Нацистката вила на Rolling Stones

0
вила Нелкот
Кийт Ричардс във Вила Нелкот.

През пролетта на 1971 г. китаристът на Rolling Stones – Кийт Ричардс, наема вила на Лазурния бряг срещу $2500 месечно. Причината – британското правителство заплашва да конфискува цялото имущество на бандата, ако членовете ú не напуснат пределите на Обединеното Кралство до 5 април същата година. Кабинетът има всички основания да направи това, използвайки въведения от лейбъристите 93% наказателен данък, с който са облагани големите данъкоплатци, сред които са и Rolling Stones.

rollingstonesvilla8-930x621
Мик Джажър по времето, когато заедно с останалите членове на Rolling Stones живее в Южна Франция.

Така Rolling Stones се превръщат в изгнаници в Южна Франция и се заселват във Вила Нелкот – имение с шестнадесет спални от края на XIX в., което преди това е обитавано от офицерите на Гестапо по време на окупацията на Франция през 40-те. Френският фотограф Доминик Тарле прекарва доста време с легендарната банда и документира престоя ú във въпросната вила в серия от забележителни фотоси. Тези кадри разкриват шест дълги месеца от

едно лято на секс, наркотици и най-вече рокендрол

dtarleavatar
Доминик Тарле

По време на изгнанието си във Вила Нелкот Rolling Stones създават класическия си двоен албум Exile on Main St, като записите са направени в импровизирано студио в мазето на вилата. Впоследствие останалите членове на групата също купуват или наемат вили в различни части на Франция, но днес само Вила Нелкот бива асоциирана с албума Exile on Main St.

Докато живее във френската вила Кийт Ричардс развива зависимост към хероина. Скоро към него се присъединява и гаджето му Анита Паленберг с невръстния им син Марлон, който е едва на две години. Паленберг току-що е излязла от клиника за наркомани, но отново се гмурва в света на хероина.

Двойката се снабдява с дрогата директно от корсиканската мафия, чието седалище се намира недалеч, в Марсилия – столицата на района Прованс-Алпи-Лазурен бряг.

keithnell
Кийт Ричардс, Анита Паленберг и синът им Марлон.

Дилърите, с които Кийт Ричардс “работи” са наричани les cowboys и често висят в имението му.
Един ден

докато се разхожда из луксозната вила

фотографът Доминик Тарле намира дървена кутия с морфин, върху която има нациска свастика.

“Дрогата, разбира се, беше с отдавна минал срок на годност. Първото нещо, което си казах обаче беше – “Само ако Кийт беше набарал тази кутия…”, спомня си Тарле, който същата нощ изхвърля кутията с морфин в морето.

rollingstonesvilla2-930x821
Кийт Ричардс се припича на слънце пред Вила Нелкот.

Нацистите изглежда са завещали и други неща на Ричардс. Когато през май, 1971 г. Мик Джагър се жени за никарагуанския модел Бианка в малка църква в Сен Тропе,

Ричардс цъфва в стаята на младоженеца в пълна нацистка униформа

Никой не може да бъде сигурен в истинността на тази история, която днес звучи като анекдот, но Ричардс изглежда е особено заинтригуван от зловещото минало на Вила Нелкот и това вероятно е една от причините да наеме имението.

rollingstonesvilla7-930x617
Според слуховете Кийт Ричардс се появява на сватбата на Мик Джагър в нацистка униформа, която най-вероятно е намерил във Вила Нелкот.

През есента на 1971 г. Вила Нелкот опустява. Кийт Ричардс и Анита Паленберг отлитат за Америка и никога повече не се връщат в имението. Те обаче продължават да плащат наема му в следващата една година до началото на 1973-а, когато френската полиция открива хероин в него. На Ричардс е наложена забрана да стъпва във Франция в следващите две години, което също така означава, че Rolling Stones не могат да изнасят концерти там.

Вижте още… Мик Джагър: Не се възприемам нито като джентълмен, нито рок легенда

вила Нелкот
Кийт Ричардс и Анита Паленберг напускат Вила Нелкот през 1971 г. и никога повече не се връщат в нея.

През 2006 г. Вила Нелкот е купена от руски олигарх за бомбастичната сума от $128 млн. От снимки, които могат да бъдат открити в интернет, се вижда, че фотьойлите от 70-те днес са заменени от позлатени мебели в стил рококо, а износеният паркет е излъскан до неузнаваемост. Но като цяло къщата не е променила особено облика си от времето, когато Rolling Stones се вихрят в нея.

Още снимки на Rolling Stones във Вила Нелкот може да видите в галерията по-долу.

Отговор