Български майки на деца с аутизъм в Англия във фейсбук

Има едно място в интернет пространството, където група българки се срещат и разговарят като най-близки приятелки, макар да се познават от съвсем скоро и повечето никога да не са се виждали в реалността.

Тези жени са свързани по две основни линии.  Живеят в Англия и са майки на деца с аутизъм.

„Споделяме си трудностите, които срещаме с децата и системата тук, подкрепяме се и се радваме заедно за напредъка на децата ни,” разказват българките.

Името на групата е Autism Bulgarian Mums in UK. Тя е затворена. Така всеки може да споделя проблемите си спокойно и да се чувства защитен, защото анонимността му е гарантирана.

autism

„Знам колко значеше за мен да усетя, че не съм сама и че има други, които ме разбират и мога открито да споделя с тях за трудности и малките радости,” допълва една от майките в групата, която е едва на няколко месеца, но постоянно се разраства.

Във фейсбук българките обсъждат проблеми, свързани както с образованието и системата във Великобритания, храненето, диети, добавки, така и съвсем лични и семейни неща.

„Много приятно е, когато се почувстваш сред хора, които разбират всяка твоя дума, всяко изживяване и опит. Изведнъж всички се почувствахме като едно малко семейство и без да сме се виждали или познаваме лично, станахме толкова близки, че започнахме да споделяме дори най-лични неща от живота ни,” казва Антония, която е нещо като “майка” на групата.

Дъщеря й Алис е на 23 години и вече се е сблъскала с препятствията, които тепърва ще трябва да прескачат децата с аутизъм на останалите наши сънароднички на Острова.

„Наблюдава се едно много интересно явление. Жените вместо да са озлобени и подтиснати, измъчени и нещастни от това, което е сполетяло децата и засяга цялото семейство, са борбени, позитивни и добри! И някак си, като че групата е извор на енергия, когато чувстваш, че ти трябва малко повечко сила, споделяш си проблема и отвсякъде започват да извират положителна енергия, идеи, предложения, подкрепа и не на последно място информация, която не само те кара да продължаваш да се бориш, да вървиш напред, да търсиш решения и отговори на безкрайните си неизвестни,” споделя Антония.

Тя и останалите българки от групата са отворени да приемат и други наши сънародници, чиито деца са диагностицирани с аутизъм. Те са задружни и всяка от тях е готова да подаде ръка на останалите. Никой не критикува другия, обединени са и искат да си помагат.

„Може би, защото всички имаме една обща болка и мъка, и в групата можем да споделим и бъдем разбрани напълно, което други хора, колкото и добри приятели, дори и роднини, трудно биха разбрали…” казва една от майките в Autism Bulgarian Mums in UK.

СПОДЕЛИ
Предишна статия10 от най-големите роли на Робърт Де Ниро
Следваща статия“Куклата” от Джони Уелч
Вероника Лазарова
Обичам да търся истории и да ги разказвам. Започнах да го правя едно лято преди 15 години, когато постъпих на стаж в седмичника "168 часа". През тези години срещах невероятни хора, предадоха ми безценни уроци и се учих да пиша искрено, истински и със сърце. Иначе понякога съм ужасно бъбрива, обичам да ходя по разни малки, затънтени селца и да си говоря с бабите, да се губя, да намирам нови приятели, да се виждам със старите и да пия лате.

1 КОМЕНТАР

  1. Ето какво споделя една жена от Австралия Denia: След като видяхме, че гъбите #рейши се отразиха добре на баща ми, който е с #ревматоиден артрит, цялото семейство решихме да пием от тях. Тя забелязва значително подобрение на състоянието при собствените си деца: най-малкия й син, който от 4 годишен е диагностициран като дете с #аутизъм или #ADHD (#хиперактивност). Сега той е на 5 години и е приемал прах от гъбите рейши (Ganoderma) в продължение на 4 месеца. Неговото #внимание и нивото на #концентрация са се подобрили 400% по нейно мнение. Неговият учител коментирал неговия невероятен прогрес и сега той е нормално здраво дете. Той вече няма проблеми с бъдещото си образование, което всеки родител би искал.http://www.kafe-ganoderma.eu/products

Отговор