6 изпитани рецепти за благословен живот

0
благословен живот
Ето как няколко от нашите автори виждат щастливия живот.

Мнозина ще ви кажат, че точна рецепта за благословен живот няма. Ние ще отговорим, че това не е съвсем така. Всеки има своя собствена. Такава, която си намира, изпробва, подобрява или напълно си измисля – спрямо собствения вкус за живот. Днес Lifebites.bg ви представя 6 такива рецепти именно за

благословен живот

Прочетете ги без ангажимент да ги следвате или прилагате в собствените си кухни. Нашите автори ги споделят с чисто сърце, големи усмивки и надеждата, че собствените им манджи се получават добре тъкмо по тях.

Рецептата за благословен живот на Биляна Константинова

рецепта - живот
Биляна Константинова

Онзи вятър, бурният, дето носи първата пролетна буря… Необуздана, бясна, разцепваща небето с диви светкавици. И онзи тътен, дето заглушава всички безумни гласове в теб и около теб. Усетиш ли го, надникни навън. И докато се къпеш в дъжд от бели джанкови и черешови цветчета, дочакай истинските капки – големи и тежки.

Първо нарядко, а след миг – порой. Остави му се, да отмие всичко – днешно, вчерашно, гнетящо, безкрайно безсмислено. Разтвори ръце и се слей със стихията. Подарявам ти я!

Рецептата за благословен живот на Петър Порумбачанов

Петър Порумбачанов
Петър Порумбачанов

Като вземе да се мръква, излизате на кьошката (веранда) на селската си къща, с мешана салата и бистра ракия. Наслаждавате се на пролетта и вдишвате дълбоко, аромата от цъфналите дръвчета, докато отпивате от кайсиевия еликсир. После опъвате един тютюн, по възможност расъл в градината ви, и натъпкан в лула от крушово дърво. Лягате си с кокошките и ставате с тях! Гражданята – не ме интересуват.

Рецептата за благословен живот на Вероника Лазарова

Вероника Лазарова
Вероника Лазарова

Продукти:

  • Две кутии свободно време. Скъпа съставка, но без нея манджата няма да се получи.
  • 2-3 броя близки хора/приятели. Според датчаните (и хюга философията им) това е точното количество. По-голям брой би пресолил ястието.
  • Няколко щипки изкуство – музика, кино, литература… Ще направят гозбата уханна.
  • 1 кг. любов. Може и да не е прясна, но в никакъв случай да не е от консерва или евтина имитация, китайско производство. Това е силна съставка, с чийто вкус с времето може и да свикнете, но без нея манджата на живота ви няма да бъде истински специалитет.
  • 2 лъжички непукизъм – антидот за дребнавости, ненужни разговори, излишни хора и мисли.
  • Няколко дози (на вкус) от онези пътешествия, които ще помните, дори когато забравите как сте се научили да карате колело.
  • Три капки есенция за усмивки.
  • Едно пакетче работа, която дори и да не обичате всеки ден на 100 процента, харесвате. По възможност на стайна температура. В никакъв случай не предозирайте тази съставка.

Начин на приготвяне:

Изсипвайте бавно, без да бързате всички изброени по-горе съставки в огромната тава на ежедневието си. Разбърквайте ги с лекота и без да ползвате допълнителни овкусители или добавки за по-красив вид и нереална сладост. Загънете всичко това в дебело фолио, така че да покриете манджата, която сте забъркали и да я предпазите от всички грижи и проблеми, които не зависят от вас. Пъхнете получената смес във фурната на живота и от време на време хвърляйте по едно око, за да сте сигурни, че гозбата ви няма да загори. Да ви е вкусно!

Рецептата за благословен живот на Нели Средкова

Нели Средкова
Нели Средкова

Рецептата е проста. Нужна ви е само една дестинация. И една аларма, която рано сутрин, още по тъмно, да ви “изтръгне” от сладкия ви сън. Станете, облечете се, вземете една връхна дреха – за всеки случай – и посрещнете изгряващото слънце във влака. На път…

Полюбувайте се на гледката! На безкрайните зелени полета, по които кротко пасат стада овчици. На необятното синьо море, проблясващо в далечината срещу вас. Или на планината, величествено издигаща се пред вас, чиито склонове са обрасли с гори, а върховете ѝ са обвити в мъгла. “Потопете” се в атмосферата на мястото! Вдишайте дълбоко аромата на боровата гора.

Пристъпете напред и усетете как краката ви потъват в килима от изсъхнали борови иглички. А след това просто поспрете до някое поточе и като деца потопете краката си в студената вода. Можете ли да почувствате камъчетата, които докосват стъпалата ви? Или просто се заслушайте в бързея и така – притихнали – погледайте слънцето, което бавно се скрива зад хоризонта. Виждате ли всеки нюанс на оранжевото и розово, които залязвайки оставя след себе си. Не мислете за утре. Просто бъдете тук и сега. Това е достатъчно!

Рецептата за благословен живот на Цветелина Цветкова

Цветелина Цветкова
Цветелина Цветкова

Да се събудиш на брега на морето рано сутринта. Всички наоколо още спят. Морето е тихо и спокойно. Един самотен бегач преминава покрай теб. Кимвате си. Протягаш се и вдишваш с пълни гърди морския въздух. Чайките ти казват шумно Добро утро. Усмихваш се и на тях.

Сваляш всичките си дрехи и влизаш в морето. Оставяш го да те прегърне в хладните си обятия. Отпусни се. Погледни към слънцето и кажи Благодаря.

Рецептата за благословен живот на Мария Нориега

Мария Нориега
Мария Нориега

Радвайте се на малките неща! Отделете малко време само за себе си, пошляйте се, ей така, без посока. Вслушайте се в онази птичка, която се е разчуруликала точно сега, за вас! Спасете охлюв или бръмбар от алеята, по която се разхождате. Направете на мравката път. Вдишайте аромата на разцъфнало цвете

И после раздайте усмивката си на околните. Някои ще ви сметнат за луди, други също ще ви дарят с усмивка. Усмивката е заразна! Занесете я вкъщи и разпръснете вълшебните ѝ бацили навсякъде. Все пак животът е хубав, дори само заради това, че сме имали възможността да изживеем още един ден от него.

 

Отговор