12 факта за Стивън Спилбърг, които не знаете

Стивън Спилбърг
Стивън Спилбърг

Списъкът на Шиндлер, Мъже в черно, Джурасик парк, Спасяването на редник Райън, Извънземното. Това е само много малка част от десетките заглавия на незабравими филмови ленти и сериали, чийто сценарист, продуцент, актьор и режисьор е талантливият Стивън Спилбърг.

Той е роден в еврейско семейство на 18 декември 1946 г. Може би произходът му е и една от основните причина години по-късно да създаде брилянтния филм Списъкът на Шиндлер, разказващ за Холокоста по време на Втората световна война. През 1994 г. взриви церемонията по връчването на наградите Оскар, като спечели в 7 от общо 12 категории, включително тези за Най-добър филм и Най-добра режисура. Отличията и наградите на Стивън Спилбърг са толкова много, че нямаме дори и намерение да се захващаме с изброяването им.

Стивън Спилбърг
Спилбърг е продуцент на филма Мемоарите на една гейша.

Вместо това, от LifeBites.bg ви предлагаме 12 факта за живота на прочутия режисьор Стивън Спилбърг, част от които и ние с изненада научихме:

Никога не е пил кафе

Интересен факт, като се има предвид натоварената и често свързвана с хронично недоспиване професия на г-н Спилбърг. В цитат, който открихме в IMDB, великият режисьор споделя: „Не пия кафе. Никога през целия си живот не съм изпил дори една чаша кафе. Това вероятно е нещо, което не знаете за мен. Намразих вкуса му още като дете“.


Купува оригиналната шейна Роузбъд (Rosebud)

През 1982 г. Спилбърг дава 65 500 долара за закупуването на прословутата шейна от филма Гражданинът Кейн (1941) на Орсън Уелс. Филмът е считан за най-добрия класически филм правен някога. За съжаление, шейната била единственият предмет, оцелял след заснемането му. Ето защо Стивън Спилбърг наистина много искал да я купи. За шейната той казва, че „е символ на качеството във филмовия бизнес“.


Списъкът на Шиндлер Стивън Спилбърг
Кадър от филма Списъкът на Шиндлер.

Спилбърг страдал от депресия

Това е един от фактите, съпътстващи заснемането на Списъкът на Шиндлер. Тежките и мрачни събития от Втората световна война, пресъздадени във филма, действали изключително потискащо на режисьора. По това време, той често разговарял с Робин Уилямс, който го карал да се чувства по-добре и повдигал духа му.


За един от филмите си Стивън Спилбърг не е взел нито стотинка

И това отново е Списъкът на Шиндлер. В интервю пред Кати Кори, продуцентът и режисьор споделя, че за него това били „кървави пари“ и не искал да вземе нито долар от полагащото му се за работата по този филм.


Два пъти получил отказ да режисира Джеймс Бонд

Първия път, когато Спилбърг предложил да режисира филма, продуцентът Алберт Броколи му казал, че е още твърде млад и трябва да натрупа опит, за да режисира подобен филм. След като излиза Списъкът на Шиндлер, Спилбърг отново предлага услугите си като режисьор, но отново е отхвърлен, като получил отговора: „Сега не можем да си те позволим“.


Спилбърг върнал 3 награди Оскар на Академията

С цел да помогне филмовата история да бъде добре съхранена, той закупил от притежателите им и върнал част от статуетките за най-добра мъжка и женска роля. Става дума за наградата, спечелена от Кларк Гейбъл за ролята му в It happened One Night (1934) и двете награди на Бети Дейвис за ролите ѝ във филмите Dangerous (1935) и Jezebel (1938). Това струвало на режисьора 1 365 500 долара.


Спилбърг
Снимка от сериала Extant с участието на Холи Бери

Спилбърг е един от най-богатите американци

Той се нарежда на 164 място в класацията на списание Форбс за 400-те най-богати хора в Америка. Според информации в интернет режисьорът на някои от най-големите заглавия в киното към началото на 2016 г. има спестявания в размер на над 3,5 милиарда долара.


Кръстник е на Гуинет Полтроу и Дрю Баримор

През 1982 г. по време на снимките на филма Извънземното Спилбърг става кръстник на 6-годишната тогава Баримор. Години по-късно, когато актрисата се снима за списание Плейбой, знаменитият ѝ кръстник ѝ изпраща колет, съдържащ юрган. И придружен от бележка, която гласяла, че тя трябва „да се покрие“.


Режисьорът страда от дислексия

Това състояние се свързва с трудности при четенето и възприемането на текст. При него често пациентите бъркат някои букви с други, например „б“ с „д“ или „н“ с „п“. Докато учел, Спилбърг бил обвиняван, че го мързи да чете и така болестта му останала скрита чак до неговата 60-та годишнина, когато е диагностициран с дислексия.


Елмър Спилбърг
Елмър – домашният любимец на Стивън Спилбърг, който е истинска холивудска звезда.

Спилбърг е снимал кучето си в повече филми, отколкото който и да било актьор

Неговият кокер шпаньол Елмър се появява в много от филмите, по които работи режисьорът. Сред тях са: Близки срещи от третия вид, Шугарланд експрес, 1941 и Челюсти.


Разводът на Спилбърг с първата му жена му струвал 100 млн. долара

При развода на режисьора и актрисата Ейми Ървин – съдът постановил тя да получи сумата от 100 млн. долара, като не уважил техния предбрачен договор, написан върху салфетка. Това се смята за третия най-скъп развод в историята.


Стивън Спилбърг е баща на 7 деца:

  • Макс Самюел Спилбърг (от първия му брак с Ейми Ървин),
  • Джесика Капшоу (дъщеря на съпругата му Кейт Капшоу от предишния й брак с Робърт Капшоу),
  • Тео Спилбърг (осиновен от Кейт Капшоу, а по-късно и от Спилбърг),
  • Саша Спилбърг (дете на Спилбърг и Кейт),
  • Сойер Ейвъри Спилбърг (дете на Спилбърг и Кейт),
  • Микаела Джордж Спилбърг (осиновена от Спилбърг и Кейт Капшоу),
  • Дестри Алин Спилбърг (дете на Спилбърг и Кейт Капшоу).

Вижте още: 15 малко известни факта за Брад Пит

Отговор