Ол инклузив в България. 2016 Edition

Ол Инклузив. Всичко включено. Друг е въпросът – кое имаш предвид под "всичко", особено в един от хотелите на родното Черноморие. Било то и водещ се за луксозен, било то и през 2016 г.!

25
Ол инклузив
Почивка Ол инклузив на място с много руски туристи не е най-добрият избор това лято.

Обикновено, когато тръгваш на почивка, си мечтаеш за спокойствие, плаж, идилия със семейството или приятели, хубава храна и бягство от задъханото ежедневие. Решаваш, че ти се ходи и си запазваш Ол инклузив *!

Децата ще ядат сладолед, включен в цената! Няма да тичам по ресторанти три пъти на ден! Имам посещения на аквапарк безплатно! Аниматорите ще измислят игри, а ние ще дремем под шезлонгите и ще пием коктейли!

Перфектната почивка. Да живее туристическата индустрия! Има голяма романтика в разбирането на българина за туризъм. Товариш тонове багаж, пътуваш половин-един ден (според разстоянието) до морето. Ритуалите са едни и същи от много години. Ето хронология на един едноседмичен български Ол инклузив от последното лято.

Пътуване

Строителите на съвременна България са направили магистрали. Нищо, че много казват, че “асфалт не се яде” – факт е, че пътуваш до Бургас в пъти по-комфортно, бързо и безопасно. Тръгнал си на почивка, не бързаш и си караш с ограничението, което е щедрото 140 км/ч, за разлика от американското 110 например.

“Мъничък” проблем е, че в лявата лента се святка като в дискотека, защото има батки, които карат едни големи черни коли с 200, та не е много подходящо да караш там. Другият е, че не можеш да караш с толкова и в дясната, защото 20+ годишният автопарк не позволява на много хора да карат с повече от 100. Пътуването минава в слушане на детски песнички в колата, псуване през зъби на святкащи батки, каращи с 200. И с псуване наум на чичковци, каращи 20-30-годишни таратайки с 80, които даже не са виновни.

Пътуването върви по следния сценарий: псуване, мигач-ляво, газ, мигач-дясно, яки спирачки. A КАТ спи и не участва в меренето на “…” по магистралите – там е друга губерния. Тази на “батките”. Дишай, на почивка си!

Пристигане

Ол инклузив-ът включва всичко, дори и безплатен паркинг! Ура! Пристигаш, обаче безплатният паркинг е бил “миналата година”. Тази вече се плаща, защото има паяци, които ти вдигат колата. Хайде-е, още 5% върху цената, която си платил за “всичко включено”, за да може да не се притесняваш от “паяци”. Все пак си на почивка!

Настаняване

Търпеливо си изчакваш опашката от руски туристи и заветната гривничка е вече на ръката ти. Можеш да пиеш и да ядеш “на корем”. Имаш също включена вечеря в a la carte ресторант с кухни в различни стилове към Ол инклузив. Не можеш да я запазиш сега, защото запазването става само от 10 ч. сутринта, докато има места. Нищо де, имаш много време за това.

Почивката

Сън-закуска-плаж-обяд-сън-плаж-вечеря-разходка-сън. Цикълът на семейно почиващия. Туристическата индустрия работи за теб, за да ти осигури перфектната почивка, разбира се пречупена през нейното виждане.

плаж
Места на плажа, колкото искаш – но всички са заети от самотни кърпи.

Ако може човек да дефинира понятието Ол онклузив с една дума, може би най-подходящата е БОРБА. Борба за храна, борба за питиета, борба за внимание от аниматорите, борба за шезлонги на морето, борба за шезлонги на басейна, борба за качване в асансьора, даже и такава за слизане от асаньора. Дишай, на почивка си! Разбира се,

Ол инклузив включва шезлонги безплатно

След преследване на децата за закуска и борба с тях, за да се нахранят, мазане, подготвяне на багаж, хамалски услуги от изтерзан татко на торби, пояси, играчки и всякакво плажно оборудване, пристигаш на плажа в 9.30. Изненада! Шезлонгите са заети. На 20% от тях има хора, на останалите – кърпи.

Кърпите са затиснати с камъни (за да не литнат), но хора няма. Децата пищят и тичат към морето, изпускаш чантите на пясъка (псуваш през зъби), гониш децата. Псуваш пак през зъби и махаш кърпите от произволни 2 шезлонга. Разполагате се с фамилията и лягаш да си почиваш, децата играят, слънцето грее – идилия.

3 часа по-късно на кърпите около теб почват да пристигат поизтрезнели руски туристи, носейки чашки. Като няколко идват да ти обяснят, че си легнал на “запазен” шезлонг, който е запазен още от снощи(!). Започва спор, в който естествено не искаш да участваш, защото си си платил за Ол инклузив шезлонг и завършваш спора с “Не панимаю”.

Тези действия се повтарят n на брой дни по 2 пъти на ден (сутрин и следобед). Включително псуването през зъби, с което е наситена почивката.

Още по темата: ТаласЪМотерапия. Или почивка на Черноморието


Ол инклузив, разбира се, включва храна 3 пъти на ден, аперитиви и сладолед, колкото поискаш. Освобождава те от мисленето и планирането на семейната трапеза, за да се концентрираш върху почивката. Опашка за маси, опашка за пържоли, опашка за палачинки, опашка за всичко, което що-годе става за ядене и не е направено от полуфабрикатна паста (а тези неща са малко).

Гостите на Ол инклузив най-вероятно са държани гладни предишната година (минимум), защото разхищението на храна и тичането с чинии надминава оливането по римско време. Редовна гледка са майки с по 6-7 (!) пържоли в една чиния във формата на пирамида, които ги стоварват пред 5-годишни деца с мисълта, че децата могат да изядат около 1 кг месо.

Машините за сокче съдържат популярните от 90-те Степчета, които пълниш в пластмасови чаши. Някои туристи обаче пълнят бутилки от по 1.5 л, други (по-скромни) – такива от едва половин литър. Събирането на храна за

Ол инклузив трапезата

прилича на “тичащите” игри от типа на Temple Run, само дето държиш и чинии. Трябва да се внимава с майките обаче. Псуваш известно време през зъби, след като някой ти е дръпнал парчето пица, покрито с кашкавал от 1.50 лв. за килограм под носа. Но все пак си на почивка, казваш си – не трябва да се ядосваш за глупости. Повтаряш горните действия по 3 пъти на ден – n на брой дни.

Снимка: Mac Hotels via Foter.com / CC BY-ND
Снимка: Mac Hotels via Foter.com / CC BY-ND

Анимацията също е включена и децата ще могат да се забавляват от специалисти по цял ден докато ти “цъкаш” коктейлчета и табла на плажа. “Мъничък” проблем е, че забавленията в българския хотел са на език, който децата не разбират – руски например. След писъци и спорове псуваш малко наум и се отказваш. Хубаво е да прекарваш време с децата.

Пробваш няколко пъти да запазиш място в който и да е a ala carte ресторант – безуспешно, всичко е заето на ден 1-ви. Всичко е заето и на ден 2-ри. Ден 3-ти – масичката с резервациите е в почивка. Ден 4-ти – заето. Идва ден 5-ти – ЗАЕТО! Уф, ама аз и това съм го платил…

Псуваш. Този път малко, щото си на почивка…

След борбата през деня, децата вече спят, сипваш си едно малко, зяпаш морето от балкона на “романтика” с половинката и се каниш да си лягаш. Тъкмо си се унесъл към 12 часа и мощен жизнерадостен глас на двора съобщава, че започва дискотеката. Леглото ти започва да подскача от тежък микс от популярно диско, хаус и руски поп.

Е.. поне не е Вертолета на Фики, който вече знаеш наизуст. Идват ти наум няколко цветисти псувни, които да изсипеш на рецепцията, за да намалят музиката, но се отказваш. На почивка си все пак. Децата, разбира се, са се наспали на чист въздух още преди 7 ч. сутринта. Излизаш, прозявайки се на балкона и виждаш няколко души с по няколко кърпи под мишниците

да “запазват” шезлонги

които ще се ползват към 12-1 на обяд. Разбира се, това вече дори не може да те подразни.

Седмица по-късно все още нямаш резервация за прословутия ресторант, асансьорът вече не работи, защото (както казват от рецепцията) “ВИЕ го претоварвате постоянно”. Знаеш вече степчето от кое кранче е най-хубаво. Също и че пилешкото не става, защото половинката има проблеми със стомаха. “Мъничък” проблем е, че нямаш перде на банята и половината курорт се наслаждава на задника ти, докато се разхожда по главната.

Но дори това не може да те подразни – на почивка си!

Е, поне вече можеш да се разбираш с персонала, който странно защо говори само руски, с изключение на рецепцията. Скоро ще започне да ти харесва.

13937073_10154478742534923_1748173969_n
Морето ни е прекрасно! Но руските туристи често развалят вкуса от почивката на обикновения български летовник.

Заминаване

Кратък диалог в асансьора с друга заблудена българска туристка, която те вижда да се изнасяш с куфарите и багажа. Дамата започва разговора с: “Еееех, честно казано ви завиждам, че си тръгвате! Ние имаме още седмица тук…”.

Десетина русначета играят футбол във фоайето на хотела, смущавайки опашката от 30 души, която чака за водка и степче. Но-о-о вече това не може да те смути. След борбата следва заслужена почивка. Младежът на паркинга проверява щателно касовата ми бележка (докога съм платил) и ме пита: “Ще се връщаш ли?”

Колона от турски гастарбайтери с немски лимузини е окупирала и двете ленти по магистралата на връщане. Псуваш си тихичко, защото не можеш да караш с нормална скорост, но пък се прибираш вкъщи.

* Текстът представя гледната точка на един българин и семейството му. Впечатленията са базирани на едноседмичен в престой в хотел в един от курортите на родното Черноморие.


Вижте още: Най-свидното: Факти за България и българите

25 КОМЕНТАРА

  • Крумов, поредният руски ибрикчия…

   Много станахте в тази клета територия.

   Иначе впечатленията 100% покриват моите. Не го е разбираме туризма, затова при нас идва непретенциозна руска и друга low cost гмеж!

  • В скъпите хотели няма да имате такива проблеми, но няма как за 80 лв за три нощувки да не е така. Не забравяйте, че тези руснаци хранят голяма част от българите в региона..

 1. Хейт хейт хейт 🙂

  Извинявай за борбата с децата ти на закуска, за това че няма по 10 чадъра на стая и не са всички на първа линия, че и други хора карат към морето и някои от тях са идиоти… сЕди си у вас, защото тия неща ще ти се случат където и да отидеш. Пробвала ли си да караш за Гърция, примерно?

  Действителен случай – чака си човека около скарата за пържоли (чудо! капацитета на скарата не позволява в 12:00 да има по 3 пържоли на гост на хотела), като станат и му дойде реда си бодва 6-7 пържоли, за да почерпи в стаята приятели дето са му дошли на гости, дъвче месото и цъка с език “еййй, откакто дойде една руска група и взе да свършва скарата”…

  Иначе аз съм питал спасителя, той мина, събра хавлиите и вика сядайте.

  Почти няма смислена критика, само хейт.

  • Личи си, че освен на Слънчака май на друго място не си стъпвал,защото на 95% от местата се справят и с храна, и с плаж, и с шезлонги, и със всичко, за което мога да се сетя. Само малоумниците по нашето черноморие, не се научиха кое как се прави. И в съзнанието на повечето хора като мен, които обичат, но и повече няма да стъпят на черноморското крайбрежие точн заради такъв тип преживяване текста не буди хейт а съжаление

 2. Само да добавя – на върщане по прословутата магистрала – в най-голямата жега стой 2-3 часа в задръстване защото 4 коли са се чукнали леко !

  Иначе да не само руснаците а и всички чужденци по нашето черноморие явно не са яли една година преди да дойдат тук на море.
  Изклюително нагли са!
  В Приморско на централния площад имаше акция на Кока-Кола и радаваха безплатни малки бутилки от Капи “нещоси”.
  Опитваха се да дават по 1 на човек. Като се огледах семейства на едни такива бели та бели хора които отдалеч си личаха че не са българи бяха награбили по 2 бутилки на човек включително и за децата си – а българските семейства си взимаха по 1 и се молеха за 1 за детенцето защото него ако го пуснеш в мелето може и да не излезне.
  Не съм ксенофоб, но ще излезе вярно, че тук идва утайката на източна и западна европа.

 3. Крумов, Вие сте олигофрен.
  Бях на същото безумие 2014 ако не ме лъже склерозата, и разликата е само в това че сега има паяци, а тогава имаше платени паркинги за 7 дни 140 лв. И под сурдинка прошушнато от момчетата на паркинга – “ако не паркираш на някой от платените ще ти потрошат колата”.
  Така че драги ми Крумов, моля ползвайте си ги Елените със здраве.
  Дано никой повече не се излъже и да плати за това безумие !

 4. Виждам пропуски в статията.
  1) Руските терористи (защото това не са туристи в никой случай) са склонни да препълват чиниите си със всичко, едното дете слага 15 кюфтета в чиния, майката препълва огромна чиния с диня, бащата взима 10 десерта и т.н. Когато стават от масата са изяли половината от това което са взели (това е и причината да няма какво да си вземеш и да чакаш на опашка) но по важното е че останалото го разсипваха по масите за да не може никой да седне на масата докато не бъде почистена. Персонала разбира се му дреме защото и без това е малко. Така че когато се доредиш до маса може и да няма къде да седнеш.

  2) A la carte ресторанта е чудесен, ама се оказва че се запазва само сутрин, и когато отидеш да го запазиш има опашка от 100 човека всеки божи ден. После когато (ако) успееш пък се оказва че не всичко от менюто го има защото било свършило, накрая чакаш да ти донесат прибори докато ти изстине яденето.

 5. Удивлявам се какъв кретен трябва да си , за да отидеш на подобно място съзнателно без никой да те принуждава. При положение ,че има квартирки за по 15-20 лева с климатик и прочие и прекрасни заведения , но това по- на юг.

 6. Аз не знам какъв олигофрен трябва да си, да не се поинтересуваш за това къде отиваш и къде ше заведеш децата си. Най-малко вземи прочети отзиви в Интернет. Това че Ветко си лапка паричките и хич не му дреме ни за вас ни за мен не означава, ченавсякъде по черноморието ни е така. Иначе опита за сарказъм и забава в написаното се губят сред тъпотата на автора да избере Елените за семейна почивка.

 7. Глупаво, расистско и несъдържателно. Тоя хейт с претенции за оригиналност се изтърка преди доста години. Явно жената не харесва руснаци и вероятно е почивала на Елените. Работил съм в Ол инклузив у нас и нещата бяха супер. Друг е въпросът, че изобщо този начин на почивка не ме кефи и че у нас го разбират малко странно. Но има и места с качествена храна и достатъчно ‘блага’ за всеки гост.

 8. Много точно казано! Освен паркингът, в някои хотели не са включени и чадърите на плажа. Уж отиваш на ол инклузив, а трябва да плащаш и за чадъри 😀 Да не говорим, че храната не е особено хубава 🙂

 9. Много от продуктите на олинклузива изобщо не ги зареждат по магазините!! 🙂

 10. Просто мал шанс в избора на хотел,един бърз поглед в tripadvisor или holidaycheck би спестил всичко написано

 11. Абсолютно съм съгласна,горчивата истина за БГ почивка……За това никога повече няма да стъпя на гнусното ни черноморие.Цената на почивката в Турция и България е една,но на светлинни години разлика в обслужване,качество на храна.Дори не може да става дума за сравнение,всеки който е посетил различно място от нашето черноморие ,знае за какво говоря.

 12. И аз съм ходил на Албена, пак Ол инклузив и всичко беше перфектно. Даже алкохола беше вносен в бара, храната беше вкусна и много. А рецепционистите и сервитьорите ни обръщаха повече внимание, отколкото на чуждите туристи(това, честно, ме изненада). Хотелът не беше от най-луксозните, но беше ново ремонтиран и доста уютен. След няколко години ходих на златните в 4-звезден хотел. Не бях очарован, но нямам и оплаквания. Като чуеха, че сме българи, персоналът на заведенията най-малкото, ни правеше отстъпки, да не говоря, че на места просто ни черпеха. Препоръчвам на Марина повече секс, за по-добро настроение и повече весели статийки!

 13. Съвет – проучвайте повече хотелите преди да резервирате. А, и намалето псуването – аз изброих думата “псувам” поне 9 пъти статията Ви. Тъжно е, ако това е било основното занимание на почивката Ви.

 14. Приемаме, че в България идват само жалката част от руските туристи, което си е така. Това означава, че по Европа трябва да ходят по-заможните и по-образованите и културни руснаци. Шнура ми Янко! Заради източната сволоч не посещавам българското Черноморие от две десетилетия и за това време избирам културната част на света – Италия, Испания, Франция… И мога да ви кажа, че и там руската сволоч си е същата. Бяхме с жената в Барселона преди две години, в сравнително скъп хотел с Ол Инклузив. Хората се постарали да има богат избор в храната, богат избор на местно вино, което е едно от най-добрите в света, сложили бяха и водка, разбира се, защото вкусове има всякакви. И изведнъж, когато ресторантът започне да сервира обяд или вечеря, става едно мазало от руси, почервенели и с луничави лица шумни и невъзпитани хора. Говорят на руски… Започват да се пълнят едни чинии с какво ли не, трупат се върхове от пържоли, гарнитури, дори сладко в тези чинии. Всеки грабнал по три, като сервитьор, сякаш не може да отиде втори път, ако толкова е гладен. Става една свинщина, защото не се изяжда и половината от храната, а останалата се търкаля по покривки, столове, по пода около руските маси… Хората от персонала едва смогваха да заредят храна, за да има достатъчно избор за всички, а руските свине я разпиляваха сякаш нарочно. И след тях ставаше ужасна кочина. Изводът ми е, че явно този невъзпитан руски турист навсякъде по света си е такъв и навсякъде обича да оставя кочина, за да се чувства като у дома си. Добре, че последните две години им свиха перките с тия санкции и много-много не мърдат по света от така любимата си Магучая, и ако са им останали пари за почивки, отиват само на родното Бетономорие, а и вече в Турция, откакто местният султан направи метани на Жужето Хипофизко. Това означава, че поне по белия свят ще може да се почива като хората и тези свине няма да го налазват.

 15. Ами не ходете на All Inclusive. Аз си ходя без храна, без шезлог. Ям каквото си искам, когато си искам (не е нужно да ставам рано, за да не изпусна закуската за която съм платила). на плаж ходя след 16:30, няма чак такава гъчканица, има свободни места и без шезлонги( баба ми и дядо ми все по шезлонги са лежали). Да не съм на първа линия, но за какво ми е?!? За да може всеки отиващ или връщащ се от водата да ти тръска мократа коса по мене ли? За сравнение, Созопол 2015-частна квартира със собствена баня и тераса, на 15 мин от плажа, 6 нощувки, 1100 лв за 2ма души с всичко-път,спане, храна, паркинг за колата, бензин и това в началото на август ( в сезон). Гладна не съм останала, жадна също. Който иска да си ходи по прехвалените All Inclusive

 16. Кой ходи на море в България?! Ма вие сте луди… Отдавна не си го причиняваме и сме много щастливи 🙂

Отговор