Лавините и внезапната смърт в планината

лавините
Лавините са редовни спътници на зимата в планината. Photo credit: Recursos Digitales via Foter.com / CC BY-NC-SA

Зимата тази година се оказа по-дълга, снежна, минусова и тежка от тези, с които бяхме свикнали напоследък. А дори още не е приключила! Но всяка зима, независимо как я определяме, предполага няколко неща, без които не бихме я нарекли така. Студ, сняг, вълнени дрехи, шейни, шалове, шапки, заледени баири, ски, минусови температури… Но тук идват и лавините. А мечтателският ни тон секва.

Причината е, че лавините са една от най-големите опасности, които заскрежената планина крие. Те ежегодно отнемат живота на хиляди хора по целия свят. Дори и в нашата малка България, нерядко има жертви. Зимните спортове са прекрасно начинание, но те крият и своите рискове. Ето защо винаги, когато се качваме в планината, трябва да сме сигурни, че сме възможно най-добре обезопасени. Но за това – след малко.

лавините
Тиха надвиснала опасност. Всъщност, лавините не са редки или случайни събития.

Какво представляват лавините?

Определението, на което веднага ще се натъкнете, задавайки този въпрос е: внезапно, бързо свличане на снежна маса надолу по планински склон. Всеизвестен факт. Не си въобразяваме, че бихме ви изненадали с това определение.

Важно е да се отбележи факта, че лавините могат да се активизират както от самите природни условия, така и от човешката дейност. Всяко действие, предизвикващо силни вибрации, трябва да се избягва в районите с лавинна опасност. Дори слушането на силна музика попада в тази графа.

Хубаво е да се знае също, че лавините, за разлика от калните или каменни свлачища и други подобни природни явления, не са редки или случайни събития. Те са характерни за всяка една планинска верига, в която се е натрупало достатъчно количество сняг. А огромната опасност при наличието на лавини идва най-вече от способността на снежната маса да завлича тела, дървета и всякакви тежки предмети по пътя си. Най-голяма е вероятността за образуване на лавини при склонове от порядъка на 35-45 градуса.

Не е много лесно да се предскаже падането на лавина. Има места с пътища на лавини, където падат веднъж на много години и други, които се активизират при всяка буря. В 90% от случаите обаче спусъкът за природното бедствие е жертвата, озовала се в лавината или нещо непосредствено около нея.


Вижте как човек предизвиква лавина, а заек успява да я прескочи


Земетресения и силни ветрове също могат значително да засилят шанса за образуване на лавина.

лавина Италия 2017
Спасители на мястото на лавината в Италия през януари 2017 г.

Както се случи фатално през януари 2017 г. в Италия

След земетресение с магнитут над 5 в централната част на страната, в област Абруцо до градчето Фариндола се отприщи лавина с невероятна мощ. Тя помете хотел, премести го с няколко метра и под руините му погреба поне 29 души. Бяха извадени едва 11 оцелели, сред които 4 деца.

Най-общо можем да разделим лавините на 4 категории – лавини от мек сняг, снежни дъски, лавини от мокър сняг и прашни лавини. Както е видно, разделението се определя от вида на снега, от който са образувани те. Сред всички, най-опасни са лавините тип снежна дъска. Те са отговорни за 90% от всички смъртни случаи на хора, починали от затрупване от лавина.

И въпреки, че всеки подобен случай носи огромна житейска трагедия със себе си, в историята има примери за наистина немислимо унищожителни лавини. Отнели живота на стотици, а понякога дори хиляди души.

Най-фрапиращият е от времето на Първата световна война. Между 40 и 80 хил. войници загиват от лавини по време на кампания в Алпите. Голяма част от тях са предизвикани от артилерийски пожари. През 1916 г. загиват още около 20 хил. души общо от двете враждуващи армии.

Независимо обаче дали става дума за хиляди животи или за един единствен – всеки от тях е стойностен и важен. Ето защо всеки авантюрист тръгнал към планината – скиор, алпинист или турист, трябва да вземе всички възможни мерки за оцеляването си, в случай на необходимост. А лавините са най-големите заплахи, надвиснали над нас зимно време. Колкото до статистиката – тя е зловеща.

лавините
Лавините са смъртоносни за голяма част от хората, застигнати от тях. Photo credit: arriba via Foter.com / CC BY

Между 55 и 65 процента от застигнатите от лавина хора не оцеляват

Затова днес в Lifebites.bg решихме да споделим с вас няколко съвета, които задължително трябва да спазвате при качването си в планината зимно време, за да избегнете лавините или да увеличите шансовете си за спасение, ако първото е невъзможно.

  1. Проучете прогнозата за времето и риска от лавинна опасност за района, който възнамерявате да посетите.
  2. Запознайте се обстойно с цялата екипировка и всички уреди, които могат да са ви от полза високо в планината при опасност от лавини.
  3. Винаги носете в себе си лавинен уред.
  4. Не карайте извън пистите без необходимата екипировка и при намалена видимост.
  5. Никога не карайте сами и се спускайте един по един, а не едновременно с приятелите си.
  6. Носете ярки дрехи, за да се забелязвате лесно сред бялата снежна маса.
  7. Заобикаляйте козирките при висока лавинна опасност.
  8. Зададе ли се лавина, опитайте се чрез диагонално спускане да избягате от пътя ѝ.
  9. В лавинен район, никога не носете тежки предмети, прикачени допълнително към тялото ви – ски, щеки и т.н.

Ако ви събори лавина:

10. Опитайте се да се задържите на повърхността на снежната маса.
11. Когато лавината спре, опитайте се да освободите една от ръцете си, с която да се изровите.
12. Опитайте се да не изпадате в паника. Вярвайте, че ще ви бъде помогнато.

Ако сте свидетел на лавина:

13. Запомнете мястото, на което хората са били, преди да попаднат в лавината и мястото на изчезването им в нея. По възможност маркирайте тези места с подръчни материали (клони и др.).

Това са само част от съветите за безопасността ви в планината зимно време и особено при опасност от лавини. Бъдете винаги внимателни и не прекалявайте с фрий-райда! Особено, ако не сте достатъчно опитни или достатъчно добре екипирани. Всичко останало е въпрос на личен избор и съзнание! Защото с лекота могат да се отключат страховити ситуации като тази във видеото:

За щастие, бордистът, попаднал в този снежен ад, е оцелял. Макар да не личи от видеото, научаваме го от текста към него. Затова, дори с риск да станем досадни – бъдете внимателни, защото няма как да знаете дали ще имате такъв късмет.


Вижте още някои от най-култовите планинарски правила

Отговор