Изумителни снимки от Ню Йорк през 80-те

0

Ню Йорк през 80-те е доста по-различен днес. Броят на убийствата достига рекордни висоти, епидемията от употребата на крек-кокаина се вихри с пълна сила и “алчността е добродетел”, както гласи мотото на Гордън Геко – героят на Майкъл Дъглас от филма Уолстрийт. Но американската фотографка Джанет Деланей предлага един по-различен поглед към Голямата ябълка през 80-те.

Джанет Деланей, 1985 г.
Джанет Деланей, 1985 г.

Деланей израства в покрайнините на Лос Анджелис, но винаги е искала да живее в Ню Йорк. Макар че тя никога не прави това, в периода 1984-1987 г. пътува многократно дотам, като всеки път се връща с невероятни снимки, които улавят духа на града.

View_of_the_Twin_Towers,_New_York_City_1985

“До появата на интернет единственият начин да видиш работата на другите или те да видят твоята беше човек да отиде до Ню Йорк. Артисти от цялата страна пътуваха със своите портфолиа от време на време. Ню Йорк беше и може би все още е меката на изкуството”, обяснява Деланей.

CityHallEvent.85

Но Деланей рядко ходи до Ню Йорк с това намерение. Просто защото

има толкова много неща, които да бъдат видени там

Тя обикаля основно Манхатън, където снима всичко – хора, които чакат метрото, стачкуващи работници, влюбени двойки на ферибота за Статуята на свободата…

but-she-has-not-photographed-it-in-the-same-way-since-this-project-from-the-80s

“Донесох тези откраднати наблюдения обратно в Калифорния, разпечатах ги и ги сложих в кутия. Тридесет години по-късно, като разглеждам отново тези снимки разбирам, че те ми позволяват да пътувам още веднъж, този път обратно в друга епоха”, казва Деланей пред сайта Business Insider.

Вижте още от фотографиите на Деланей на Ню Йорк през 80-те в галерията.

 

Отговор