5 от най-изумителните животни в света

изумителните животни
Ай-ай е едно от най-интересните животни в света.

Растения, животни, планини, морета, пустини, пещери… Най-изумителните богатства, които съществуват… Толкова много са невероятните създания на нашата планета и фантастичните места. Места, на които чудесата просто се случват. А обясненията как и защо става това все звучат някак дребни.

Какво ще кажете например за

най-изумителните животни

които все едно някой нарочно е направил, за да ни стресне, разсмее или удиви. Именно върху 5 от тях реши да се спре днес Lifebites.bg. Не, че са само толкова! Но са супер интересни. А иначе е ясно – природата ни изобилства от безброй причудливи форми, видове, места и феномени, които трудно някой би могъл да обясни. Затова ни остава само да им се наслаждаваме, макар и виртуално, и да се възхищаваме на най-могъщото оръжие от всички – природата!

изумителните животни
Щипките на рака Йети са покрити с пухкава козина.

Ракът Йети

Едва ли ракът Йети отговаря на представите ви за този вид морски обитатели. И все пак той е факт. Изцяло в бял цвят и с щипки, целите покрити с пух. Как да не се впечатли човек?!

За първи път съществуването на морския Йети е забелязано през март 2005 г. от група изследователи. Това се случва в южните части на Тихия океан. На 2200 м. под морското равнище. С това откритие са слага и началото на ново биологично семейство в животинския свят.

Представителите на този вид раци са с дължина от около 15 см. Смята се, че поради липсата на пигментация във и около очите ракът Йети е сляп или с изключително отслабено зрение.

изумителните животни
Качулатият елен има специална фризура и вампирски бивни.

Качулат елен

Това е вид дребен елен, наричан „качулат“ заради дългия черен перчем, който расте на челото му. Той може да достигне дължина до 17 см. Не по-малко интересни са обаче “вампирските” бивни, с които тези животни разполагат.

Качулатите елени са изключително рядък вид. Срещат се в централните части на Китай, Североизточна Индия и Мианмар. Височината им варира около 50-70 см. Мъжките индивиди имат малки рогца, без разклонения, характерни за примитивните елени. Единственият представител, на този род са именно качулатите. При опасност и през размножителния си период, тези животинки със странна фризура издават звук, подобен на лай, а козината им под опашката настръхва.

изумителните животни
Ай-ай често е сочено за най-грозното животно в света.

Ай-ай

Нерядко представителите от тази порода лемури са категоризирани като

най-грозните животни в света

И макар на пръв поглед да не ви изглеждат като примати, всъщност те са близки родственици на маймуните, шимпанзетата и хората.

Срещат се единствено на остров Мадагаскар. Живеят по дърветата и никак не обичат да слизат на земята, където определено се чувстват доста безпомощни.

Ай-ай са всеядни, а окраската им е тъмно кафява или черна. Опашката им е по-дълга от самото тяло. Изпълняват ролята на кълвачи – ловят и изяждат вредните насекоми и техните ларви изпод дървесните кори. Характерни за тях са и огромните очи, кльощавите пръсти и големите, изключително чувствителни към звуци уши. Ай-ай имат дълги, заострени нокти на пръстите на предните и задни крайници, с изключение на 2-та палеца на краката. Именно благодарение на тях грозноватите лемури имат възможност да висят от клоните, без да падат.

изумителните животни
Слюнката на винторогия козел се използва от хората като противоотрова.

Винторог козел

Това застрашено от изчезване животно се среща най-вече в североизточните части на Афганистан и Пакистан. Както и в околностите на тези райони. Винторогият козел е обявен за национално животно в Пакистан.

Когато дъвчат храната си, от устата на тези животни се отделя

голямо количество пяна, която пада и засъхва в земята

Местните хора бродят и търсят такива “находища”, събират ги и ги използват за създаването на различни противоотрови. Освен изключително впечатляващите си рога, винторогият козел е носител и на дълга, гъста брада, която го кара да изглежда наистина зрял и много мъдър!

изумителните животни
Летящите лемури всъщност не летят и не са точно лемури.

Летящ лемур / Кагуан

Всъщност не е точно летящ, нито пък съвсем лемур, но все пак успя да попадне в списъка ни с някои от

най-изумителните животни в света

Летящият лемур не лети, а скача и се приплъзва във въздуха. Живее по дърветата в Югоизточна Азия, Индонезия, Тайланд, Малайзия и Сингапур. А вторият вид летящи лемури са наречени „филипински“ и се срещат единствено и само на Филипините.

Кагуаните са дървесни животни. Активни са през нощта, а през деня спят. Хранят се с листа и други части на растения, цветя, плодове и др. Най-характерното за тях е

кожестата мембрана, която покрива почти цялото им тяло

Именно тя им позволява да прехвърчат от дърво на дърво, подобно на хвърчило. Дължината на летящите животинки е средно между 33 и 42 см. Летящият лемур е сред защитените от закона животински видове.

Ако и вие имате любимец сред най-изумителните животни на планетата, ще се радваме да го споделите с нас в коментарите под тази статия или на нашата Фейсбук страница.

Прочетете още за Алън Диксън и изкуството на селфито с животни

Отговор