Защо връзките се разпадат толкова лесно днес

връзките
Прекаленото прибързване и следване на стриктен план за бъдещето могат да провалят дадена връзка.

В живота си съм имала примери, които ме карат да се чудя, как така преди е могло, а сега не може?! Да си с един човек и да си отдаден на връзката ви от самото ѝ начало, докато смъртта ви раздели. 60 години, 40 години, 20 години. Това не са просто цифри. Това са истинските параметри на продължителността на връзките на мои обичани хора – баба ми и дядо ми, родителите ми и мои роднини и приятели от “по-старото поколение”.

Не спирам да се питам на фона на тези прекрасни взаимоотношения, които те са успели да съградят, защо на моите връстници и на по-младите от мен, е ТОЛКОВА ТРУДНО ДА СЪЗДАВАТ ПЪЛНОЦЕННИ И УСТОЙЧИВИ ВЪВ ВРЕМЕТО ВРЪЗКИ. 

Защо връзките днес

толкова често не успяват да издържат и се разпадат така бързо?

Да, времената се менят. Хората са различни – други ценности, възпитание, навици, начин на живот, обстоятелства около тях… И все пак, според мен, не всичко е изгубено. Отказвам да заклеймявам новото поколение и да слагам всички негови представители под общ знаменател. Има различни типове хора, както ги е имало и преди и най-вероятно ще ги има винаги.

Днес реших да споделя с вас кои според мен са основните причини за лесното разпадане и трудното създаване на сериозни и устойчиви взаимоотношения. Наблюденията ми са базирани на примери, на които от години съм свидетел и нямат претенцията да са изчерпателни или научно обосновани. Това е личното ми мнение, с което, вярвам, мнозина от вас биха се съгласили.

любов
Ако сте срещнали правилния човек – не спирайте да се борите за него. Връзките между хората се крепят на усилия, положени и от двете страни. Снимка: Nayeem Hossain Tanjir via Foter.com / CC BY-NC-SA

Уважението

Една от основните причини за трудното поддържане на стабилни връзки днес е липсата на уважение на партньорите един към друг. За да се чувства човек добре в дадени взаимоотношения, той трябва да усеща уважението на този отсреща. Към неговата личност; към изборите, които прави; към решенията, които взема; към начина му на мислене и отношение към света, към всичко, което е ТОЙ.

Не по-малко важно е и уважаването към личната свобода на всеки от партньорите от другия. Много често единият буквално обсебва другия и иска да контролира всяка негова крачка или действие, или обратното – толкова силно пази личното си пространство от своята половинка, че направо я изтласква надалеч от себе си и го кара да се откаже от тази връзка, в която сякаш нямат нужда от него. В която не се чувства желан, а като неканен гост или истински досадник.

Усилията

Струва ми се, че в днешно време е все по-трудно за хората да направят усилие за каквото и да било. Все търсят по-лесния вариант нещата да се случат. Не обичат да се борят. Предават се твърде лесно. И също толкова лесно допускат човекът до тях да си тръгне. Дори да не им се иска. Дори да го обичат безумно.

Просто не им се полагат УСИЛИЯ да говорят, да разбират, да общуват, да мислят, да се борят, да обичат, да го задържат… Отказват се при първото препятствие, изникнало на хоризонта. И продължават тъжни, нещастни и обезверени, без да си дават сметка, че ако положат съвсем малко усилия да съхранят тази връзка, биха могли да получат точно това, което искат и от което се нуждаят!

Компромисите

Да можеш да правиш компромиси е едно от най-важните условия, необходими за съхраняването на всяка истинска и пълноценна връзка. Много хора не са склонни да отстъпят при каквито и да е обстоятелства от собствените си виждания за нещата, но това не е проява на упоритост (в положителния смисъл), а безсмислен инат. Много често връзките се разпадат именно поради тази причина – всеки държи на своето и не се търси така необходимият в много ситуации компромисен вариант за нещата.

Така, че ако всеки иска винаги да е прав и да се слуша само неговото мнение, нещата между двамата няма как да вървят. А вменяването на вина за отминали събития и натякването кой крив, кой прав никога не води до нищо добро. Точно обратното. Раздалечава хората и разваля отношенията помежду им.


Вижте още: Защо интелигентните хора създават връзки по-трудно


Егото и борбата за надмощие

Двама от най-големите виновници за това да се разпадне една връзка са именно твърде голямото Его на единия (или двамата партньори) и непрестанната битка за надмощие. За да върви както трябва една връзка, хората в нея трябва да са отворени, разбиращи и всеотдайни.

Желанието да контролираш и подчиняваш другия са просто немислими. Себичността и егоизмът са сред най-огромните пречки за любовта. Така че ако искате да имате връзката, за която мечтаете, първо ще трябва да се откажете от тези две неща. Поне в известна степен, тъй като те са изначално присъщи на всички нас.

Доверието

Всеки човек рано или късно се сблъсква с тежки обстоятелства или трудни казуси, които трябва да реши. Същото се отнася и за самите любовни отношения. Затова необходимо условие за оцеляването им е доверието.

Доверието на един човек към друг се гради трудно. За да се довериш на някого, той трябва да си заслужи тази привилегия. В случая със спечелването на доверието на някого не са важни думите, а делата. Често сред моите познати, за които връзките са трудна работа, съм забелязвала едно разочарование и пълна липса на доверие към човека, с когото са. Най-често поради разминаване в нещата, които говори и онези,  които върши в действителност.

Другата причина за лесно убиване на една връзка са ревността и подозренията, че половинката изневерява, лъже, мами. Тези чувства също са провокирани най-вече от липсата на доверие между партньорите. А появят ли се подобни съмнения, постепенно качеството на връзката се влошава и често не след дълго настъпва и нейният край.

Прошката

Като говорим за човешките слабости няма как да не споменем грешките, които всеки от нас допуска. Независимо от какво естество са те, истината е, че единственият шанс да спасим връзката си, е да се научим да прощаваме грешките на своя партньор. Особено, когато те са дребни и не са направени умишлено, с цел да ни наранят. Не става въпрос просто да кажем, че прощаваме, а да простим истински – с цялото си сърце и да забравим случилото се, като продължим с чисти мисли заедно напред.

Любов
Истинската любов е ценна и не бива да се губи лесно. Снимка: C. Aguiar via Source / CC BY-NC

Идеалите

Почти винаги израстваме с някаква определена представа за това какъв искаме да бъде човекът до нас. Човек си създава идеал за перфектния партньор, с когото иска да живее и да създаде семейство. Много често обаче реалността и хората, които срещаме в нея, не са дотам перфектни като идеала в главата ни.

Това разминаване все ни кара да сме недоволни и да искаме повече и повече от половинката си. Да е по-добър, да е по-грижовен, да е по-мил, да е по-отговорен, да е по-възпитан, въобще да е по-, по-, най-. А когато нещо не е такова, каквото сме си го представяли, се чувстваме разочаровани. Започваме да държим сметка на човека отсреща защо е или не е такъв или онакъв и съвсем забравяме, че сме избрали именно него, точно заради това, което е!

Бившият

Ставала съм свидетел на ситуации, в които започвайки нова връзка единият (или и двамата) партньори все още мислят за бившата си любов. Мисля, че тук дори не са нужни обяснения. Една подобна връзка е обречена от самото си начало.

Уважението и любовта
Уважението между партньорите е важно условие за създаването и поддържането на взаимоотношенията им.

Комуникацията

Тайната на добрата и устойчива връзка е именно комуникацията между партньорите. Нито една връзка не би могла да оцелее без наличието на такава. Общуването и разговорите между двама души са гаранция за устойчивостта и продължителността на техните взаимоотношения.

Затова, ако не ви бива в разговорите, но искате да съхраните дадена връзка, е добре да се постараете и да се научите да го правите. Да се говори за проблемите, които изникват още в зародиш, е най-добият начин за справяне с тях. Както и за отстраняването им, преди да са станали неразрешими или причина за скандали, нападки и влошени взаимоотношения.

За хубавите неща също е изключително важно да се говори, да се споделят и обсъждат между партньорите. Това неминуемо ги сближава и прави еднакво ангажирани и щастливи около всяко нещо, което им се случва. В този ред на мисли искам да споделя нещо, което всички знаем, но понякога не забелязваме или просто приемаме безропотно. ТЕХНОЛОГИИТЕ.

Много хора около мен са като залепени за телефоните, таблетите или компютрите си. Прекарват  вечерта, чатейки си с някой познат/непознат или разглеждайки безцелно Фейса, различни сайтове, видеоклипове, снимки. Предпочитат он-лайн живота, пред този с живия и копнеещ за внимание човек до тях. Това се оказа наистина сериозен проблем за връзките в последните години. Всички сме виждали двойки в заведението, които вместо да си говорят, цъкат упорито в телефоните си и си мълчат. Всеки се усмихва на нещо, което е видял в мрежата, но остават студени и неразбиращи един към друг…

Приятелите
Приятелите могат да се окажат пречка за любовния ви живот.

Приятелите

Дори и да не ви се вярва, те понякога са определящият фактор за бъдещето или прекратяването на дадена връзка. От една страна, ако твоите приятели не харесат новия ти партньор, това може да се окаже голям проблем за вашите взаимоотношения. Същото е и когато неговите/нейните приятели не харесат теб.

Другият проблем с приятелите е, че понякога се случва да пренебрегваме любимия си, заради тях и обратното. При всяко положение приятелите могат да окажат огромно влияние върху любовния ви живот. Така че мислете, балансирайте и внимавайте с поделянето на обич, внимание и време за тях и вашия възлюбен!

Купоните

Едно от нещата, което ужасно много пречи на връзките в наши дни е схващането, че ако имаш сериозна връзка, това означава да се откажеш от ходенето по купони, партитата и от забавлението въобще. Просто не ми го побира главата това! Не, връзка изобщо не значи затвор. Ако си с правилния човек ще има от всичко по много. И ще се забавляваш както никога преди, заедно с него!


Вижте още:  Каква е тайната на добрия секс в дългите връзки 


План за бъдещето

Срещате се. Започвате връзка. А половинката ви вече мисли за запознанство с родителите. Запознавате се/ги, а тя/той вече настоява за годеж или направо сватба. Съвсем скоро след това вече е готова за деца. Стриктното следване на конкретен план за действие в любовта унищожава цялото удоволствие от връзката.

Вместо да се насладите на времето заедно и вълшебните моменти, които можете да имате, все гледате една крачка напред. Това наистина е сигурен убиец за всяка връзка. Така, че следващия път внимавайте с плановете и просто се наслаждавайте на момента.

Връзките
Една устойчива връзка може да продължи повече от 60-70 години.

Страх от сериозно обвързване

Макар и не винаги да го осъзнават, много хора са жертва на подобен страх.Опасяват се да не бъдат наранени или изоставени, и често си тръгват при първата възникнала проблемна ситуация или неудовлетвореност във връзката. Най-често това качество проявяват хора, които са многократно изоставяни или имат подобни негативни примери сред хора от обкръжението си.

Както и в други ситуации от живота, така и в любовта, ако не рискуваме, няма и как да спечелим. Затова единственият начин да се справите с този страх е наистина да се доверите на човека отсреща и да се впуснете смело в приключението, наречено любов.

Страстта

За никого не е тайна, че рано или късно във всяка връзка идва момент, в който първоначалната тръпка и страст постепенно отшумяват. Това е причината много хора да слагат край на отношенията си или да се впускат в авантюри, като изневеряват на партньорите си. И в двата случая алтернативата не е добра.

Да изпитваш силни и страстни чувства е чудесно. Но още по-прекрасно е да обичаш и да си обичан истински. В подобни случаи е добре човек да си зададе въпроса: “Какво искам в действителност?” и да предприема каквито и да било действия едва след като си е отговорил на него.

 

Отговор