Най-важните неписани закони на концертите

концертите
Снимка: Foter.com

Музиката е най-великото чудо измислено от човеците. Музиката е любов, страст, емоция. А каква по-хубава емоция от това да слушаш музика на живо? Да видиш на живо музикантите, които безкрайно обичаш, е невероятно изживяване. Енергията на хилядите хора около теб, емоцията, която споделяме на концертите, начинът, по който се споглеждате с абсолютно непознатия човек до теб и пеете заедно, и ставате толкова близки за миг… Защото музиката е сила, която ни събира и ни кара

концерти - китара
Няколко златни правила, които трябва да знаете, когато отивате на концерт, за да си изкарате наистина паметно!

да се чувстваме щастливи

Да изживеем една мечта заедно, дори само за няколко часа.

Благодарение на глобализацията, и най-вече на безплатните торенти, от които всеки може да сваля музика, на много от световните музиканти се налага да добавят все повече дати в турнетата си. Така вече имаме възможност да видим любимците си всяка година дори по няколко пъти.

В резултат на това, концертната ни култура като че ли стана малко по-добра. Като че ли се понаучихме, но не съвсем. Моят богат концертен опит и премеждията, през които минавам на някои от концертите ме наведоха на мисълта, че има неписани закони. Такива, които ако всички спазваме, ще се забавляваме докрай и ще си спестим доста нерви – последното нещо, от което имаме нужда на концерт.

Ето най-важните неписани закони на концертите, които е добре да знаете:

Не дръжте тъпия си телефон през цялото време пред очите на хората зад вас

Нали сте дошли да гледате концерт, а не да го запишете целия на видео, което няма да погледнете повече от два пъти след това, а и повечето пъти е с лошо качество? Направете няколко снимки и едно видео на любимата си песен и просто си приберете телефона. Така вие се забавлявате и тези зад вас не са недоволни.

телефон на концерт
Направете няколко кадъра, снимайте видео и не забравяйте – концертите са, за да се наслаждавате на музиката и да се веселите. А не, за да упражнявате операторските си умения.

Не се бутайте в опит да си проправяте път напред към сцената

Когато концертът е в разгара си и всички са си намерили удобни места, от които да виждат горе-долу, не се опитвате да си проправяте път напред, защото ви е скимнало, че искате да гледате от по-близо. Това вбесява хората и с право. Просто е – ако искате да сте близо, идвате по-рано. Край.

Обуйте си удобни обувки

Хората ходят на концерти, за да се забавляват, да танцуват и в повечето пъти да се блъскат и настъпват. Това невинаги е нарочно, но се случва. Така че, за да си спестите мрънкането, а и за да не прекарате цялото време в опит да спасите съкровищата си, не ходете на концерт с новите си снежнобели кецове. Нито пък с онези жестоки модерни сандалки, които сте си купили миналата седмица. Обуйте си старите удобни обувки и се насладете. И ако някой ви настъпи, просто му се усмихнете. Случва се.

Намерете си най-удобното място и не разваляйте настроението на другите

Ако не сте чак толкова темпераментна личност и имате непоносимост към човешките миризми, моля ви, изтеглете се встрани или си вземете седящо място. Както казах, хората отиват на концерт, за да се отпуснат, да попеят и да потанцуват. Ако това ви дразни, се спасете вместо да правите забележки през пет минути. Никой не обича киселите бастуни на концертите.

Носете възможно по-малко багаж със себе си

Ако имате възможност и не идвате директно от летището на стадиона или в залата, моля ви, носете само малка чанта или приберете нещата по джобовете си. Не е никак приятно някой с голяма раница да те блъска през цялото време. Или пък вие самият да изкарате концерта в опити да я спасите от настъпване, ритане или най-неприятното – изпразване на съдържанието ѝ от недобронамерени фенове. Всякакви хора има.

концерти
Малко багаж – повече забавление!
Снимки: Foter.com

Слушайте музиката, а не водете дълги разговори

Концертът не е мястото за дълги разговори с приятели. За тази цел има ресторанти, барчета и домашни събирания. На концерт хората идват да слушат музика и колкото и да е шумно наоколо, повярвайте ми, непрестанното ви дуднене дразни всички. Затова е много по-добре да се разбирате с кратки изречения от по две думи и да слушате музика. За разговори по време на акустичните концерти, законът е безмилостен: говорите ли по време на концерта, трябва да бъдете изхвърлени с ритници от залата.

Въоръжете се с търпение и бъдете по-организирани

Както знаем, концертите представляват  струпване на голям брой хора на едно място. Образуването на опашки навсякъде е нещо нормално. Въоръжете се с търпение и направете така, че да не изнервяте себе си и другите. Отидете до тоалетна по възможност по-рано. Не си взимайте по една бира, а се комбинирайте с приятели за повече. Така ще избегнете блъскането през тълпата през десет минути и варианта да изкарате целия концерт на опашката.

И най-вече: ходете на концерти въоръжени единствено и само с доброто си настроение.

Отпуснете се, насладете се, почувствайте музиката и направете тези няколко часа вълнуващи! Намерете им място в някое чекмедже на спомените и си ги вадете от време на време, ей така, да се стоплите.


Прочетете още… На театър с бира и фъстъци – възмутително, унизително и дразнещо

СПОДЕЛИ
Предишна статияИндианските деца, които Канада отне от семействата им
Следваща статияЩе ме познаеш ли след това различно лято
Цветелина Цветкова
Завършила съм психология. Обичам да си говоря с хората. Гледам да търся доброто в тях и Слава Богу доста често го намирам. Поработих малко в телевизията, малко в киното и сега по малко пиарствам. Обичам морето, котарака Джанго, семейството си и приятелите, които ми дават всичко. Обичам и Депеш Мод, и миризмата на книга. Затова бойкотирам киндъла. От малка си пиша някакви неща в едни тетрадки, но не ги показвах на никого. Събрах смелост и се оказа, че май имам какво да кажа. Та поради тази причина ще ви разказвам разни неща, защото животът е толкова шарен. Ама много.

Отговор