Критично към смяната на фамилията след брака

0
фамилията
Трябва ли непременно жената да си сменя фамилията, след като се омъжи?

Аз не искам да си сменям фамилията, след като се омъжа. Вярвам, че щом всеки човек получава името си с раждането, то определя живота му и е въпрос на уважение към корените ни да го съхраним. Наречете ме суеверна, но смятам, че

моето име отразява мен

Не разбирам, защо трябва да се прекръствам заради мъж? Все едно се отричам от семейство си.

Освен феминизираните аргументи, много жени остават с фамилията си, защото вече са се изградили като личности и професионалистки. За тях фамилното име е символ на пълноценност и приемането на мъжкото е въпрос на престиж. Всичко опира до гледната точка. За мен е достатъчен компромис, че бъдещите ми деца ще носят името на съпруга ми, както повеляват традициите.

Но дали ще става дума за моята фамилия или тази на децата ми, то аз също искам думата. А монетата винаги е с две страни.

фамилията
За избора на жената.

Преди години само самотните майките са давали своите имена на поколението и това е било срамно клеймо за детето. Да си признат от баща си и семейството му е било важно за положението ти в обществото. Етикетът “незаконнороден” е светел като алена буква през съзнателния живот на човека, белязан с него. А жените дори не са помисляли, че могат да имат мнение по тези въпроси.

Но днес нещата стоят по друг начин

Във Великобритания, Белгия и Германия бебетата могат да се кръщават с фамилията на майка си или баща си. На места в САЩ се използва моминското име на майката за фамилно. Испанските деца носят и двете фамилии на родителите си, както и тези в голяма част от Латинска Америка.

В Италия един различен избор стига до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Баща заявява, че желае дъщеря му да приеме името на съпругата му по лични прични (случаят Cusan and Fazzo v. Italy). Но това му е отказано на всички инстанции. Като мотивите са, че искането не съответства на италианските традиции, идващи от римското право, според което съпругата и децата вземат фамилията на съпруга.


Още: Кога е времето да създадеш семейство?


Конституционният съд обаче казва, че това е в противоречие с принципите за равенство между половете. А ЕСПЧ отсъжда, че е налице случай на дискриминация, базирана на полово различие. След този казус дори е направена препоръка към италианското законодателство да си променят дискиминиращите текстове.

фамилията
Въпрос на еманципация или на равенство?

Българското право е на страната на бащата и според него той е този, който дава второто и третото име на детето. Нещо, което аз наричам закостенял патриархат и което е крайно време да бъде преразгледано. А и колко пъти сте чували израза “бащин език”? Казва се “майчин език” по всички кътчета на Земята.

Отговорността на майката за живота и формирането на бъдещия човек е водеща и да му даде името си е нейно право. А за самите жени дали ще сменят фамилията си след брака, пак трябва да е въпрос на личен избор.

Първите дами, заявили желанието си да запазват фамилиите си, са американките. От 1920 г. различни женски движения издигат тези искания. По нашите ширини до 1947 г. на места е било задължително освен фамилията, жените да вземат и малкото име на мъжа си като бащино. На това му се казва обезличаване.

Днес доста двойки прибягват до

компромисното тире във фамилията

То някак замазва положението и успокоява свекървите, но под формата на ремарке винаги заплашва да се блъсне някъде при семеен скандал за недопечени кюфтета или лошо залепени тапети.

Никой дори не споменава факта, че мъжете също могат да сменят фамилията си след брака и да приемат тази на съпругата! А знаете ли, че двамата могат да си разменят имената?

Джон Ленън и Йоко Оно
Джон Ленън и Йоко Оно в хотелската си стая в Ню Йорк в деня на убийството на Джон. Това е последната им фотосесия заедно. снимката е на Ани Лейбовиц за списание Ролинг Стоун. Photo credit: LifeAsIPictured via Foter.com / CC BY-NC-ND

Джон Ленън и Йоко Оно го правят – за тях това е форма на взаимно уважение и стават Джон Уинстън Оно Ленън и Йоко Оно Ленън.

Първоначално тя добавяа името на мъжа си след брака, но през 1969 г. Ленън решава:

“Йоко смени името си заради мен, сега аз ще сменя моето заради нея. Един за двамата, двамата – един за друг. Тя има пръстен и аз имам пръстен.”

Звучи наистина романтично и мило.

Бейонсе и Джей Зи
Бейонсе и съпругът й Джей Зи. Photo by James Devaney/FilmMagic

А ето го и любимият ми коз: Джей Зи и Бионсе също си променят имената. След размяната на клетвите през 2008 г. те стават съответно: Бионсе Ноулс-Картър и Шон Ноулс-Картър. Причината е, че родителите на певицата нямат синове, а много искат да запазят фамилията в поколенията.

Това се нарича любов

Човекът, чийто хонорар за участие е 1 млн. долара и в чиято мъжественост никой не може да се усъмни, без колебание приема да се казва като жена си. И едва ли е давал обяснения защо и как.

Когато хората се обичат, имат хармонична връзка и отношения, те заедно трябва да решат какво ще се случи с имената им след брака и как ще кръстят бъдещите си наследници. Това е територия, в която не трябва да е водещ законът, а любовта и правото на личен избор.


Вижте още… Защо хората изневеряват

Отговор