Бяртмар и рециклирането като магия

Запознайте се с исландеца, който превръща боклука на София в красота

0
рециклирането - Бяртмар
Бяртмар твори красоти от непотребни материали.

Когато се занимаваш с рециклиране, превръщаш едно нещо в друго нещо. Казано иначе – рециклирането е нещо като магия. Човекът, за когото ще ви разкажем днес, също е нещо като магьосник. При това такъв, който успява да оцелява в странната българска действителност вече 8 години, независимо, че носи в себе си свободолюбивия скандинавски нрав и неговата обсесивна компулсивност за ред и красота.

Името му е трудно за изговаряне, но пък когато разберете значението му, лесно можете да го запомните. Казва се Бяртмар, а това на исландски означава Светлината на морето.

Бяртмар
Бяртмар, който избра да живее в България.

Бяртмар е един от малкото

(за да сме точни – един от тримата сигурни) пребиваващи истински исландци в България. В страната ни го води любовта към една жена, но стъпвайки на българска земя, той се влюбва и във всичко останало. В слънцето, в дърветата, в ласкавото ни море, в разлюлените жита, топлите вечери, песента на щурците и дори в жужащите пчели. Във всичко това, което липсва в неговата родина.

Решава да остане тук и много скоро другата, по-невидимата българска страна, го удря като парен чук. Като гражданин на първата държава в света, чиято електроенергия се произвежда от 100% възобновяеми енергоизточници и която е сред водещите страни с екологичната си политика, Бяртмар е шокиран. Шокиран е от количеството боклук и изумителното ни бездействие спрямо него. Дълго време обмисля какъв да е личният му принос в това отношение, освен да подмени всички крушки в апартамента си с енергоспестяващи и да събира разделно. Така Бяртмар решава, че може би начинът, по който хората възприемат боклука и неговото рециклиране е разковничето в решаването на част от проблема.

JOY
За рециклирането като магия – бижутата, които прави талантливият Бяртмар.

Всички по презумпция знаем, че

рециклирането е нещо полезно

но винаги го свързваме на подсъзнателно ниво с нещо грозно и най-малкото отпадъчно и мръсно. Артист по душа, Бяртмар иска да промени гледната точка, задавайки си въпроса:

“Дали ако хората видят боклука по различен начин, трансформиран в нещо красиво, това ще им помогне да променят нагласата си и най-важното – действията си спрямо него?”

И започва да действа. Започва да твори. Твори красота от това, които болшинството от нас ще нарекат “нищо” или “боклук”. В началото експериментира и рециклира хартия. Превръща я в уникални фигури, лампиони, медальони, гривни, в бижута от папие маше и пейпър клей. Материалът за тях си осигурява от хилядите рекламни брошури, заливащи пощенските ни кутии, вестници и списания, стари офис документи. Идеята на исландеца се разраства и той започва да използва старо дърво от счупени и непотребни мебели, метал, стъкло, винил.

streets of Sofia (4)
Улиците на София

Фантазията и въображението му

сътворяват магически светове, които превръщат мисълта за рециклирането в нещо съвсем различно. Пресъздава къщите в родната си Исландия, както и чара на улиците в София. А вие гледайки, сътворените от него парчета хубост, започвате да се питате съвсем сериозно дали наистина не е магьосник! Как иначе някой може да превърне нещо напълно непотребно преди в толкова красив предмет?

рециклиране - бижута
С Бяртмар може да се срещнете и поговорите за изкуство на 20-и август в Маймунарника.

Бяртмар се надява, че чрез изкуството си ще инспирира разговор за това колко е важно да се замислим как потребяваме и ще вдъхнови действия, които да променят поне малко нагласата ни.

“Да претворяваш и покажеш рециклирането от красивата му страна е само един от аспектите, свързани с проблемите за опазването на околната ни среда. но чрез естетическа привлекателност, изкуството може да предаде основните послания и ефективно да насърчи обществеността да действа”

– вярва той. Толкова е отдаден на мисията си, че при изработването на произведенията си ограничава до минимум използването на електричество и изкуствени или токсични материали, с които може да замърси допълнително околната среда.

DSC_0061

На въпроса ни “До кого искаш да достигне посланието ти? За кого са предназначени твоите творения?“, отговаря простичко:”До всички. За всички. За хората – от собственици и управители на големи компании, до децата и подрастващите. Всеки от тях може да бъде онзи, който носи промяната в мисленето. Онзи, който

вижда красота и твори красота от нищото

И независимо, че в момента това, което правя ми помага да живея и ме издържа, не е задължително да купувате нещо, което съм направил. Ако то ви накара да се замислите и най-вече да предприемете и промените нещо в отношението си към рециклирането и опазването на прекрасната природа, която имате – аз ще съм доволен и щастлив.”

Ние пък ще ви посъветваме – намерете време и отидете тази неделя, 20-и август, в Борисовата градина на Градински Арт базар на изкуствата в Маймунарника. Убедени сме, че освен да ви провокира, Бяртмар ще ви очарова, омасьоса, влюби… И като нищо ще пожелаете да притежавате нещо от него в себе си.

Красотите, които Бяртмар създава, може да видите и в официалната му страница във Фейсбук.


Вижте още… Стъклените планини на Израел

СПОДЕЛИ
Предишна статияРазноликата Лима: Перлата на Пасифика
Следваща статияГрета и нейният урок по доброта и добро
Влади Фиданова
Здравейте, аз съм Влади. Винаги съм се представяла с краткото си име, защото Владислава звучи направо шокиращо с целите си 10 букви. Някои от вас може и да са срещали името ми във финалните надписи на телевизионни предавания, за които дълго време съм работила като сценарист, а за други това, че пиша да е абсолютно ненужна информация. Факт е, обаче, че думичките винаги са били моето тайно лекарство, с което лекувам душата си, или оправям настроението си за седмици напред. Харесвам джвъджки. Мразя джинджифил. Била съм в Джумаята.. и в Горната и Долната. Искам да отида в Джаксънвил. И понякога вярвам, че познавам джуджето Хаяско. Животът ми е шарена плетеница от много и от малко – много любов, много неочаквани срещи, още по-неочаквани раздели и едно малко, съвършено човече, на което съм горда майка. По интересно стечение на обстоятелствата, бащата пък е исландски бивш стриптизьор. Казах ли ви – животът наистина може да бъде адски забавен. И в същината си, той винаги, винаги е сладък. До последната хапка.

Отговор