Библиотека като от филмите за Хари Потър

Сградата струва $383,594 (около $7 млн. днес) и когато е завършена е обявена за най-величествената обществена библиотека в САЩ. Днес на нейното място се издига модерен билдинг от стъкло и алуминий

1
библиотека - Синсинати
Библиотеката в Синсинати е била наистина впечатляваща.

Старата публична библиотека в центъра на Синсинати, Охайо, е място сякаш излязло от филмите за Хари Потър. Колосалната метална структура съхранява стотици хиляди книги, спираловидните ú стълби се извиват на височина от няколко етажа, а шахматният мраморен под блести от слънчевите лъчи, които проникват през прозрачния ú покрив.

Обществената библиотека на Синсинати е място, излязло сякаш от филмите за Хари Потър.
Обществената библиотека на Синсинати е било едно наистина невероятно място!

Всъщност би трябвало да говорим за нея в минало време, защото за съжаление този изумителен лабиринт на познанието е безвъзвратно изгубен.

demolitionlibrary
Събарянето на библиотеката през 1955 г.

Днес

на мястото на тази библиотека

се издига модерен билдинг от стъкло и алуминий.  Библиотеката в Синсинати е построена през 1874 г. за нуждите на местната опера. Сградата струва $383,594 (около $7 млн. днес) и когато е завършена е обявена за най-величествената обществена библиотека в САЩ.

Капацитетът ú е около 300 хил. книги, а входът е украсен от бюстовете на Уилям Шекспир, Джон Милтън и Бенджамин Франклин.

Причините за събарянето на тази изключителна сграда са няколко…

Нарастващата сбирка от книги е почти недостъпна за масовия читател, а климатичната система от XIX век е на доизживяване.

3359176957_b1308ca67c_o
Всичко тук е било наистина внушително по размери!

Множество правни и финансови проблеми, както и следвоенната инфлация принуждават общината на Синсинати да продаде сградата на корпорацията Leyman за еквивалента на днешните $100 хил.

През юни 1955 г. Leyman събаря библиотеката и построява модерна офис сграда на нейно място.

3358688454_19475bcec7_o
Входът на библиотеката е украсен от бюстовете на Уилям Шекспир, Джон Милтън и Бенджамин Франклин.

Запазени са единствено трите бюста, които днес са изложени в градината на новата библиотека.


Вижте още… една от най-красивите библиотеки в Европа


Още снимки от интериора на библиотеката в Синсинати може да разгледате в галерията по-долу. Те са наистина изумителни и ще ви пренесат в една друга епоха.

1 КОМЕНТАР

Отговор