Алеята на баобабите в Мадагаскар

Алеята на баобабите
Алеята на баобабите

Това място би било просто един прашасал път, ако не бяха няколко уникално редки и антични дървета. Точно на тях е кръстена тази пътна артерия, свързваща градовете Морондава и Бело Тсирибихина в Мадагаскар. Алеята на баобабите.

Алеята на баобабите
Снимка: Photo by glowingz on Foter.com / CC BY-NC-SA

Така е известен пътят между Морондава и Бело Тсирибиниха в Мадагаскар, ограден от няколко изключително редки вековни дървета. Те са така красиви, грациозни и внушителни, че привличат туристи от цял свят, които копнеят да запечатат с фотоапаратите си невероятния залез на техния фон. Нещо повече – Алеята на баобабите става толкова известна, че може да се превърне в първия официален природен паметник в африканската държава.

Това, разбира се, не е никаква изненада, тъй като баобабите са не просто един от символите на Мадагаскар, а негова гордост.

Снимка: Photo by vil.sandi on Foter.com / CC BY-ND
Снимка: Photo by vil.sandi on Foter.com / CC BY-ND

Тези гигантски дървета са впечатляващи не само с изящната си осанка, но и с възрастта си. Повечето от тях са над 800-годишни. Твърди се, че преди време те са били част от красива гора, но настъпването на модерната цивилизация и увеличаването на населението в района е довело до обезлесяването му. Така днес баобабите са останали самотни и изолирани като могъщи исполини, борещи се с хората, технологиите и напомнящи за едно отминало време.


Вижте още… как фотографът Себастиао Салгадо успя да върне живота в пустинята като засади милиони дървета


Баобабите по пътя за Морондава, както и всяка друга национална забележителност, дават препитание на мнозина “предприемачи”, които намират всевъзможни начини да изкарат пари от удивените и пленени от красотата на пейзажа туристи.

Освен дърветата на Алеята на баобабите

тази уникална растителност може да се види на още едно място в района. И двете обаче са изправени пред постоянна заплаха от унищожение, уверяват еколози. Това е тенденция, започнала още преди повече от хиляда години, когато първите арабски мореплаватели посетили острова. Новодошлите започнали да секат дърветата на Мадагаскар, за да ги използват при строежа на различни конструкции.

Тази тенденция продължава и днес. Наскоро останах потресена от информация, че местните продължават да унищожават гори с баобаби на острова, за да освободят място за добитъка си.

Снимка: Photo by Mika Andrianoelison on Foter.com / CC BY-NC-SA
Алеята на боабабите. Снимка: Photo by Mika Andrianoelison on Foter.com / CC BY-NC-SA

Официалната позиция е, че ситуацията в някаква степен е под контрол. Именно запазването на величествените дървета е причината една от местните неправителствените организации да настоява прословутата Алеята на баобабите да получи статут на официално признат природен паметник. Така тя ще се превърне в защитена зона. Това е единственият сигурен начин да се опази красотата на тези антични дървета за бъдещите поколения и да им се даде шанс да доживеят

още 8 века на Мадагаскар

Баобабите са интересни дървета. Те могат да се използват не само за дървесина. От листата им например може да се направи вкусна салата, а от плодовете им – напитка, както и десерт. И това на остров като Мадагаскар, където местните жители нямат особено богат избор на плодове и зеленчуци. Стволът на това дърво е като гъба – поема вода за сухия сезон, а отвътре е кухо.

Снимка: Photo by RaKra42 on Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: Photo by RaKra42 on Foter.com / CC BY-NC-SA

Баобабите се срещат и на други места по земята – в топлите части на Средиземноморието и в Калифорния. Те обаче не могат да издържат на студ и умират след едва 8 до 10 часа на сняг.

Снимка: Photo by jo_chen_w on Foter.com / CC BY-NC-SA
Повечето от дърветата на Алеята на боабабите са на над 8 века. Снимка: Photo by jo_chen_w on Foter.com / CC BY-NC-SA.

Вижте още… как изглеждат най-старите дървета на света

Отговор