Зеландия – скритият осми континент на Земята

Зеландия
Зеландия е новокласифицираният, осми континент на Земята.

Парче земя. Почти изцяло потопено във водите на Тихия океан. Но именно този къс земя се оказа непознатият за нас осми континент на планетата – Зеландия. Поне така твърдят 11-ма геолози от Нова Зеландия, Нова Каледония и Австралия. Тяхното изследване, отнело над 20 години от живота им, идентифицира този географски обект именно като скрития континент на Земята. Това става през 2017 г.

След дългогодишни спорове относно произхода и състава на Зеландия, единайсетимата учени най-сетне заявиха категорично, че тя напълно отговаря на изискванията да бъде наречена континент, а не микроконтинент или фрагмент от континент, както доскоро настояваше научната общност. Четирите критерия са: сушата да се издига достатъчно високо, да има минимум три вида скали, земната кора да е по-плътна и около достатъчно голяма площ, границите да са очертани.

Е, Зеландия отговаря напълно на всички тях

Зеландия
Така изглеждат очертанията на потопения континент.

Следващата стъпка е статутът на квалифицираната наскоро територия да бъде потвърден официално и тя да бъде обявена за осмия континент на планетата. Ако това се случи, Зеландия ще бъде най-малкият континент в света с площ от 4,9 млн. кв. км. Интересното е, че 94% от тях се намират под морското равнище.

На територията на новопровъзгласения континент са ситуирани Нова Зеландия и Нова Каледония. В рамките на почти напълно потъналия континент силно се подкрепя

крайбрежният риболов

Едно от най-големите богатства на още непризнатия, но вероятен осми континент, са големите залежи на природен газ. Тук възниква въпросът кой ще се възползва от тези природни ресурси? Отговорът според Нешънъл Джиографик е Нова Зеландия.

Зеландия
Ето къде учените са локализирали осмия континент.

Има сведения, че Зеландия се е откъснала от Австралия преди 60-85 млн. години. След което почти изцяло е потънала. 11-мата геолози вярват, че Нова Зеландия, Нова Каледония и част от островите около тях трябва да бъдат прекласифицирани. Как? Като бъдат обявени за част от територията на Зеландския континент, а не от Австралия (която е два пъти по-голяма като територия от Зеландия). Според тях всички тези географски обекти са свързани с единна потопена континентална кора.

Ако бъде потвърдено наистина съществуването на този осми континент, това вероятно ще преобърне географските, историческите, а и политическите карти на света. А ние можем да се наречем щастливци. За това, че живеем във време, когато все повече и повече тайни се разбулват пред очите ни.


Вижте още… кои са австралийските апостоли

Отговор