23 съвета от кулинарния гуру Антъни Бурдейн

0
Антъни Бурдейн

Малцина от нас са живели като Антъни Бурдейн – един от най-известните готвачи, раждали се някога на тази земя. Роден е през 1956 г. в Ню Йорк и завършва световноизвестния Кулинарен институт на Америка. Повече от 30 години работи в легендарния ресторант Brasserie Les Halles в Ню Йорк и през 2008 г. влиза в класацията на сп. Форбс – Топ 10 на най-богатите готвачи в света (2008 г.).

Той е груб, постоянно обижда, не носи колосани бели дрехи или ефектни високи шапки. Наричат го Лошото момче на кулинарния бранш, но е страхотен готвач, талантлив писател и може да зарази всекиго със страстта си към храните от най-различен вид. Именно страстта и авантюристичният му дух са му създали милиони гурме фенове по целия свят.

Антъни Бурдейн е изкушен от литературата

и е автор на няколко книги, сред които има и два криминални романа – Gone Bamboo (1997) и Bone in the Throat (1995). Статии на Бурдейн са публикувани на страниците на The Times, New York Times, Observer, Face, Scotland on Sunday и Food Arts.

Статията му “Не яжте, преди да прочетете това”, публикувана в The New Yorker, става невероятно популярна и като нейно естествено продължение се ражда автобиографичният бестселър Поверително от кухнята. Книгата надниква зад лъскавия свят на ресторантските салони и разкрива личната история на Бурдейн.

Антъни Бурдейн
Лошото момче на кулинарния свят…

Заглавието е добре познато на българските зрители от сериала Поверително от кухнята, създаден по едноименния роман. В ролята на Антъни Бурдейн е актьорът Брадли Купър (Високо напрежение, Последният ергенски запой).


Вижте още… Да пътуваме като Антъни Бурдейн


През 2002 г. телевизионният канал Food Network продуцира предаване в 22 епизода с участието на Бурдейн – Пътешествието на един готвач в търсене на съвършеното ястие (преведено в България като Гастрономическо турне), в което той обикаля целия свят и задоволява кулинарното си любопитство, като вкусва от най-екстремните храни, като овчи тестиси в Мароко, яйца от мравки в Мексико или око на тюлен на забравено от бога място. Едноименната книга, написана след края на пътешествието му, става изключително популярна и стига до върховете на литературните класации в САЩ и Великобритания.

Кулинарното шоу Без задръжки (No Reservation), което Бурдейн води и в което приготвя странни вкуснотии като препечен ректум от африкански глиган, е хит сред зрителите на Travel Channel. Предлагаме ви

23 съвета на кулинарния гуру Антъни Бурдейн

за живеенето, готвенето и надпиването с руснаци.


Антъни Бурдейн
Антъни Бурдейн

1. Уменията могат да бъдат овладени. Характерът – или го имате, или не.


2. Ако сте на 22 години, физически здрави и жадни да се учите и усъвършенствате, призовавам ви да пътувате – колкото е възможно по-нашир и надлъж. Спете на земята, ако трябва. Разберете как другите живеят, ядат и готвят. Учете се от тях, където и да отидете.

3. Не лъжете. Направили сте грешка – признайте си и продължете напред. Просто не го правете отново. Никога.


4. Какво по-добро можете да направите за някого от това да му приготвите закуска?

5. Пътуването ви променя. Докато си пробивате път през живота и този свят променяте нещата малко по малко, оставяте следи, колкото и малки да са те. И в замяна животът и пътуването оставят следи върху вас. Повечето пъти тези следи, върху тялото или сърцето ви, са прекрасни. Много често обаче те болят.


6. Можете да научите много за някого, когато споделите храната си с него.


7. Тялото ви не е храм, а лунапарк. Насладете се на въртележката.


8. Вероятно това е достатъчно отрезвително – да знаете, че умът няма покой, няма момент на самодоволна яснота. Вероятно мъдростта е… да осъзнаете колко сте малки и глупави и колко много път още ви предстои.


9. Не е необходимо да съм съгласен с теб, за да те харесвам или уважавам.


10. Добрата храна много често, а понякога най-често, е простата храна.


готвач
Съветите на един кулинарен гуру.
11. Съществува директна обратно пропорционална връзка между честотата на семейните обяди и социалните проблеми. Направо казано, членовете на семейства, които ядат заедно, статистически е по-малко вероятно да превърнат висенето в барове в навик, да разбият лаборатория за метадон, да родят пристрастени към дрогата бебета, да се самоубият или да снимат порно с магарета. Ако Малкият Тими хапваше повече Руло Стефани, той може би нямаше да напълни фризера си с части от бойскаути.

12. Отворете ума си, вдигнете се от канапето, движете се.

13. Късметът не е бизнес модел.


14. Има нещо чудесно в това да пиеш следобед. Една не много студена бира, сам в бара, дори това да е измислен ирландски пъб.

15. В графата Причини за напускане на последната работа никога не споменавайте истинската причина, освен ако тя не е свързана с пари или амбиции.


16. Да имаш съвест рядко е добър кариерен ход.

17. Начинът, по който приготвяте омлет разкрива характера ви.


18. Контекстът и паметта играят важна роля във всички велики ястия в живота на човек.

19. Добрата храна и доброто хапване са рисковано занимание.


20. Руснаците са професионални пиячи, така че без значение колко Jell-O или Jager шотове сте изпили в колежа, без значение колко добри пиячи си мислите, че сте, не забравяйте, че руснаците, всеки от тях, може да ви натика под масата с пиене.

21. Да гледате някого в очите докато го наричате “дебел, безполезен, сифилистичен пудел” не означава, че не го харесвате. Може да е, и често е, гальовно обръщение.


22. Без нови идеи успехът може да се изхаби.

23. Аз наистина мисля, че основните кулинарни умения са добродетел. Че това да нахраните себе си и няколко други души с вещина трябва да бъде преподавано на всеки млад мъж и жена, като едно от основните житейски умения, че това трябва да стане толкова важно за порастването, както и това да се научиш да си бършеш задника, да пресичаш улицата сам или да можеш да боравиш с пари.


Вижте още… Кулинарна естетика: да ядеш с очите си

Отговор