Стъклените планини на Израел насред пустинята Негев

0
стъклените планини
Стъклените планини.

Вгледайте се по-добре в снимката по-горе. Това не са китни планински възвишения, както може би първоначално сте си помислили. Това са гигантски купчини от стъкло в околностите на израелския град Йерухам. Стъклените планини се намират насред пустинята Негев и някои от тях се извисяват на височина от цели 15 метра.

фабрика стъкло
Бутилките, произвеждани във фабриката са инспектирани и ако не отговарят на стандартите за качество са изпращани за рециклиране.

Тези впечатляващи купчини са собственост на фабриката Phoenicia Glass Works Ltd., която рециклира стари стъклени бутилки и произвежда милиони нови от тях, както и от пясък, добит в околността.

Phoenicia Glass Works Ltd. произвежда един милион стъклени бутилки дневно за гиганти като Coca Cola, Pepsi и Heineken, както и за израелски винарни и производители на зехтин. Една немалка част от тях, около 300 хил., не отговарят на стандартите за качество и биват

фабрика стъкло
Работник от фабриката чупи стотици дефектни бутилки, които ще бъдат рециклирани във фабриката.

бракувани и рециклирани по-късно

Фабриката за стъкло работи 24 часа в денонощието и в нея са заети 250 работници. Те работят дори на Йом Кипур – еврейската нова година и най-важен празник, когато всички почиват. Причината е, че пещите не могат да бъдат изгасени, защото разтопеното стъкло ще се втвърди и ще ги запуши.

фотография Пулицър
Фотографията, която донася Пулицър на Одед Балилти е заснета през 2007 г. на Западния бряг.

Фотографиите на стъклените планини са заснети от Одед Балилти (1979), млад израелски фотограф и носител на наградата Пулицър, който работи за агенция Асошиейтед Прес.

фотограф Балилти
Одед Балилти.

Балилти е роден в Йерусалим и започва кариерата си на фотограф в изданието на израелската армия Bamahane. Той започва работа в Асошиейтед Прес през 2002 г., а през 2007 г. печели Пулицър за снимката на еврейка, която се опитва да спре израелските сили за сигурност при евакуацията на опразненото селище Амона на Западния бряг.

За читателите на Lifebites.bg подбрахме

изумителните фотографии на стъклените планини

заснети от Одед Балилти в галерията по-долу:

Вижте още шедьоври на изкуството на рециклирането – бирени бижута

Отговор