България през обектива на легендарния Йозеф Куделка

0
Йозеф Куделка
България през 1991 г., заснета от Йозеф Куделка.

Чехът Йозеф Куделка е един от последните големи майстори на фотографията, в традициите на легендарния Анри Картие-Бресон. Куделка, който е известен с драматичните си фотографии на Пражката пролет през 1968 г., посещава многократно България през 90-те години на 20-и век. Но за това ще ви разкажем малко по-долу.

България, 1991 г.
Български фотограф с мечка, 1991 г.

Кой е Йозеф Куделка

Роден е през 1938 г. в малкия град Босковице, тогавашна Чехословакия. Започва да снима семейството и близките си със средноформатна камера като ученик. През 1956-1961 г. учи в Техническия университет в Прага, където се дипломира като авиационен инженер. През 1961 г. Йозеф Куделка организира първата си изложба.

Тогава е далеч от мисълта да се занимава професионално с фотография. Скоро след това започва да работи за театрални списания и става един от щатните фотографи на Националния театър в Прага. Куделка зарязва окончателно авиационното инженерство през 1967 г. и се посвещава изцяло на фотографията. Както се оказва, изборът му е повече от добър.

c7f4e430a791edf7eceba7a7ca3757dc
Румънски цигани, 1968 г.

Чехът работи върху фотографски проект за циганите в Румъния и се връща в Чехословакия два дни преди инвазията на СССР в Прага през август, 1968 г. чехът

документира агресията на войските от Варшавския договор

които нахлуват в чешката столица и смазват т. нар. Пражка пролет. Негативите на снимките, които фотографът заснема по улиците на размирния град, са изнесени нелегално от страната и попадат в легендарната фотоагенция Магнум.

Публикувани са анонимно в The Sunday Times Magazine и са подписани с инициалите P. P. (Prague Photographer – от англ. – пражки фотограф). На следващата година Йозеф Куделка е награден за невероятния си кураж със златен медал на името на Робърт Капа от Overseas Press Club – асоциация на чуждестранните фотокореспонденти в Америка.

koudelka14
Йозеф Куделка документира размирната Пражка пролет през 1968 г. и привлича вниманието на фотоагенцията Магнум, основана от легендарния Анри-Картие Бресон.

Магнум се застъпва за Куделка пред британските власти и той получава тримесечна работна виза. Чешкият фотограф заминава за Англия през 1970 г. и прекарва в изгнание близо две десетилетия. Той

обикаля неуморно из Европа с камерата си

през цялото това време и бързо си спечелва множество почитатели, като сред тях е  легендарният фотограф Анри Картие-Бресон.

josef
Куделка през 70-те години.

През 70-те и 80-те Куделка продължава да работи благодарение на множество грантове и награди и успява да реализира важни фотографски проекти като Gypsies (1975) и Exiles (1988). От 1986 г. той експериментира с панорамна фотография и издава сборник със снимки озаглавен Chaos (1999). Чехът получава френско гражданство през 1987 г. , а през 1990 г. се завръща за пръв път в родната си Чехословакия.

39d56da250669fa39fee4f7d17c8c4d9
Франция, 1987 г.

Йозеф Куделка е лауреат на множество значими международни награди за фотография и негови снимки са излагани в Музея на модерното изкуство и Международния фотографски център в Ню Йорк, Градския музей на Амстердам и Пале де Токио в Париж. Днес легендарният фотограф живее във Франция и Прага и макар да наближава 80-те, продължава да обикаля Европа с камерата си.

La Biennale di Venezia_55 Esposizione Internazionale d'Arte
Йозеф Куделка днес.

Както се оказва, през 90-те години Куделка посещава три пъти България – през 1991-ва, 1995-а и 1997-ма година. Той пътува из страната, като се отбива в

София, Варна, Велико Търново и Несебър

където заснема поредица от експресивни черно-бели фотографии. Вижте част от тях, които Lifebites.bg подбра за вас в галерията по-долу.


Прочетете и историята на още един чешки фотограф – самобитния артист Мирослав Тихи, който снима със собственоръчно изработени апарати и се превръща в истинска сензация в света на фотографията.

Отговор