Тези луксозни, готини палатки за глампинг

палатки
Палатките за луксозно къмпингуване са същински магнит за търсачи на различен тип отдих.

Старите добри палатки вече не са това, което са били. Не и след появата на така популярните в Западна Европа глампинг курорти, които привличат любители на по-различния тип почивки от няколко години.

Днес този временен подслон е достигнал такива висини, че отдавна не се вписва в класическото определение за “временно жилище при полеви условия, което бързо се сглобява и разглобява”.

Доказват го каталозите на една от фирмите, специализирани в продажбата на луксозни палатки за глампинг. Базираната във Великобритания компания Boutique camping предлага всички екстри, необходими за съвременно къмпингуване в луксозни условия – каквото е значението на думата “глампинг”, образувана от английските думи glamorous (блясък) и camping (къмпинг).

Сред най-разпространените палатки

за такъв тип туризъм са т.нар. bell tent. Тяхна версия са и палатките сибли – кръстени на изобретателя си Хенри Хопкинс Сибли. Американският офицер патентовал изобретението си през 1858 г., след като проучил индианско типи, на чиято база разработил свой модел временен подслон.

палатки
Снимка: Flower Power girl on Foter.com / CC BY-SA

Този вид палатки са с изключително проста структура с един централен кол, покрит с памучно платнище. Те обаче са просторни и това ги прави страшно удобни за луксозно къмпингуване. В тях може да си спретнете подслон, който по нищо да не отстъпва на удобството и уюта на реалното ви жилище.

Повечето къмпинги за такъв вид туризъм в Западна Европа изглеждат именно така. Палатките са декорирани с много вкус, винтидж мебели, пъстри възглавници, големи фенери, скринове, дивани, картини и свещници. Уютът на ежедневното удобство, комбиниран с красотата и тишината на природата, се оказва магнит за градските хора, които копнеят да избягат от шумотевицата и стреса.


Вижте още… 28 култови правила за панинари


И все пак – имайте предвид, че макар и луксозни, тези палатки си остават временен подслон насред нищото. Често пъти тоалетните са общи, налага се да палите печка на дърва, която може да загасне през нощта, а инвазията на насекоми и разни дребни животинки е нещо, което не би трябвало да ви изненадва. Нали сте сред природата!

палатки за глампинг
Как да не му се прииска на човек да отседне на подобно място?

Ако подобни преживявания не ви плашат, то блясъкът на глампинг курортите гарантирано ще ви допадне. За да се наслаждавате на подобен уют обаче, съвсем не е  задължително да плащате за

място под звездите

в нечий чужд имот. Може да си направите свой собствен глампинг оазис в задния двор, поляната на село или на вилата, край близкия язовир или гора.

Lifebites.bg ви предлага селекция от снимки, които ще ви дадат повече яснота по въпроса как може да си спретнете подобно приказно местенце. Boutique camping е само една от многобройните фирми, които предлагат всичко необходимо, за да си спретнете свой собствен луксозен бивак. От палатки, през печки, килимчета, декорация, възглавници, до надуваеми легла и фенери.

За повече вдъхновение вижте галерията по-долу:

 

Отговор