Света Злата Мъгленска закриля българките в чужбина

0

Историята на Света Злата Мъгленска е вдъхновяваща. И въпреки че изпълва очите със сълзи и сърцата с тъга, разказът за житейския път на светицата, която закриля българките по света, заслужава да бъде прочетен от повече хора.

Красивата Злата, която дава живота си, но запазва вярата си, вероятно е вдъхновила много народни предания и легенди. За нея официално пише българската църква в изданието на Синодалното издателство Жития на светиите от 1991 г., след като името ѝ влиза в списъка на светиците ни.

Злата се ражда през 18-ти век

в семейството на беден селянин в Мъгленското село Слатино. Заедно с трите си сестри е отгледана и възпитана в труд, почит към вярата и семейството. Приказната ѝ хубост не остава незабелязана. Млад турчин се влюбва в нея и решава да я направи своя жена. Един ден, докато Злата събира дърва в гората, той я отвлича и отвежда в дома си. Предлага ѝ брак, но за целта красавицата трябва да промени религията си.

Злата отказва. Няколко туркини се заемат със задачата да я изкушат и да я убедят доброволно да стане мюсюлманка. Обещават ѝ богатство и разкош, които ще получи, стане ли веднъж турска невеста.

Злата отново не склонява

Света Злата
Образът на светицата може да се види в много български църкви.

Турците привикват семейството ѝ. Заплашват родителите и сестрите ѝ, че ако не убедят девойката да се покръсти доброволно, ще избият всички до един. Със сълзи на очи Злата избира да изгуби роднините, но да запази християнската си вяра. Това решение я обрича на нечовешки страдания и сигурна смърт.

“В продължение на три месеца всеки ден я биели с тояги. След това изрязвали от гърба ѝ ремъци и ги спускали пред очите ѝ. Потоци кръв се леели от нея. С нажежена желязна пръчка проболи главата ѝ от едното ухо до другото.”

Красивата девойка завършва живота си обезобразена, в адски мъки. Обесена е на 18 октомври 1795 г. на една дива круша. След това тялото ѝ е насечено на късове. Заради подвига и изтърпените нечовешки мъчения, бедната, но благочестива девойка е провъзгласена за Света Великомъченица Злата Мъгленска.

През 2009 г. историкът Пламен Павлов предлага Злата Мъгленска да бъде избрана за закрилница на всички български жени, пръснати в различните краища на света.


Прочетете още: Българки за пример

Отговор