Сардиния: Два дни в приказно син рай

0
Сардиния
Пътуване до Сардиния е като сбъдната мечта.

Този разказ за Сардиния е на нашия читател Симеон Стоянов. Той живее в Англия, където работи като дизайнер, а пътуванията са неговата страст. Оставяме ви с приказните снимки, които е направил и спомените му от красивия италиански остров. 

Ако и Вие искате да споделите преживяванията си – пишете ни на редакционните имейли или във фейсбук

Ето и разказа на Симеон за Сардиния:

Сардиния
Пясъчни плажове и сини лагуни.

Сардиния е място, което винаги съм искал да посетя. Пясъчните плажове, сините лагуни и очарованието на този остров винаги са ме привличали. Ето, че и тази малка мечта стана възможна съвсем скоро, макар и за два дни.

Пътешествието ми във втория по големина остров в Средиземноморието

започна с кацането в столицата Каляри. Намира се в южната му част. Още при приземяването на самолета усетих уханието на море. Летището само по себе си е доста малко, но страхотно приятно.

[Още за средиземноморските острови – Плуване с костенурки на Закинтос]
Сардиния
Началото на едно пътешествие.

За да уплътня максимално добре малкото време, с което разполагах, реших да взема кола под наем. Това е най-удобният начин да разгледаш Сардиния, тъй като едни от най-красивите му кътчета могат да бъдат достигнати единствено със собствен транспорт. Отседнах в много приятен 4-звезден хотел, в южната част на Сардиния, близо до брега на морето и недалече от столицата.

Сардиния
На Сардиния има страхотни плажове.

С голяма изненада открих, че на няколко метра от хотела е разположен един от резерватите за фламинго. Невероятно красиви птици, особено когато можете да ги зърнете в естествената им среда! Опознаването на острова неслучайно започна от източното крайбрежие в посока север. Там се намират едни от най-красивите лагуни и плажове на Сардиния!

Сардиния
Любовта е естествен жител на острова.
Снимки: Симеон Стоянов

Пътищата са доста тесни, преминават през различни преломи, била на красиви хълмове и живописни планини, които изкачват стремглаво, за да се спускат след това бясно към брега на някоя страхотна лагуна или закътано плажче, което лежи скрито като пиратско съкровище.

Сардиния
Чистата вода примамва да поплуваш.

Една от първите ми спирки за плуване е при

Кара Пира – уникален плаж

с кристално чиста вода и приказен фар, изоставен преди много години, който едно време е напътствал корабите, приближаващи това красиво райско кътче.

Сардиния
Фарът на Кара Пира.

Ако решите да се изкачите на върха на този фар, ще бъдете възнаградени с една от най-прекрасните гледки, които човек някога може да види. Откъснах се от това вълшебно място едва след няколко часа. И то само заради идеята да продължа да откривам други подобни спиращи дъха места и гледки около Кала Синциас и Коста Рей.

Сардиния
Най-синьото синьо…

На следващия, втори ден поех към град Кала Джононе, разположен също на източната част на острова. Именно там може да откриеш друго вълшебство на Сардиния. Става въпрос за едни от най-страхотните лагуни на острова, с невероятни места за гмуркане.

Сардиния
Природата е била щедра към този остров.

Хората, които срещнах, бяха изключително приятелски настроени. Повечето от тях говореха свободно английски и упътваха с охота чужденци в случай на нужда. Цените на острова са по-достъпни в сравнение с останалите подобни места, които съм посещавал преди това в Средиземноморието – Майорка, Ибиза.

Сардиния
Крайбрежието на Сардиния крие изненади.

Последната дестинация, към която се отправих в моето кратко пътуване из този райски остров, беше крайбрежието на Порто Пино. Невероятно красиво градче с пясъчни дюни, съчетани с небесно сини плажове. Точно като на картичките, които всички сме виждали!

Сардиния
Безумно красив сардински залез.

Не можех да мечтая за по-красиво място, на което да посрещна залеза и да изпратя последния си ден от това приказно бягство от реалността.

За двата прекарани дни на Сардиния изминах над 1200 км. И не успях да видя всичките му красоти. Затова си обещах – да се върна на това приказно красиво място!

Вижте още: Френска Полинезия: Пътуване до рая

Отговор