Изгаряне на американското знаме в София през 1950 г.

0
американското знаме
Изгарянето на американското знаме в София през 1950 г.

“Сержант Уилям Слойт от екипа на американското военно аташе в София, България хвърля американското знаме в огъня. В Него горят кодиращи машини и друго оборудване след затварянето на американското посолство в страната и скъсване на дипломатическите отнощения между САЩ и България. Американският военен етикет повелява, че флагът може да бъде изгорен, когато се налага да бъде унищожен. Снимката е донесена от София в Париж от Мери Джонсън, пресаташе на посолството. Тя пристига във френската столица с Доналд Р. Хийт, бивш пълномощен министър на Америка в България.”

Петър Вутов
Д-р Петър Вутов получава нотата на Държавния департамент за прекъсване на отношенията между България и САЩ през февруари 1950 г.

Този текст придружава снимката по-горе, публикувана във в. The Decatur Herald на 28 февруари, 1950 г. Същата година

правителството на България обвинява американския пълномощен министър Доналд Р. Хийт в шпионаж

На 19 януари той е обявявен за персона нон грата.

Дипломатът е обвинен, че е подпомагал Трайчо Костов в антидържавната му дейност. България скъсва дипломатическите си отношения със САЩ на 20 февруари същата година, Хийт е изгонен от страната, а Костов – осъден и обесен.

Дуайт Айзенхауър
Американският президент Дуайт Айзенхауер (вляво), държавният секретар Джон Фостър Дълес (в средата) и изгоненият от България пълномощен министър Доналд Хийт (вдясно).

Доналд Р. Хийт пристига в България три години по-рано, през 1947-ма, когато е открита Американската легация в София. На 8 ноември същата година Хийт връчва акредитивните си писма като пълномощен министър за България. Установяването на дипломатически отношения между България и САЩ е съпроводено с реципрочното откриване на Българска легация във Вашингтон на 21 ноември 1947 г., с шарже д’афер Стоян Атанасов и пълномощен министър Нисим Меворах – баща на поета Валери Петров, който заема поста в периода 1945-1947 г.

България и САЩ са в обтегнати отношения цели девет години. На 24 март, 1959 г. двете страни се споразумяват да възобновят дипломатическите си отношения и Едуард Пейдж младши е назначен като пълномощен министър за България. Той връчва акредитивните си писма на 14 март 1960 г. Дейността на Българската легация в САЩ е възобновена през 1960 г., като Петър Вутов е назначен за български пълномощен министър. През 1966 г. България повишава статута на Американската легация в Посолство на САЩ, а Българската легация получава статут на посолство същата година.

Вижте още: Два куфара тротил за изпроводяк на британската легация в България

Отговор