Плакати на класически филми в османски стил

0
плакат в османски стил
Детайл от плаката на "Междузвездни войни", издържан в стила на османските средновековни миниатюри.

Любопитни ли сте как биха изглеждали плакатите на някои от най-известните филмови класики, ако бяха заснети във времената на Османската империя? Ако да – вижте серията постери на турския илюстратор Мурат Палта, вдъхновени от стила на традиционните османски средновековни миниатюри.

75997_10151432761839591_933905044_n
Мурат Палта

“Всичко започна преди две години, когато се опитах да съчетая традиционните ориенталски мотиви и съвременното западно кино. След положителния отзвук на моите османски Междузвездни войни реших да развия темата и да направя още плакати на филмови класики, използвайки същата техника”

казва Мурат Палта, който е базиран в Истанбул.

Младият илюстратор се захваща с проекта си наречен Класически филми в миниатюрен филм заради дипломната си работа. Комбинацията между Ориента и Запада, между

класическите османски традиции и съвременното кино

се оказва находка и Мурат продължава да твори в същия стил. “Съчетаването на глобалното с местното, на традиционното с модерното и добавянето на малко хумор се оказа изключително забавно и удовлетворяващо преживяване за мен”, коментира турският творец пред сайта tonermagazine.net.

Част от филмите, чийто плакати илюстраторът пресъздава в османски стил, са Портокал с часовников механизъм, Терминатор II и Криминале. Можете ли обаче да познаете кои са останалите заглавия в галерията по-долу?

Повече за работата на Мурат Палта може да откриете тук.

Вижте още: Снимки на Мерилин Монро, която се готви да излиза

Отговор