Симеон Сакскобургготски яде грейпфрут

Царят заснет в поредица интимни моменти от Рене Бури - фотографа на Че Гевара и Пикасо

0
Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски яде грейпфрут след урок по фехтовка във военната академия Вали Фордж.

Животът на Симеон Сакскобургготски е осеян с множество неизвестни. Едно от нещата, с които най-често се спекулира, това е образованието на Царя. В официалния му сайт пише, че “през периода 1958- 1959 г. той е курсант в авторитетната военна академия Вали Фордж в САЩ, която завършва през 1960 г. с чин младши лейтенант.”

Сред по-известните възпитаници на академията са командващият операция Пустинна буря в Ирак ген. Норман Шварцкопф, писателят Джеръм Дейвид Селинджър и драматургът Едуард ОлбиДокато е във Вали Фордж

Симеон Сакскобургготски учи фехтовка, социален етикет, езда и строева подготовка 

Lifebites.bg откри серия непубликувани до момента снимки на швейцарския фотограф Рене Бури (1933-2014), на които Симеон Сакскобургготски е заснет по време на следването си във Вали Фордж. Бури е известен като автор на легендарната фотография на Че Гевара с пура в уста, както и на някой от най-известните портрети на Пикасо.

Симеон Сакскобуртгготски
В албума на випуск 1960 г. портретът на Симеон Сакскобуртгготски е публикуван на цяла страница и украсен с корона.

21-годишният Симеон Сакскобургготски постъпва във военната академия Вали Фордж в Уейн, Пенсилвания през 1958 г. Царят е записан като кадет с фамилията Рилски – същото име, което използва и Борис III, когато пътува инкогнито при многобройните си обиколки из България. Симеон Сакскобургготски не иска да афишира благородническия си произход, но самоличността му не остава тайна задълго.

Джордж Х. Ърл III
Джордж Х. Ърл III

През 1959 г. Симеон Сакскобургготски посещава губернатора Джордж Х. Ърл III в дома му в Раднър, Пенсилвания. Ърл е бивш посланик на САЩ в България в периода 1940-1941 и близък приятел на Борис III. След като прекарва един уикенд в дома на Ърл, Симеон се връща обратно в Уейн, Пенсилвания.

Визитата му трябва да остане тайна

но бившият посланик има неблагоразумието да спомене пред журналист от местния вестник, че българският цар Симеон Сакскобургготски му е бил на гости.

 Симеон Сакскобургготски
Официален портрет на Симеон Сакскобургготски по случай дипломирането му във Вали Фордж.

“Това, което последва беше едно от най-интересните ми преживявания като отговорник за връзките на академията с обществеността. Бях нападнат от репортери и журналисти от всички големи медии в Америка и Европа. Задачата ми не беше никак лека – трябваше да задоволя любопитството на медиите и в същото време да уважа правото на неприкосновеност на личния живот на Царя”, спомня си години по-късно Ърнест П. Раум, който по онова време отговаря за връзките на Вали Фордж с обществеността.

Раум отбелязва, че Симеон Сакскобургготски е “най-откровеният и интелигентен млад мъж”, когото някога е срещал.

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски на церемонията по случай завършването на Вали Фордж.

Докато е в академията Сакскобургготски е придружаван от бивш полковник от българската армия, който живее в градчето Уейн.

Симеон му се обажда всяка сутрин и военният го известява за световните събития

Ърнест П. Раум твърди, че по онова време Симеон Сакскобургготски ръководи своето правителство в изгнание от стаята в общежитието на Вали Фордж.

Рене Бури
Рене Бури с легендарната си фотография на Че Гевара през 2011 г.

Рене Бури е изпратен във Вали Фордж през 1960 г. от известната фотографска агенция Magnum и успява да заснеме Симеон Втори по време на официалната церемония по завършването му. Фотографът прави и поредица снимки на интимни моменти – докато Симеон яде грейпфрут със съкурсниците си, лъска обувките си само по халат или приготвя стаята си за проверка…

[Прочетете още: България през обектива на легендарния Дейвид Дъглас Дънкан]

Снимките на младия Симеон Сакскобургготски от академията Вали Фордж са повече от любопитни. Може да ги разгледате в галерията по-долу.

Отговор