Саварен: политикът, станал гастроном под прикритие

Някога познат на парижани като юрист, политик и писател, Жан Саварен се разписва в историята не с професията, а с хобито си. Днес той е известен като бащата на съвременната кулинария.

0
Саварен
На Саварен е известната фраза: „Кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си.“

Философът в кухнята – така е споменаван големият гастроном Саварен вече повече от два века. Пълното му име е Жан Антелм Брия-Саварен и на него е кръстен един от най-известните френски десерти – плодовият сладкиш саварин, както и кремообразното сирене брия-саварен.

Сиренето всъщност е разработено доста след като французинът си отива от този свят. Но създателите му решили да почетат кулинарния специалист. Вероятно заради прочутите му думи, че:

“Ядене без сирене е като жена без едно око.”

Заради този и други афоризми, Жан Саварен често е цитиран в кулинарната литература на нашия век.

Макар да не е бил експерт в приготвянето на храната, цели 25 години той събира истории, анекдоти и кулинарни спомени (свои и чужди). И така написва Психология на вкуса – единствената от многото му книги, посветена на кулинарията. Която не съдържа нито една рецепта!

Другите му творби са свързани с правото, тъй като по професия е адвокат, а по-късно и съдия. В историята обаче остава като

идеолога на кулинарията

Защото пръв в литературата се отнася към храната като към обект, заслужаващ задълбочен подход. Тъкмо на Саварен принадлежи известната фраза:

“Кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си.”

Саварен
Жан Саварен

Роден през април в далечната 1755 г., той отраства в малко градче в Южна Франция с едва 4 хил. жители.

Майка му обаче е местна знаменитост – собственичка на елегантен парижки салон. А баща му е адвокат и произлиза от род с няколко кардинали. Така че бъдещето пред младия Жан е ясно: юридическо образование в Дижон.

Ала в революционните години на прага между XVII и XVIII в. е нещо обичайно за една енциклопедична личност да е компетентна в повече области. И освен от правото,

Саварен е изкушен и от изкуствата

Не само от това на гастрономията, но и на музиката. Вълнува се и от политика. Дори става кмет на родния си град Бели, докато подкрепя якобинците. Когато обаче променя възгледите си за Революцията, е осъден на смърт. Цялото му имущество е конфискувано, а Саварен бяга зад граница в Швейцария, после и в Германия.

Накрая се качва на кораб от Ротердам за Америка. Отвъд Океана дава уроци по френски и цигулка, за да се прехранва. И за кратко свири първа цигулка в нюйоркския театър Джон Стрийт!

Завръща се в родината си през 1799 г., когато начело на Франция застава Наполеон. Саварен, вече на 65 г., възвръща конфискувания си дом и получава работа в касационния съд. Пет години по-късно и само два месеца преди смъртта си

издава със собствени средства книгата си

Психология на вкуса. Сборникът му от наблюдения, свързани с храната, или така наречените медитации върху трансцедентната гастрономия, е подписан анонимно – от един професор. Вероятно авторът се е притеснявал да не накърни сериозното си реноме на съдия и някогашен политик.

Саварен
Рецепта за саварин. Снимка: centotrecontini via Foter.com / CC BY-NC-ND

САВАРИН

За тестото: 1 и 1/3 ч.ч. брашно, 2 и ½ ч.ч. захар, 1 с.л. суха мая, 4 яйца, щипка сол, 1 с.л. олио, 50 мл прясно мляко.

За сиропа: ½ ч.ч. вода (или плодов нектар), ½ ч.ч. захар, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. ликьор.

Приготвяне: Разбийте с миксер брашното, захарта, маята, млякото и 2 яйца. Прибавете и другите яйца и разбийте още 5 минути, докато тестото стане течно. Изсипете във форма с дупка до половината (ще бухне много!) и оставете да втаса за час. Печете в загрята до 180 градуса фурна за 25-30 минути. Сварете продуктите за сиропа и залейте с него охладения саварин.

Само че съвсем скоро името му се носи из Париж, заедно със заглавието на поучителната и весела книга. Тя става същинска сензация в кулинарните среди на френската столица, а успехът ѝ превръща Саварен в съвременен философ.

Според него, възползвайки се от даровете на природата, гурмето превръща в изкуство баналната ни всекидневна нужда да се храним. И като всяко изкуство, то има цяла своя култура – на масата, вкуса, насладата, храносмилането, постенето, жаждата, затлъстяването… Нищо чудно, че Саварен е считан и за бащата на

нисковъглехидратната диета

Той нарочва захарта и брашното като виновници за надебеляването и предлага заменянето им с богати на белтъчини храни. Може би благодарение на богатите си познания доживява до 70-годишна възраст – рядкост за онези времена! Отива си от този свят заради простуда, възпалила белите му дробове.

Но и до днес е споменаван покрай остроумните си бележки. А и покрай пропития с алкохол саварин. Освен рецепта за него, ви предлагаме и такава за добро настроение – с любимите ни

Саварeнови афоримзи:

“Ядене без вино е като ден без слънце.”

“Откриването на ново ястие носи на човечеството повече щастие от откриването на нова звезда.“

“Който посреща приятели, без да готви за тях, не заслужава да има приятели.”

Бургундското вино те кара да мислиш глупости, бордото – да ги казваш, а шампанското – да ги правиш.”

Масата е единственото място, където човек никога не скучае през първия час.”


Прочетете още… 23 съвета от Антъни Бурдейн

СПОДЕЛИ
Предишна статия6 изпитани рецепти за благословен живот
Следваща статияЗеландия – скритият осми континент на Земята
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор