Кога е времето да създадеш семейство?

0
семейство
Кога е времето за семейство?

Исках да имам деца още когато бях на 20. Имаше и от кого да ги искам. На тази възраст ролята на бащата все още е важна. После спрях да искам. Не така, както ти минава желанието за сладко. А както когато ти става горчиво. От вкуса на живота.

И ето ме сега, захапала 30-те, все пак искам деца. Този път – въпреки горчивите моменти, пресолените манджи и безвкусните шеги на съдбата. Което ме кара да се замисля за огромната разлика в мотивацията. За

желанието да създадеш семейство

и за моментите, в които това ти се разминава. Или се случва. Но, като че ли, не когато очакваш. Ала кога да очакваш всъщност? Кога е най-подходящото време за тази стъпка, вие знаете ли…

Знаете ли кога да кандидатствате в университет? О, това е лесно – веднага след училище, нали? Имах един колега в бакалавърския курс, беше сигурно на 40+, който едва ли ще се съгласи. Ала в общия случай съществува някакво неписано правило, че така е най-добре. Налага се. За да забързаме бягащата

пътечка към следващата стъпка…

Знаете ли кога да започнете да си търсите работа? След университета? Или още в първи курс? Вероятно нуждата ще ви подскаже.

Знаете ли кога да си купите кола? Точно така – когато ви потрябва. А може би когато забележите, че всички други имат, и поискате да сте като тях. Това също е нужда (макар да е различно от необходимост).

Във всеки случай, големите избори в живота ви идват, когато им дойде времето. Но не в смисъла на онова политическо обещание от близкото минало – за някакво хипотетично бъдеще. Идват, без да питат. Като голяма въпросителна, която всъщност е удивителна. И значи “спешно”.

hands
„Кога е времето за семейство?“ Като че ли няма готов отговор на този въпрос.

По темата със семейството и децата обаче не останаха много етикети “спешно” (освен ако не броим този върху женската физиология, но така или иначе, семейство може да се създава и от двама). Там удивителните са все по-малко.

Повече са въпросителните

“Той ли е?” “Любов или секс?” “У нас или у вас?” И само понякога, но много-много рядко: “Да му направя ли ключове?”

Де да можехме да решаваме дилемите за вторите ключове толкова лесно, колкото лутането между гимназията и първи курс (а то е не по-малко съдбоносно, между другото), избирането на кола или пък на нови обувки (да, знам, подвеждащо сравнение), на втори чужд език, на филма за вечерта, на сладко или солено… И само не ми казвайте, че не избираме ние, а любовта ни насочва! Защото тъкмо идеалистичната представа за нея ни кара да очакваме.

Да отлагаме.

Да се питаме сега ли е времето.

И да грешим в задаването на въпроси.

Греши дори и Google. Попитайте го “кога е времето за семейство” и няма да получите конкретен отговор. По-скоро общи приказки за времето, прекарано със семейството, и как да отделите такова. Попитайте го обаче “каква е възрастта за семейство”. Воала – сякаш сте бръкнали в кошер с рояк жилещи мнения. И няма как да е иначе!

pregnancy
… както и на следващия въпрос: “А кога да създадем дете?”

Нима очаквахте да получите наготово отговора за времето? Какво е то – химера, измерение, в най-добрия случай период. Някои семейства случват на своя на по-късна възраст и се благодарят, че тогава са по-зрели, с повече опит, с по-пъстра история за предаване на следващите поколения. Други са

млади и неопитни

но с енергия, достойна за изследване от квантовата физика. Съберете ли двете крайности в една равнина, дори и Google няма как да ви убеди, че съществува такова нещо като “подходяща възраст”.

По-скоро има подходяща ситуация. За нечии ключове, за мъж, за дете. Ала невинаги ни се полага сами да избираме последователността. Понякога просто даваме най-доброто от себе си, за да направим крачка напред. Дори когато пътечката под краката ни върви назад.


Прочете още… Що е то парализа на избора

СПОДЕЛИ
Предишна статияСемейство с бебе във възстановки на популярни филми
Следваща статияБежанците в България, видяни от един италианец
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор