Адресът на Дядо Коледа в Лапландия

Лапландия
Ето къде целогодишно се подвизава Дядо Коледа. Photo credit: cx2lr via Foter.com / CC BY-NC-SA

Финландците казват, че ако си бил веднъж в Лапландия и си решил да си тръгнеш, не можеш вече да си същия. Защото сърцето ти е останало там. От опит и най-чистосърдечно мога да призная – вярно е. Това е едно наистина магично място. Пълно с легенди, шамани, северни елени, странни вярвания за джуджета и елфи, незалязващи слънца и северни сияния…  И освен всичко останало, там е домът на най-любимия герой на децата – Дядо Коледа.

Лапландия
Някъде в Лапландия…

Официалната версия е, че добрият старец живее на тайно място. Някъде в Корватунтури (Ушната планина). На това място елфите чуват всички деца и възрастни – дали слушат или не. Всичко, което чуят, се записва в дебели книги. Точно преди Коледа, самият Дядо Коледа проверява написаното в книгите и решава на кого да занесе подарък.

Преди около век обаче разни случайно преминаващи туристи разпространили новината, че там някъде е работилницата на Дядо Коледа. И добрият старец решил да направи нещо, за да се запази тайната на неговия дом, елфите и джуджетата, които му помагат, както и на самия коледен дух.

Затова се преместил в офис в близост до Рованиеми. Това е най-големият лапландски град, който е и столица на финландска Лапландия. Така Дядо Коледа хем запазил тайната на дома си, хем излязъл на светло за всички, които обичат магията на коледните празници.

Лапландия
Дядо Коледа в офиса си на Северния полярен кръг в Лапландия. Снимка: Visit Finland във Flickr

Селцето на Дядо Коледа

е точно на Северния полярен кръг (на финландски Napapiiri). Там е офисът на добрия старец, където се среща с безбройните си посетители – стотици хиляди всяка година. Както и пощата, в която множество елфи четат писмата на децата от целия свят и им изпращат отговори от името на белобрадия старец. Между другото, знаете ли как се казва той на финландски? Името му е Joulupukki, което буквално значи коледен козел. Вероятно, защото старецът е облечен в кожух от козя кожа.

А в равнините и по хълмовете наоколо наистина бродят безброй северни елени. Чиито рога през лятото са мъхести и меки. Когато дойде заветният момент, Дядо Коледа натоварва безбройните подаръци в шейната, впряга елените си и отлита по света, за да зарадва добрите деца.


Вижте още за изкуството, културата и модата на Севера


Коледа е време за мир на хора и животни, както казват финландците. И подаръци има не само за децата. В тази страна на Коледа за домашните животни на някое дърво се закача сноп пшеница, а за горските се оставят ядки и месо.

Лапландия
Офисът на Дядо Коледа е точно на Северния полярен кръг. Photo credit: mtcl via Foter.com / CC BY-NC-SA

Когато за първи път се отправих към Рованиеми през 2004 г., бях убедена, че кой знае колко не може да ме изненада. Очаквах едно комерсиално местенце, където всичко е порядъчно рекламно и брандирано, продаващо, скъпо и т.н. Но едно от първите неща, които преживях там, беше среща със самия Дядо Коледа. И трябва да призная, че искрено се развълнувах.

За миг имах чувството, че няма как това да е лъжа. Толкова истински изглеждаше, всичко беше толкова изпипано и обмислено.

Уютно, топло, странно естествено

Той говореше с онзи плътен и леко дрезгав глас, който винаги съм си представяла. И беше любопитен към всеки посетител. Как не се изморява с тълпите, които минават всеки ден? Сигурно се изморява, ама е професионалист очевидно.

После посетих пощата, видях купчинки писма от къде ли не, включително малка от България. А след това се срещнах с лапландски шаман и храних стадо северни елени. Е, как да не повярваш в Дядо Коледа, ако се озовеш на Напапиири (полярния кръг) във Финландия?

Откакто оставих сърцето си в Лапландия и особено откакто имам деца, всяка година поръчвам писма от Дядо Коледа я за своите, я за други дечица. Понякога пристигат точно преди Коледа, съдържат

Дядо Коледа
Писмо от Дядо Коледа.

писмо от добрия старец

и някакъв елемент от финландската празнична култура по това време на година. Като рецепта за любимите сладки на Дядо Коледа например. Тази година пристигна сертификат за доброта и послушание. Изобщо, всяка година има някаква изненада. Затова и децата ги очакват с нетърпение. А във Финландия съм чувала, че това е масова практика, едва ли не нещо задължително. И няма съмнение, че писмата са от Дядо Коледа – носят пощенска марка и печат от самия Северен полярен кръг.

Остана малко време до Коледа, затова побързайте, ако искате да зарадвате децата си. Ето ви адреса:

Лапландия
Писмото от Дядо Коледа винаги носи печат от Северния полярен кръг.

Joulupukin Kammari

Joulupukin Pajakylä

Joulumaantie 1

FI – 96930 Rovaniemi, Napapiiri

FINLAND

А за да стане по-бързо, можете да поръчате писмо в Интернет на ТОЗИ ЛИНК. Малко преди Коледа пощенските елфи спират да приемат поръчки, но в началото на следващата година отново е възможно да се поръча писмо на Дядо Коледа. Защото в крайна сметка децата целогодишно трябва да са добри. Какво значение има кога добрият старец ще им го напомни и ще им разкаже повече за себе си?

И не забравяйте – Дядо Коледа носи подаръци само на добрите деца. А неговото разбиране за добрина включва три основни неща:

 • Да бъдем добри, приятелски настроени към другите и да помагаме!
 • Никога да не забравяме да сме добри и към себе си. Това значи да не спираме да се развиваме – чрез учение, спорт и добри хобита.
 • Да уважаваме природата и нейните рожби – животните.

Добрината и мирът са най-важното послание на добрия Дядо Коледа!

Лапландия
Лапландия през зимата – небето, озарено от северното сияние. Снимка: Visit Finland във Flickr.

Любопитни факти за Лапландия:

 • Това е район в северната част на Европа, който обхваща част от териториите на Норвегия, Швеция, Финландия и Русия.
 • Във Финландия това е най-голямата като територия и същевременно най-слабо населената провинция в страната.
 • През зимата там може да е наистина много студено – температурите редовно падат под минус 20-30 градуса, а рекордът във Финландия е минус 51,5 градуса по Целзий, измерени през януари 1999 г. в Китила.
 • Лятно време слънцето остава над хоризонта и изобщо не залязва за известно време – това може да продължи до няколко месеца.
 • Зиме слънцето изобщо не изгрява в продължение на много дни. Тогава небето често се огрява от магичното Северно сияние.
 • Лапландия
  Лапландски северни елени през лятото.

  В Лапландия според официалната статистика живеят повече северни елени, отколкото хора.

 • Северните елени в Лапландия са полудиви. Всеки от тях си има стопанин и се води на отчет. Бродят съвсем свободно и необезпокоявани по полята, по хълмовете и пресичат пътищата, създавайки понякога проблеми на шофьорите. Но в най-студените зимни дни, когато не могат да намерят храна в природата, елените се прибират във фермите.
 • Лапландия
  Сами – местното население на Лапландия. Снимка: Visit Finland във Flickr.

  В Лапландия живее местното население Сами, което наброява над 100 хил. души в четирите държави в наши дни. Повечето живеят на територията на Норвегия, в другите страни има само по няколко хиляди. Столицата на това население, както и парламентът им, се намират в град Инари във Финландия.

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияОбикновена срещу веган козметика: със или без… смърт?
Следваща статияМъдрецът Стайнбек за съветите, нуждите и подкрепата
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор