Жана д’Арк: Френската светица-воин

Жана д`Арк
Мила Йовович в ролята на Жана д`Арк.

Жана д’Арк е не просто национален герой на Франция. Тя е обявена за светица. Преследвана и изгорена на клада заради вярата си в Бог и любовта към родината. Историята на тази жена е вълнуваща, трогателна, много истинска, изпълнена с куриози, несправедливости, болки и… нови надежди!

Смята се, че Жана д’Арк е родена на 6 януари 1412 г. в село Домреми на границата на областите Шампан и Горна Лотарингия. По-късно, при канонизирането ѝ като светица, за нейна рождена дата е посочена 6 януари 1409 г. Тя се появява на този свят и расте във време, в което Франция е буквално на ръба на силите си.

800px-jeannedarcbirthplace
Родната къща на Жана.

Стогодишната война е в разгара си

Англия е превзела и подчинила огромна част от френските територии. Властта е силно разклатена, заради пристъпите на лудост на френския крал по това време – Шарл VI и всички наследници, борещи се да управляват вместо него.

Семейството на малката Жана разполага с малко земя, която обработва и баща ѝ работи допълнително като събира данъци. Селцето, макар и обградено от вражески територии от всички страни, било все още под властта на френската корона.

Самата Жана д’Арк никога не използвала това име, говорейки за себе си. Представяла се като Жана Орлеанската дева.

Била 12-13-годишна

когато за първи път чула гласовете на Архангел Михаил, Света Екатерина Александрийска и Света Маргарита Антиохийска. Те ѝ нашепвали да отведе дофина (престолонаследник) – Шарл VII за коронация в Реймс. Малкото момиче разказва, че горещо се разплакало, когато гласовете изчезнали, “защото били много красиви”.

Жана д`Арк
Светицата, която е национален герой – Жана д`Арк.

Не след дълго гласовете се появили отново. Този път, за да ѝ известят, че на нея е писано да свали обсадата на Орлеан, да върне дофина на трона и да изгони англичаните от френската земя.

Когато навършва 16-17 години Жана д’Арк отива при капитана на град Вокульор Робер де Бодрикур и споделя с него за възложената ѝ от небесните сили мисия. Разбира се, никой не я взима на сериозно. Момичето става обект на присмех и подигравки и се завръща в родното си село без успех. Година по-късно отново отива при същия този капитан. Този път Робер де Бодрикур решава да се вслуша в думите на младото момиче. То е предсказало събития, които действително са се случили! Дава ѝ част от хората си, с които Жана д’Арк, преоблечена в мъжки дрехи, тръгва към кралския дворец.

Групата успешно преминава през вражеските бургундски територии и на 4 март 1429 г.

Жана д’Арк се добира до резиденцията на крал Шарл VI

Тя предварително е изпратила писмо до дофина, в което го уведомявала за предстоящото си идване и му казала, че ще го познае. Той решава да изпита способностите ѝ. Кара друг да седне на трона, а той застава отстрани. Жана д’Арк го разпознала в тълпата. Чудесата продължават да се случват в живота на момичето почти до самия му край.

Жана д`Арк
Освен в Бог, Жана д`Арк вярва и в силата на оръжието.

Смелата французойка обявява, че е изпратена, за да прогони англичаните от френските земи и иска армия, с която да свали обсадата на Орлеан. Кралският двор е слисан от уменията ѝ да язди и да борави с оръжия. Сякаш цял живот е обучавана да го прави. И въпреки това Шарл VII се колебае. Думите ѝ звучат повече от невероятно. Затова Жана минава нов тест. Първо проверят девствеността ѝ. След това е разпитана от божии служители. Накрая френският наследник дори изпраща хора в родното ѝ село, за да потвърдят достоверността на думите ѝ.

Младият Шарл решава да даде войски на французойката и я назначава за

главнокомандващ на френската армия

За нея са изработени специални доспехи, а правото да носи оръжие получава официално от свещеник. Жана е светлина в тунела за загубилите хъс и вяра, изтощени френски войници. Фактът, че ги води избран лично от Бога човек, та било то и жена, им вдъхва нови сили, кураж и увереност.


Прочетете още… историята на една българска светица – Златка Мъгленска


На 29 април 1429 г. Жана д’Арк и нейната немного голяма армия пристигат при обсадата на Орлеан. За период от около 10 дни, много битки и кървави сражения, френските бойци успяват да отвоюват територията си. Думите на Жана д’Арк се сбъдват! Англичаните свалят обсадата на Орлеан. Битката за френската земя е спечелена от младата жена и поверените ѝ хора.

Жана д`Арк - Мила Йовович
Младата французойка и нейната малка армия успяват да отвоюват Орлеан.

На 12 юни Жана д’Арк и армията ѝ се отправят към Реймс. Това е мястото, където се извършвали коронациите на френските крале. Следват още битки и Франция успява да си върне много от завзетите от англичани територии. На 17 юли в Реймс е коронясан дофинът Шарл (под името Шарл VII). Всичко се случва така, както е предречено от гласовете на светците, които преди години е чула Орлеанската дева. А тя и нейното семейство са причислени към редиците на френските благородници.

При поредната битка, на 23 май 1430 г.,

Жана д’Арк попада в плен на бургундите

Кралят, на когото толкова много е помогнала, не прави нищо, за да я освободи, а няколко месеца по-късно бургундският херцог я продава на англичаните срещу 10 хил. златни лири.

joan_of_arc_miniature_graded
На 16 май 1920 г. Орлеанската дева е обявена за светица.

Жана д’Арк е съдена за ерес. Но тя не отива в църковен затвор, както е редно, а в политически. Доказателства по делото не са събрани. Англичаните отказват на младата французойка правото на адвокат, който да я защитава. Процесът продължава близо половин година. От януари до май 1431 г. Жана д’Арк се явява на близо 20 разпита – първите 6 публични, следващите при закрити врата. Измъчвана е, а накрая е

осъдена за ерес и изгорена на кладата

на площада на 30 май 1431 г. 20 години след смъртта на Орлеанската дева, крал Шарл VII нарежда да бъдат събрани всички възможни доказателства по процеса срещу нея. Подчинените му провеждат и над 110 разпита на хора, които са я познавали. В това число и на родната ѝ майка. Френските власти откриват груби нарушения, извършени по време на делото.

На 7 юли 1456 г. всички обвинения по адрес на Жана д’Арк са свалени. Процесът срещу нея е обявен от френски съдия за невалиден. През 1909 г. папа Пий X я обявява за блажена, а на 16 май 1920 г. папа Бенедикт XV я канонизира като светица. Светицата-воин, която остава в сърцата на френския народ завинаги!


Вижте още какво казваше друга свята жена за римокатолиците – Майка Тереза

Отговор