Шофьорските книжки на знаменитостите

0
шофьорските книжки
Американският певец Бари Манилоу показва шофьорската си книжка след успешно взет изпит по кормуване през 1980 г.

Миналата година ви показахме паспортите на 40 знаменитости от света на музиката, шоубизнеса, киното, спорта и политиката, които представят собствениците им в една по-обикновена светлина. И докато паспортите са нещо, което всички имаме, то не така стои въпросът с шофьорските книжки.

Някои знаменитости просто не могат да карат

И като казваме това нямаме предвид, че са лоши шофьори – те никога не са се научили да правят това. Вземете например писателя-фантаст Рей Бредбъри. Той живее в продължение на 64 години в Лос Анджелис, град известен с автомобилния си трафик, без да седне нито веднъж зад волана. Или пък Алберт Айнщайн, който предпочита колелото пред автомобила.

72307_0
Шофьорската книжка на Алфред Хичкок от 1973 г.

Шофьорските книжки на знаменитости са особено търсени сред колекционерите и цените им на специализираните аукциони са доста високи. Така например тази на кънтри-легендата Джони Кеш е продадена на търг през 2014 г. за $4480. А Рик Харисън, човекът, който я купува, дори е поканен да гостува в токшоуто на Дейвид Летерман. Друга шофьорска книжка, тази на Алфред Хичкок, е продадена за $8,125 през 2008 г.

taxilicencedeniroallkasdlkfjasd1976_465_386_int
Шофьорската книжка на Робърт Де Ниро, докато той работи като шофьор на такси.

Някои от

шофьорските книжки имат интересна история

Например тази на 33-годишния навремето Робърт Де Ниро, издадена от New York City Taxi and Limousine Commission през 1976 г. Де Ниро е един от най-ревностните привърженици на т. нар. метод, при който актьорът се слива напълно с ролите си. Той се подготвя за ролята на Травис Бикъл в Шофьор на такси като кара нюйоркско такси в продължение на месеци.

Според легендата Де Ниро е разпознат от един от пътниците, който е убеден, че актьорът припечелва като таксиджия, въпреки че две години по-рано е спечелил Оскар за най-добра поддържаща роля за превъплъщението си като младия Вито Корлеоне в Кръстникът II.


Прочетете още: Знаменитостите и техните паспорти


charleswilliemansondl1969calialskdjfals_465_286_int
Шофьорската книжка на Чарлс Менсън.

Сериозни съмнения относно автентичността има за шофьорската книжка на Чарлс Менсън, обвинен в подстрекателство към едни от най-знаковите убийства в края на 60-те години на миналия век. На нея е посочена дата на раждане 11 септември 1934 г., но историците и криминолозите са единодушни, че Менсън е роден на 12 ноември, 1934 г. Все пак това не прави по-малко страховит този банален документ, принадлежащ на един от най-известните престъпници на XX век.

Вижте 15 други шофьорски книжки, принадлежащи на звезди като Джон Ленън, Дейви Джоунс от The Monkees, Дийн Мартин и Джеймс Браун в галерията по-долу.

Отговор