Какво обичаме да (НЕ) правим, когато сме сами

сами
Когато сме сами вкъщи можем да си излежаваме цял ден в леглото и да не правим абсолютно нищо друго.

Понякога обичам да оставам сама вкъщи. Чувствам се някак свободна и безгрижна, особено, когато това се случва през  уикенда. Имам 2 дни, в които с никого и нищо не е нужно да се съобразявам. Отпускащо е и наистина зареждащо. Имам любими занимания за тези моменти, както и такива, които се радвам, че не е необходимо да върша.

Времето, макар и прекарано в собствена компания, не трябва да се пилее. Затова спретнах един бърз личен списък с някои от най-яките неща за (НЕ) правене, когато оставаме сами вкъщи.

Да останеш сам вкъщи за уикенда - това е перфектното време да си почетеш на воля!
Да останеш сам вкъщи за уикенда – това е перфектното време да си почетеш на воля!

Четене на книги

Какъв по-удобен момент за четене на книги от този? Няма такъв! Цялото време е пред вас (или поне тези два дни) и цялата тишина на света се е приютила във вашия дом. Няма кой да ви разсейва или да си пуска телевизора постоянно.

Можете да си почетете час-два или пък четенето да продължи цял ден до късно през нощта. Никой не може да ви каже кога и колко време да отделите за любимите си автори и техните творения. Никой не ви мрънка да гасите лампата и не ви се сърди, че не му обръщате внимание.

Чистене

Тук мисля, че вариантите са два. Има хора (не само жени), които много обичат да чистят. Това им е нещо като хоби. А когато останат сами, мечтата им се сбъдва: Никой не им се пречка в краката и могат да лъснат целия дом от пода до тавана абсолютно необезпокоявани и без пречки по пътя (на парцала) си. Ако пък сте от втория тип (като мен) ще си почивате спокойно поне първия от двата дни, в които сте

останали сами вкъщи

и ще се радвате как нищо не е нужно да оправяте, подреждате или миете. Можете да не си оправите леглото, ако искате, да не измиете чиниите си от обяда и вечерята или да не приберете купчината дрехи от стола. Разбира се, това вероятно ще ви излезе през носа на следващия ден, но пък си заслужава да си отдъхнете поне за ден и да избягате от досадните домакински задължения.

Ако сте останали сами вкъщи, значи е дошъл моментът да преподредите гардеробите си.
Ако сте останали сами вкъщи, значи е дошъл моментът да преподредите гардеробите си.

Модно ревю

Нерядко, забързани в напрегнатото ежедневие, не ни остава никакво време да се отдадем на суетата, която е присъща на всеки от нас. Сутрин грабваме първата дреха, която ни попадне или в най-добрия случай това, което сме успели да си приготвим от предишната вечер, обличаме го и тръгваме.

В гардеробите ни висят (или стоят прилежно сгънати) десетки дрехи, които все не успяваме да комбинираме с нищо или просто не им идва редът. Когато сте сами вкъщи можете да изровите всичките си гардероби и да пробвате всички “парцалки” събирани в тях с години. Така може да откриете страхотни нови комбинации, в които да се издокарате или пък най-сетне да изхвърлите дрехите, които не сте обличали (или няма да облечете) никога и просто заемат място в дрешника ви.

[Вижте още: Митът за самотата]

office-desk-5616x3744_20320
Ако сте останали сами вкъщи, можете да прекарате цял ден пред компютъра без някой да ви мрънка за това.

Интернет

Тъй като когато останете сами вкъщи доста от досадните ежедневни задължения отпадат, вие сте напълно свободни да прекарате целия ден, “шляейки” се в мрежата. Можете да прочетете всичко, което сте запазили като линк, но все не ви остава време да отворите. Или безразборно да разглеждате социалните мрежи, пълни с новини, смешни клипчета и снимки, и то цял ден. Някои дами и господа пък си падат по видео игрите в Интернет, а какво по-голямо щастие за тях от това да играят цял ден на компютъра без някой да ги мъмри или да ги обвинява за това.

Телевизия

Както вече споменах, по-често мислим, че това занимание е патент на мъжката половина от човечеството. Да стоят цял ден пред телевизора и само да прещракват каналите – това е мечтата на повечето представители на мъжкия пол. Но не е изключение и дами, които са останали сами вкъщи да правят абсолютно същото и то не по-малко време. Има канали, които по цял ден (и вечер) излъчват един след друг забавни ненатоварващи сериалчета, подходящи за релаксация и чудесна добавка към нищоправенето ви.

1
Идеалният момент за вашата първа тренировка по йога или във фитнеса е, когато останете сами вкъщи.

Спорт

Когато останете сами вкъщи и няма с кого и какво да се занимавате през цялото време (както обикновено минава почивният ви ден), често най-сетне настъпва мигът за дълго отлаганата първа тренировка във фитнеса, на корта или с групата по йога, която досега сте наблюдавали само през прозореца отвън. Ако пък нямате чак такива амбиции, можете да поспортувате и заедно с някое предаване по телевизията или клипче от Интернет, в което усмихнат инструктор ще ви напътства в тренировката.

Приятели

Ето защо е добре човек да остава от време на време сам – за да отдели нужното време и внимание на приятелите си. Може да се съберете вкъщи или да излезете навън. Да отидете в любимия си бар и да изкарате една “дамска” или “мъжка” вечер, изпълнена с емоции и далече от половинката, която иначе все ви чака на вратата, за да види в колко се прибирате или ако е с вас, не спира да мрънка, че иска да си тръгвате вече.

Хоби

Няма по-подходящо време от това, когато сте сами вкъщи, да се отдадете напълно и изцяло на вашето любимо хоби. Независимо какво е то, тогава

разполагате с времето, пространството и вниманието

които са необходими за него. А и които са необходими за вас, за да му се насладите и да се почувствате малко по-вдъхновени и щастливи.

готвене - сладки
Да готвя или не

Готвене

В тази точка отново ще се съобразя с двата основни типа хора, които можем да откроим. Едните, които обожават да експериментират в кухнята и да приготвят всевъзможни деликатеси от всички краища на света; и другите, за които готвенето е неприятно задължение, което ако можеха биха си спестили ЗАВИНАГИ.

Общото и в двата случая е това, че когато сте сами вкъщи можете да (НЕ) правите каквото си искате. Ако желаете може да обърнете цялата кухня с краката нагоре и да се развихрите така, както само вие си знаете ИЛИ ПЪК да наберете добре познатия номер и просто да си поръчате пица, след която дори няма да ви останат чинии за миене на следващия ден.

Снимки

Когато сте сами вкъщи, можете необезпокоявани от никого да си направите стотици смешни, страшни или “ненормални” селфита, като за препоръчване е да не ги качвате в мрежата след това. Но пък е доста забавно, а и ще ви избави от скуката, ако сте изпаднали в такава. 

Размисли

Колко време ни остава и отделяме на ден, за да мислим за себе си? Глобално. Не какво ще ядем, какво ще облечем или за колко да си навием алармата за следващия ден. За душата си. За нашето духовно развитие. За това какви хора сме.

Какво искаме да променим или какво искаме завинаги да остане такова каквото е. Почти не ни остава време да мислим за тези и други наистина важни неща. Но когато си останете сами вкъщи, цялото време да се концентрирате в подобни мисли е на ваше разположение.

сами
Най-хубавата част от това да сте сами вкъщи е, че можете да не правите абсолютно нищо!

Нищо

Все пак най-хубавото на уикенда, в който сте си останали сами вкъщи е именно това, че можете да правите НИЩО или да не правите абсолютно НИЩО. И в двата случая усещането е страхотно. Можете да се размотавате цял ден по нощничка или по бельо, без да се притеснявате от това.

Можете да пеете, танцувате или да лудувате свободно, без “никой да ви гледа”. Дори можете вместо да приготвяте вечеря, да си отворите пакет съвсем нездравословен чипс и да го гарнирате с кетчуп на дивана пред телевизора. Или пък да спите цял ден, без да се налага да ставате, за да правите това или онова.

Приемете го – дори и да сте най-активният човек, понякога и тялото, и умът ви имат нужда от тотално бездействие! Затова е хубаво понякога да намирате време да оставате насаме със себе си.

Прочетете още: Леглото… Вселена за сам

СПОДЕЛИ
Предишна статияСимеон Сакскобургготски яде грейпфрут
Следваща статияПийт Суза: Да снимаш Барак Обама
Екатерина Ангелова
Завършила съм Езикова гимназия с английски и испански. След това НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ - със специалност актьорско майсторство за куклен театър. Няколко години бях водеща на детско предаване по БНТ. Обожавам изкуството, особено театъра, киното и музиката. Харесвам интересни хора и малки деца. Писането е моя страст от малка. Вярвам в чудеса и в Дядо Коледа!

Отговор