Първата българска банкнота е спасена от габровец

0
Първата българска банкнота
Първата българска банкнота е отпечатана на 1 август 1885 г. в Русия.

Рядко, уникално рядко историята познава случаи, в които дадена държава успява да съхрани първата си отпечатана банкнота. Нашата е сред тях! И ето че днес, 132 години по-късно, все още можем да видим екземпляр не просто от първите български книжни пари, а тъкмо онази

банкнота със сериен номер 000001

Номиналът ѝ е 20 лева и е отпечатана в Санкт Петербург на 1 август 1885 г. Тогава от руското държавно учреждение Експедиция заготовление государственных бумаг излизат два вида български банкноти – 20- и 50-олевки.

Това е първата златна емисия на България! Парите от нея имат покритие в злато, което – както пише и на лицевата страна на първата ни 20-олевка – може веднага да бъде изплатено на предявителя от Българската народна банка (БНБ) в замяна на банкнотата.

Има и воден знак на БНБ, като в средата ѝ отдолу е изписано, че за подделка виновните се наказват според закона. В надписите е оставена още една руска дума, а в плетеницата с форма на правоъгълник е отпечатано два пъти числото 20. Банкнотите от 20 и 50 лева

влизат в обращение

месец след отпечатването им – на 1 септември, по силата на закона от началото на 1885 г. С него БНБ става държавно кредитно учреждение, което получава правото да издава банкноти.

Минали са едва няколко години от Освобождението, а Съединението на Княжество България с Източна Румелия тъкмо предстои. Нищо чудно, че българската парична политика е в хаос. Тя тепърва ще се оформя.

Сградата на БНБ
Сградата на БНБ днес. Снимка: archer10 (Dennis) via Foter.com / CC BY-SA

В обращение са всякакви видове монети – наполеони, лири, златни, сребърни, от далечни страни, включително тунизийски, ирански, индийски. Някои дори са излезли от употреба в собствените си държави.

Първите ни държавни бюджети веднага след Освобождението пък се изготвят

във френски франкове

За никого не е изненада, че се нуждаем спешно от свои собствени пари. Първите са стотинки, изсечени в Бирмингам, Англия. Следват и първите левове – по 1 и 2, но на сребърни монети, сечени в Русия.

Свикнали с монетите, българите отначало приемат книжните пари с недоверие. Нищо че са били обменяеми в злато, а по-късно – и в сребро. Това важи и за първата българска столевка, отпечатана две години след банкнотите от 20 и 50 лева. Обращението им трае едва 20-на години – до 1907 г.

Напълно са унищожени през 1914 г., след което се срещат рядко, най-вече в частни колекции. А има защо да бъдат ценени!

Художественият проект

и за трите емисии е на българина Георги Кирков, тогава единствен роден специалист по модерни графични изкуства.

Иван Евстратиев Гешов 1874г.
Иван Ев. Гешов, 1874 г.

Периодът на появата им е уникален и с това, че управител на БНБ по онова време е известният банкер, политик и общественик Иван Евстратиев Гешов. По бащина линия той е от известния карловски род на търговци и банкери.

Съхраняването на първата българска банкнота обаче дължим не на този влиятелен човек. А на един обикновен габровски търговец в Галац, Румъния. Името му е Васил Тюлюмбаков и 20-олевката попада в ръцете му още през 1897 г. при пренасянето на костите на Васил Априлов

от Галац в Габрово

във връзка с 50-годишнината от смъртта му. Преди това банкнотата е била притежаниe и на мнозина други, но само Тюлюмбаков успява да оцени достойнствата ѝ. Можел е да я обмени и със златото да си закупи цяла нива например. Вместо това я задържа.

Преди смъртта си я завещава на сина си – учителят Христо Тюлюмбаков. 20-олевката е в изключително запазено състояние. Единствено горният ѝ ляв ъгъл липсва.

През 1961 г. Христо предоставя ценната находка на Регионалния исторически музей в Габрово срещу сумата от 250 лева. И така, 132 години след отпечатването ѝ, тя може да бъде видяна от всеки от нас, решил да посети музея.

Първата българска банкнота в Габровския исторически музей
Първата българска банкнота се съхранява в Габровския исторически музей.

Вижте още… 21 изчезнали и изчезващи професии, занаяти и постове в България

СПОДЕЛИ
Предишна статияБъртранд Ръсел и 4-те желания, които диктуват поведението ни
Следваща статияПървата световна война в невероятни цветове
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор