Румяна Илиева: На 40 г. по-красиви от на 20

0
Румяна Илиева
Румяна Илиева

За нея предизвикателството да се занимава със спорт започва, след като разбира, че има здравослосвен проблем. От личен опит научава, че физическите упражнения лекуват и решава да предаде познанията си и на други. Един от най-нашумелите фитнес инструктори в момента в България застана пред Lifebites.bg, за да ни разкаже как помага на хората. Румяна Илиева стана известна с това, че прави индивидуални програми на всеки човек – тренировъчни и хранителни – според фигурата му, начина му на живот и дори характера му.

10994598_867903553256664_8336727469787057052_n
Румяна Илиева
La voilа! (Ето я!) Румяна Илиева
Ти си първата българка, която вкара фитнеса в интернет.  Доколкото знам си популярна не само в България, но и сред сънародниците ни в Америка и други места в чужбина… Как ти хрумна тази идея?

Има хиляди треньори, които снимат клипове, всеки си има стил и метод. Различавам се по метода на трениране. Започнах да експериментирам с домашни тренировки, които пасваха на моя начин на живот и потребност за физическо натоварване.

В началото следвах “фитнес правила”, после реших да експериментирам и да видя какво ново мога да измисля. Мисленето на нова тренировка е предизвикателство към кративността, което много ми харесва. Разбира се, това качество трябва да е съчетано с определени правила при физическото натоварване и да не е самоцелна. Вярвам в това, че трябва да се тренират всички мускули, а не

“проблемните зони”

Също, че тялото е система, а не съвкупност от части, затова го тренирам като система. Тренировките трябва да имат пренос в реалния живот. За какво ти е да тренираш, ако не можеш да тичаш 1 час след детето, което учиш да кара колело?

Ако не можеш да изкачиш 5 етажа, носейки детска количка, чанта и бебе. Тренировките трябва да ни правят силни физически и ментално, което да подобри качеството на живот.

480946_340415772672114_956636348_n
Румяна Илиева е сред най-нашумелите фитнес инструктури в България.
Помагаш на много хора с наднормено тегло и със здравословни проблеми, главно жени – разкажи най-интересните случаи, на които си попадала?

В началото не исках да работя с хора, които имат заболявания, защото не съм лекар. С времето разбрах, че на всеки му има нещо, а 50% от хората имат високо кръвно. А и аз не им пиша рецепти за аптеката, а готварски рецепти. Странно е, че хората не вярват на лекари и сами си спират лекарствата.

Първо започват да забравят да ги приемат и като се сетят си казват “Явно може и без това”. Много се притеснявам, когато някой ми сподели подобно нещо, но това е реалността.

Какъв човек си ти?

Искам да съм добър човек. Инициативна, доброжелателна, чувствителна, емоционална, упорита, интуитивна, енергична, позитивна, широкоскроена, премерена.

Кое ти е най-любимо в твоята работа?

Общуването с хората и да виждам промяната им. Между първите и последните им писма има огромна разлика. В началото са плахи, мрънкащи, невярващи, искащи без да дават. След 1-2 месеца са усмихнати, крилати, вярващи в себе си, разбират, че за всяко нещо в живота трябва да вложиш време и енергия. Любимо ми е да прочета първото писмо и последното, да видя началните снимки и тези след промяната, все едно гледам и чета различни хора.

rumi-la
Снимки: http://fitnesinstruktor.com
Мислиш ли, че със спорт човек може да се излекува?

Да, мисля, че с физически усилия човек може да въздейства върху здравето си, но трябва да е в комбинация с ментална нагласа и храна. Kомбинацията – спорт, истинска непреработена храна и добра нагласа може да повлияят много от най-масовите съвременни болести, като високо кръвно и неинсулинозависим диабет. Ако човек има някакво много специфично заболяване, което изисква специализирано лечение, може и да не се излекува.

Много спорт? Спорт и здравословно хранене? Спорт и нормално хранене? Спорт и усмивки? Коя е формулата за здраве и щастие според теб?

Щастие според мен означава, че имаш всичко, от което се нуждаеш, включително и не особено позитивни неща и стрес. Тренировките правят тялото силно и това чувство е част от щастието. Но ако тренираш, а не си удовлетворен в друга област, не си щастлив. Определено целта ми е да съм щастлива, което включва да съм здрава, да имам поводи да се смея, да се радвам и да се боря. Лесните победи не радват никого.

rumi-tren
Тренировките правят тялото силно и това е част от щастието, твърди Румяна Илиева.
Кои са по-добрите спортуващи – мъжете или жените. Каква е разликата?

Имам опит предимно с жени и не мога да направя сравнение. Не обичам да се казва мъжете така, жените иначе. Според мен си е до човека. Например и двата пола често започват да тренират от суета. След година редовни тренировки се сменя приоритета и започват да стават зависими от чувството, което им носи тренирането.

Може би все пак има следните разлики. Мъжете обикновено искат големи мускули на ръцете. Жените не искат големи мускули, а само да се стегнат. Мъжете обикновено искат да тренират, когато са ученици и студенти.

Жените след като родят 1-2-3 деца се вземат в ръце и на 40 изглеждат по-добре, отколкото на 20

Последното постоянно го чувам от клиенти. На 40 са по-силни, по-добре изглеждат, по-добре се чувстват, по-щастливи може би.


Прочетете още: Мейси Ариес – от депресията към спортната слава


По улиците виждам много тинейджъри с наднормено тегло и много майки, които изглеждат перфектно. Добре изглеждащите мъже ми се струват по-малко. Под добре изглеждащи имам предвид, че не са с наднормено тегло. Теглото според мен не трябва да става фикс идея, а да се има предвид, когато влошава здравето. Лошо здраве означава, че не си щастлив.

Противник съм на това всички да изглеждаме по калъп и да сме слаби и кльощави. Хората, които те правят щастлив, не са важни за теб заради начина, по който изглеждат. Прекалено много се набляга на външния вид. Тази мания да си кльощав или мускулест не ми харесва. Упражненията не са за това да станеш слаба или мускулест, а за да подобрят качеството на живот, което е част от щастието.

Повече за Румяна Илиева и програмите ú може да намерите на нейния сайт.

СПОДЕЛИ
Предишна статияНово наци риалити тръгва в Чехия
Следваща статияКак смартфоните подобряват живота ни
Антония Чорева
Обичам да пиша за всичко - мириса, вкуса, живота, радостта. Истинските ми творчески изяви дойдоха във вестник „Телеграф”, в който работих от създаването му. Обичам справедливостта. Емоционален човек съм – смея се и плача с хората, в щастието им и в нещастието им. Имам много приятели, обожавам ги. А най-любимите ми неща са семейството ми, виното, споделено с петте ми любими приятелки и музиката – песни и танци до зори. Искам да обиколя света и да напиша всичко, което видя!

Отговор