Адресът на Дядо Коледа в Лапландия

0
Лапландия
Ето къде целогодишно се подвизава Дядо Коледа. Photo credit: cx2lr via Foter.com / CC BY-NC-SA

Финландците казват, че ако си бил веднъж в Лапландия и си решил да си тръгнеш, не можеш вече да си същия. Защото сърцето ти е останало там. От опит и най-чистосърдечно мога да призная – вярно е. Това е едно наистина магично място. Пълно с легенди, шамани, северни елени, странни вярвания за джуджета и елфи, незалязващи слънца и северни сияния…  И освен всичко останало, там е домът на най-любимия герой на децата – Дядо Коледа.

Лапландия
Някъде в Лапландия…

Официалната версия е, че добрият старец живее на тайно място. Някъде в Корватунтури (Ушната планина). На това място елфите чуват всички деца и възрастни – дали слушат или не. Всичко, което чуят, се записва в дебели книги. Точно преди Коледа, самият Дядо Коледа проверява написаното в книгите и решава на кого да занесе подарък.

Преди около век обаче разни случайно преминаващи туристи разпространили новината, че там някъде е работилницата на Дядо Коледа. И добрият старец решил да направи нещо, за да се запази тайната на неговия дом, елфите и джуджетата, които му помагат, както и на самия коледен дух.

Затова се преместил в офис в близост до Рованиеми. Това е най-големият лапландски град, който е и столица на финландска Лапландия. Така Дядо Коледа хем запазил тайната на дома си, хем излязъл на светло за всички, които обичат магията на коледните празници.

Лапландия
Дядо Коледа в офиса си на Северния полярен кръг в Лапландия. Снимка: Visit Finland във Flickr

Селцето на Дядо Коледа

е точно на Северния полярен кръг (на финландски Napapiiri). Там е офисът на добрия старец, където се среща с безбройните си посетители – стотици хиляди всяка година. Както и пощата, в която множество елфи четат писмата на децата от целия свят и им изпращат отговори от името на белобрадия старец. Между другото, знаете ли как се казва той на финландски? Името му е Joulupukki, което буквално значи коледен козел. Вероятно, защото старецът е облечен в кожух от козя кожа.

А в равнините и по хълмовете наоколо наистина бродят безброй северни елени. Чиито рога през лятото са мъхести и меки. Когато дойде заветният момент, Дядо Коледа натоварва безбройните подаръци в шейната, впряга елените си и отлита по света, за да зарадва добрите деца.


Вижте още за изкуството, културата и модата на Севера


Коледа е време за мир на хора и животни, както казват финландците. И подаръци има не само за децата. В тази страна на Коледа за домашните животни на някое дърво се закача сноп пшеница, а за горските се оставят ядки и месо.

Лапландия
Офисът на Дядо Коледа е точно на Северния полярен кръг. Photo credit: mtcl via Foter.com / CC BY-NC-SA

Когато за първи път се отправих към Рованиеми през 2004 г., бях убедена, че кой знае колко не може да ме изненада. Очаквах едно комерсиално местенце, където всичко е порядъчно рекламно и брандирано, продаващо, скъпо и т.н. Но едно от първите неща, които преживях там, беше среща със самия Дядо Коледа. И трябва да призная, че искрено се развълнувах.

За миг имах чувството, че няма как това да е лъжа. Толкова истински изглеждаше, всичко беше толкова изпипано и обмислено.

Уютно, топло, странно естествено

Той говореше с онзи плътен и леко дрезгав глас, който винаги съм си представяла. И беше любопитен към всеки посетител. Как не се изморява с тълпите, които минават всеки ден? Сигурно се изморява, ама е професионалист очевидно.

После посетих пощата, видях купчинки писма от къде ли не, включително малка от България. А след това се срещнах с лапландски шаман и храних стадо северни елени. Е, как да не повярваш в Дядо Коледа, ако се озовеш на Напапиири (полярния кръг) във Финландия?

Откакто оставих сърцето си в Лапландия и особено откакто имам деца, всяка година поръчвам писма от Дядо Коледа я за своите, я за други дечица. Понякога пристигат точно преди Коледа, съдържат

Дядо Коледа
Писмо от Дядо Коледа.

писмо от добрия старец

и някакъв елемент от финландската празнична култура по това време на година. Като рецепта за любимите сладки на Дядо Коледа например. Тази година пристигна сертификат за доброта и послушание. Изобщо, всяка година има някаква изненада. Затова и децата ги очакват с нетърпение. А във Финландия съм чувала, че това е масова практика, едва ли не нещо задължително. И няма съмнение, че писмата са от Дядо Коледа – носят пощенска марка и печат от самия Северен полярен кръг.

Остана малко време до Коледа, затова побързайте, ако искате да зарадвате децата си. Ето ви адреса:

Лапландия
Писмото от Дядо Коледа винаги носи печат от Северния полярен кръг.

Joulupukin Kammari

Joulupukin Pajakylä

Joulumaantie 1

FI – 96930 Rovaniemi, Napapiiri

FINLAND

А за да стане по-бързо, можете да поръчате писмо в Интернет на ТОЗИ ЛИНК. Малко преди Коледа пощенските елфи спират да приемат поръчки, но в началото на следващата година отново е възможно да се поръча писмо на Дядо Коледа. Защото в крайна сметка децата целогодишно трябва да са добри. Какво значение има кога добрият старец ще им го напомни и ще им разкаже повече за себе си?

И не забравяйте – Дядо Коледа носи подаръци само на добрите деца. А неговото разбиране за добрина включва три основни неща:

 • Да бъдем добри, приятелски настроени към другите и да помагаме!
 • Никога да не забравяме да сме добри и към себе си. Това значи да не спираме да се развиваме – чрез учение, спорт и добри хобита.
 • Да уважаваме природата и нейните рожби – животните.

Добрината и мирът са най-важното послание на добрия Дядо Коледа!

Лапландия
Лапландия през зимата – небето, озарено от северното сияние. Снимка: Visit Finland във Flickr.

Любопитни факти за Лапландия:

 • Това е район в северната част на Европа, който обхваща част от териториите на Норвегия, Швеция, Финландия и Русия.
 • Във Финландия това е най-голямата като територия и същевременно най-слабо населената провинция в страната.
 • През зимата там може да е наистина много студено – температурите редовно падат под минус 20-30 градуса, а рекордът във Финландия е минус 51,5 градуса по Целзий, измерени през януари 1999 г. в Китила.
 • Лятно време слънцето остава над хоризонта и изобщо не залязва за известно време – това може да продължи до няколко месеца.
 • Зиме слънцето изобщо не изгрява в продължение на много дни. Тогава небето често се огрява от магичното Северно сияние.
 • Лапландия
  Лапландски северни елени през лятото.

  В Лапландия според официалната статистика живеят повече северни елени, отколкото хора.

 • Северните елени в Лапландия са полудиви. Всеки от тях си има стопанин и се води на отчет. Бродят съвсем свободно и необезпокоявани по полята, по хълмовете и пресичат пътищата, създавайки понякога проблеми на шофьорите. Но в най-студените зимни дни, когато не могат да намерят храна в природата, елените се прибират във фермите.
 • Лапландия
  Сами – местното население на Лапландия. Снимка: Visit Finland във Flickr.

  В Лапландия живее местното население Сами, което наброява над 100 хил. души в четирите държави в наши дни. Повечето живеят на територията на Норвегия, в другите страни има само по няколко хиляди. Столицата на това население, както и парламентът им, се намират в град Инари във Финландия.

 

Отговор