Най-голямата колекция с продукти на Apple в света

0
Алекс Джейсън с част от колекцията си от компютри Apple.

През 2010 г., когато е на 10 години, американецът Алекс Джейсън се сдобива с първия си компютър Macintosh, който получава срещу миниатюрен мотор и машина за почистване на сняг. Той не подозира, че компютрите на известната компания с лого във формата на ябълка ще се превърнат в негова страст. Днес младежът притежава най-голямата колекция с продукти на Apple в света.

ec334aab71ee41a2bd1d4e47ec240f88
Началото на колекцията е поставено преди шест години, когато Алекс Джейсън е 10-годишен.

“Реших, че наистина ми харесва да работя на тези компютри и да ги поправям. Отидох на сайта за обяви Craigslist, купих един от началото на 2000 г. и осъзнах колко готини са те, защото за мен те са ретро”

– казва Алекс пред сайта Mashable.

MacMuseum1
Колекцията с компютри на Алекс Джейсън се съхранява в мазето на къщата, в която живее с родителите си.

Шест години след като се сдобива с първия си компютър, Алекс вече има колекция от 250 изключително важни за

историята на Apple продукти

като Macintosh, Apple II, PowerBook, iMac, iPod и др. Колекцията, която американецът нарича Ябълковата градина се съхранява в мазето на семейната къща. Ако се броят мишките, клавиатурите и другите периферни устройства, в нея има около 500 експоната. Сред тях има и някои изключително редки устройства, които са само прототипи и никога не са били продавани.

MacMuseumL
В колекцията на Алекс Джейсън могат да бъдат видени едни от първите компютри Apple.

Алекс се сдобива с експонатите си най-вече онлайн от сайтове като Craigslist и Uncle Henry’s, но избягва Ebay, защото нещата там обикновено достигат космически цени.

368181_601486-20150206-alex-appl3
Сред експонатите в колекцията има и доста прототипи, като например тази мишка.

“В Craigslist се запознах с човек, който притежаваше колекция с продукти на Apple и който живееше в моя град. използвах парите, които бях спечелил с косене на трева, за да купя 50-60 от компютрите в нея”

– казва Алекс.


Вижте още: Най-тъжната колекция от класически автомобили

Apple1
Някои експонати в колекцията са в повече от една бройка, но в различни цветове.

Един от най-ценните екземпляри в колекцията му е компютър Apple I, който е доста рядък и който се съхранява на друго място от съображения за сигурност. От този модел първо поколение компютри съществуват едва около 200 броя. Те са сглобени от Стив Джобс, Стив Возняк и Рон Уейн през 1976 г.

368181_601486-20150206-alex-appl5

Алекс не смята да пази колекцията с продукти на Apple за себе си. Той и баща му са в процес на набиране на средства за отварянето на музей, наречен Maine Technology Museum.

Ябълковата градина на Алекс

ще заема около 15% от него, а останалата част ще бъде посветена на експонати, свързани с възобновяемата енергия, инженерните науки, компютрите, изследването на космоса, математиката и др. Музеят ще бъде разположен в библиотеката Good Will-Hinckley във Феърфийлд, Мейн.

Отговор