на мотивация за самостоятелност:

вярвате или не, много от мислите, думите и действията ви ще оставят отпечатъци в несъзнаваното на децата ви. Тези отпечатъци един ден, ще поникнат като семена и ще дадат плодове в реалния живот. Ако искате децата ви да са самостоятелни и мотивирани, покажете им как се прави, а не им го обяснявайте. Децата могат да правят добре разлика между обяснения и действия.

Вижте още: Най-честите родителски грешки

Отговор