Сектата Семейството: Култът към преродения Христос

Сектата Семейството
Сектата Семейството съсипва живота на десетки невинни деца.

Сектата Семейството съществува в продължение на повече от 30 години. Една жена – Ан Хамилтън-Бърн, и нейните последователи вярват, че тя е жив бог – прероденият Христос. Също така, че заедно ще създадат една нова – „чиста раса“. Много невинни деца стават жертва на Семейството. Те често са наказвани, пребивани, главите им са потапяни продължително в кофа с вода и са тъпкани с различни наркотични вещества.

В средата на 60-те години на миналия век на територията на Австралия се събира група хора, които започват да се наричат

Семейството или Великото бяло братство

Ръководителката на движението – Ан Хамилтън-Бърн, е родена под името Евелин Грейс Виктория Едуардс на 30 декември 1921 г. и по професия е йога учител.

“Трябваше да го създам. Това бяха божествени заповеди. Убедена съм, че Това беше моята мисия. Това беше божественото видение.”

Чрез групите си за практикуване на източната дисциплина Хамилтън-Бърн привлича много и най-различни хора около себе си и идеите си и те

стават членове на Сектата Семейството

Последователи са на нашумялото по онова време движение New Age. Ан Хамилтън-Бърн се провъзгласява за преродения Христос, а останалите се възприемат като божии апостоли. Въпреки това сектата Семейството не изповядва и не следва една определена религия. Напротив – вярванията и ритуалите ѝ са смесица от християнство, индуизъм, будизъм и други източни и западни религиозни системи. Те са проповядвани едновременно, с убеждението, че духовните истини са универсални. Участниците в сектата Семейството са толкова увлечени от разговорите и идеите на Ан Хамилтън-Бърн, че ѝ дават безвъзмездно парите, имотите и децата си.

За да заприличат на истинско семейство някои от последователите на сектата раждат свои деца, а самата Ан вкарва в редиците ѝ четиринадесет бебета и малки деца в периода 1968-1975 г. Някои от тях са нейни собствени, други са неправомерно осиновени с помощта на адвокати, лекари и социални работници – членове на групата. Общият брой на децата в Семейството е 28. Самоличностите им са променени с помощта на фалшиви свидетелства за раждане, като на всички е дадено фамилното име Хамилтън-Бърн. Те винаги са обличани с абсолютно еднакви дрехи, а косите им са боядисвани с една и съща руса боя. Целта на „майката“ била да създаде

господстваща раса от воини, готови за битка,

която все още не е започнала. Категорично убеждавала децата в групата, че всички те са биологични братя и сестри. Малчуганите са държани далече от други хора и учели  дистанционно от селския имот, обитаван от Семейството. Казвано им е, че Ан е тяхна биологична майка, а останалите членове на култа са им представяни като кръвни чичовци и лели. Много психиатри и медицински сестри (основно от психиатричната клиника Newhaven, намираща се наблизо) се включват в сектата на преродения Христос. Те я снабдяват с опасни психиатрични медикаменти, които са давани на децата, за да стоят мирни, послушни, спокойни и да не създават проблеми.

Дисциплината, която им е налагана, включвала чести, тежки побои – понякога и без причина – заключване в тъмни стаи и продължително гладуване. При достигане на юношеска възраст децата били тъпкани с LSD, с което Семейството експериментирало. А на по-малките хлапета бил даван Валиум. В резултат на малтретирането на децата, няколко от тях умират, а други отключват сериозни психиатрични проблеми.През 1987 г. една от дъщерите на сектата Семейството – Сара Хамилтън-Бърн, е изгонена заради непослушание и бунтарско поведение. Друга от дъщерите пък успява да избяга и двете момичета се свързват с полицията. Дадените от тях показания изиграват решаваща роля в разкриването на семейния култ. На 14 август същата година

щабът на Сектата Семейството е атакуван от полицията

и всички деца биват изведени от него. Общият брой на членовете на мнимото семейство към този момент е малко над 500 души. Ан Хамилтън Бърн и съпругът ѝ Уилям се укриват извън пределите на Австралия, заминавайки за Ню Йорк. Те остават в неизвестност цели 6 години. Специална операция, с името Forest (разследване, включващо полицията в Австралия, Обединеното кралство и САЩ) в крайна сметка довежда до ареста им през юни 1993 г. Двамата са екстрадирани и върнати в родината си.

Странното в случая е, че Ан Хамилтън-Бърн е обвинена единствено в заговор за измама и лъжесвидетелстване заради фалшиво регистриране на ражданията на три, нямащи връзка помежду си, деца като нейни собствени тризнаци. Тези обвинения в крайна сметка са оттеглени.Тя се признава за виновна по непредявено обвинение за подаване на невярна декларация и е глобена с 5000 долара. За създаването на Семейството, за държаните като затворници деца и системно упражненото насилие над тях австралийката така и не е подведена под отговорност. Ан Хамилтън-Бърн е осъдена (само с финансова санкция) едва през 2007-2009 г. Нейната внучка, Ребека Кук-Хамилтън, завежда дело срещу нея за

нанесени психологични и психиатрични проблеми

Тя твърди, че е

„била подложена на жестоко и нечовешко отношение“

от Ан Хамилтън-Бърн и нейните съратници. В това число системни побоища, затваряне в хладилна барака за една нощ и принуждаване да приема лекарства. Тя също така твърди, че често била държана гладна за продължителни периоди от време. Нейното обезщетение след края на процеса възлиза на 250 хил. долара.

Приживе майката на Семейството отрича всички обвинения, предявени ѝ от съда, органите на реда и медиите. Ан Хамилтън-Бърн си отива от този свят на 13 юни 2019 г. на 98-годишна възраст в дом за стари хора в Мелбърн. През последните  години от живота си тя страда от тежка деменция. Няма никакъв спомен за Семейството и за престъпленията, които е извършила.

Любопитни факти:

  • Майката на Ан Хамилтън-Бърн умира в лудница, след като е диагностицирана с параноидна шизофрения.
  • Ан прекарва голяма част от детските си години в различни сиропиталища.
  • През 1941 г. 20-годишната Евелин Грейс Виктория Едуардс променя името си на Ан Хамилтън-Бърн.
  • Евелин е най-голямото от седем деца в своето рождено семейство. Вероятно се е възприемала като майка за по-малките си братя и сестри.

Вижте още: Майката, родила най-много деца в историята

Отговор