Силвия Стойчева и нейният хотел за котки

хотел за котки
Силвия е хотелиер, който наистина обича своите гости.

Вие имате щастието да отглеждате котка? Значи няма защо да ви обяснявам колко е хубаво това. Всичките раздрани мебели, драскотини по тялото и разпилени предмети по цялата къща. Цялото мъркане, гушкане, любов и нежност. Спокойствието, което носи котката в къщата. Всичко това е толкова прекрасно. Обаче трябва и да се пътува в този живот. А единственият недостатък на котките е, че няма как да пътуват с нас и се налага да ги изоставим за известно време. И тогава срещаме онзи опулен поглед, който казва: Къде отиваш, на кого ме оставяш?

Е, аз ще ви кажа къде и на кого да оставите вашия пухкав, мустакат член на семейството. На едно чудесно място при един прекрасен човек. Защото, няма как човек, който толкова много обича животните да не е такъв. Искам да ви запозная със Силвия и нейния хотел за коДки – коткотел Cat’s home. Едно истински вълшебно място в центъра на София, където

отседналите котки са царски особи

и са обгрижвани от хора, за които животните са станали кауза и смисъл на живот. Кое е различното на този хотел, защо е толкова хубаво да живееш в света на животните? Защо превръщаш бар в хотел за котки и още много неща ни разказа Силвия Стойчева.

Силвия Стойчева - котки
Силвия обича котки от малка.

Кажи сега как започна всичко с котките?

Как започна? Като се замисля цял живот съм спасявала всякакви живи създания – попови лъжички, хлебарки, червеи, охльови, морски игли на морето. И все нещо носех я в джоба, я в буркан. А първата коДка (както обичам да казвам) довлякох в нас когато бях на 5 години. Намерихме две бебета и аз взех едното. Скрих го от нашите, но те го намериха и ме пратиха да търся майката.

Нея, естествено, я нямаше. Но в двора, в който играехме, който се намира в центъра и е голямо каре от улици и вътре има една малка къщичка, в която живееше една много мила дама. Тя пое бебето и след това всички заедно помагахме за отглеждането му. Това беше началото

Как дойде идеята за хотела за котки?

Ми хотелът беше преди това Без бар, място с много уют и усещане за вкъщи. През цялото време спасявах, прибирах и задомявах котки. За тази цел складът се превърна в котешка стая, а на втория етаж направих първия суит, в който се родиха няколко котила. В един момент желанието да се занимавам с животни надделя над това да имам бар и началото на годината взех решение да направя хотела, който ми е мечта от години.

18109882_10212343606335470_1887583657_n
Хотел за котки.

Разкажи ни малко повече за него? Защо е по-различен от другите, вече съществуващи хотели за животни.

Хотелът ни е уникален с това, че всички животни са в отделни кабинки с катерушки, легълца, поставки за катерене и най-якото е, че всеки суит има камера. Когато оставите котката си, сваляте нашето приложение и освен че си виждате животинката, може и да му говорите и да го слушате. А и

личното отношение

е нещо, на което много държа. Аз се грижа за котките и прекарвам доста време в приказки с тях, а те ми отговарят с мъркане и много-о-о целувки.

Повечето хора не си оставят котките на хотел, и предпочитат да ги оставят вкъщи сами като разчитат на роднини и приятели да минават и да хвърлят малко храна. Кажи ми защо е по-добре да ги оставят на хотел?

Има животни, които не обичат да излизат от дома си. Помислили сме и за тях – предлагаме и услуга посещение по домовете, което е доста облекчаващо за стопаните. А на тези, които все пък ни се доверят да оставят своята котка при нас ще кажа, че когато изберат хотела, получават сигурност, постоянно наблюдение, както и висококачествена храна и повече от топло отношение към животното.

15727339_1045210208935221_1711657208949850563_n
Повечето котки се привързват към своите стопани.

Достъпна ли е услугата за повечето хора, защото това е още една причина стопаните да предпочитат да ги оставят сами у дома?

Постарали сме се цените да не са непосилни. Те включват всичко – храна, тоалетна и дори ако е необходимо даване на животоподдържащи лекарства.

Казват, че котките се привързват повече към дома, отколкото към стопаните. Ти на какво мнение си?

Котката е териториално животно, но изпитва истинска привързаност към стопаните си. Според мен, когато останат на хотел, след първия шок от смяната на обстановката идва истинската липса на стопанина. Затова пък камерите вършат идеална работа – след като чуят познат глас се успокояват и дори отговарят понякога.

Моля те, кажи ми защо според теб домашните котките трябва да се кастрират? Много хора не го правят, защото твърдят че така се бъркат в природата и това е противоестествено.

Cat's home
Новото име на хотела за котки е Cat’s home.

Кастрацията е хуманен акт на спокойно съвместно съжителство. Кошмарно е да се държи едно животно затворено в апартамент и да оставиш хормоните му да го погубват. Самата кастрация

удължава живота на животното

Предпазва го от редица заболявания, като рак на млечните жлези, на матката при женските и на тестисите при мъжките. А и според мен трябва да се въведе сериозен данък за некастрирано животно, особено за кучета.

Около теб се оформи едно мини общество от хора, които помагат на животните. Прибирате ги, гледате ги, търсите им осиновители. Това понякога коства много нерви и пари. Много хора не разбират защо го правите. Кажи ми защо?

котки
Тук всички котки са приемани като царски особи.

Защото не мога да понеса мъката. Защото зная, че ако не помогна животното е обречено. Защото така мисля постъпват хората, а ние нали сме човеци… Безразличието е бичът на 21-ви век според мен и за да се променим, трябва да си отворим очите и сърцата, а след това нещата просто се случват. И сякаш Вселената ти помага и насочва…

Какво ти дават животните?

Какво ми дават животните – всичко. Смисъл, спокойствие, мъдрост, безкрайно търпение и безусловна любов.

Всичко за Cat’s home можете да видите тук.


Прочетете още… 5 от най-изумителните животни в света

СПОДЕЛИ
Предишна статияАлександър Петросян: Русия, която не сте виждали
Следваща статияНай-цветният скандал в света на изкуството
Цветелина Цветкова
Завършила съм психология. Обичам да си говоря с хората. Гледам да търся доброто в тях и Слава Богу доста често го намирам. Поработих малко в телевизията, малко в киното и сега по малко пиарствам. Обичам морето, котарака Джанго, семейството си и приятелите, които ми дават всичко. Обичам и Депеш Мод, и миризмата на книга. Затова бойкотирам киндъла. От малка си пиша някакви неща в едни тетрадки, но не ги показвах на никого. Събрах смелост и се оказа, че май имам какво да кажа. Та поради тази причина ще ви разказвам разни неща, защото животът е толкова шарен. Ама много.

Отговор