10 песни на Майкъл Джаксън, които няма да забравим

песни на Майкъл Джаксън
Майкъл Джаксън ни остави незабравимо наследство

„Хората ме питат как правя музика. Казвам им, че просто стъпвам в нея.То е като да стъпиш в реката и да се понесеш по течението. Всеки момент в реката има своята песен…“ Майкъл Джаксън

Да, днес е 25 юни – поредната годишнина от смъртта на Майкъл Джаксън. Но напук на всичко думата смърт ще се съдържа единствено и само в това изречение. Защото Майкъл е всички онези клишета, които се превръщат в такива имено заради хора като него. Той е кралят, икона, гений, легенда, история и всичко друго, за което се сещаш. Няма да те засипваме и със статистики за наградите, които е получил, милионите продажби на албуми, пластичните операции, личните му отношения, скандалите и т.н.

Предлагаме ти саундтрак за деня с незабравими песни на Майкъл Джаксън:

1. BILLIE JEAN /1982/

В своята автобиография „Moonwalk” Майкъл разказва, че са имали разногласия с Куинси Джоунс, който е бил негов продуцент, по отношение на името на песента. Притеснявал се е, че ще компрометират по някакъв начин тенис звездата Били Джийн Кинг, за това предложил да се казва „Not my lover”.

Голямото смущение идва от историята на песента, която е вдъхновена от една жена, която засипвала Джаксън с писма и твърдяла, че има дете от него. Майкъл е сигурен в успеха на парчето още, докато го пише. Един ден, пътувайки в колата заедно с Нелсън Хейс, с който работят по албума Thriller, толкова са били вглъбени в разговора за Billie Jean, че не забелязват, че колата им се е запалила. Млад моторист спира до тях и им казва. Изведнъж те усещат как цялата кола се пълни с дим.

„Толкова бях погълнат от тази мелодия, че дори не обърнах внимание на ужасните неща, които можеха да се случат с нас по-късно“.

2. THRILLER /1982/

Годината е 1983-та, а THRILLER се превръща в нещо уникално за времето си, не само защото бюджетът на клипа е 750 хил. долара. В 2 часа през нощта Майкъл Джаксън се обажда на режисьора Джон Ландис и го пита дали се сеща за песента му ТHRILLER, защото много му се иска да направят нещо грандиозно за нея, нещо различно. Майкъл е изпълнителен и дисциплиниран, а метаморфозата, на която се подлага е изключително сложен и дълъг процес. През 2009 г. видеото е съхранено в Библиотеката на Конгреса на САЩ. За клипа към песента се прави първото „Making of”.

3. BEAT IT /1982/

„Исках да напиша рок песен, която ще изляза и веднага ще си купя, но в същото време да е тотално различно от това, което се въртеше в „Топ 40“.

Куинси Джоунс го съветва да направи нещо като „My Sharona” от 1979 г. Майкъл измисля парчето, а Джоунс се обажда на продуцента на Еди Ван Хален и му предлага да запише китарното соло. Еди се съгласява и влиза в студио. Единственото нещо, което му се заплаща са пакетите с бира, които изпива, останалото е приятелска услуга.

Видеото е вдъхновено от гангстерския живот и вечните войни между кварталните американски банди. Начин на живот, от който Майкъл е твърде далеч, за да го познава, но за това пък има филми като Уестайдска история. Във видеото към песента участват истински представители на банди.

4. SMOOTH CRIMINAL /1987/

Голяма част от песните на Джаксън носят личен характер, но тази няма нищо общо с него и преживяванията му. Видеото е заснето в четири версии, като първоначалната влиза и към филма „Moon walk“. Голямо предизвикателство е било да фиксират обувките на Майкъл за пода, за да се направи онова прословуто движение. Колин Чилвър е режисьор на клипа и предлага на Джаксън да направят нещо различно.

Показва му „Third Man”, а Майкъл казва, че ще заснемат нещо много по-добро. Танците в „Smooth Criminal“ са вдъхновени от Фред Астер. На снимачната площадка се присъединява и неговият личен хореограф , който е изключително впечатлен от уменията на звездата – „Фред щеше да е горд и много щастлив, че е копиран от такъв човек.“

5. BAD /1987/

Първоначалната идея на тази песен е била тя да бъде дует между Майкъл Джаксън и Принс. Куинси Джоунс е бил единственият жив човек, който е можел да направи среща на двете големи звезди и точно такива са действията им. Принс чува парчето и казва, че то ще се превърне в хит и без неговото участие в него, така че той е извън проекта.
Режисьор на видеото е Мартин Скорсезе.

Кои са останалите пет хитови парчета, с които Джако ще остане завинаги в сърцата ни, четете във втората част на материала.


Вижте още: Майкъл Джаксън и неговите танцуващи мечти

СПОДЕЛИ
Предишна статияПлакати на класически филми в османски стил
Следваща статияПесни на Майкъл, които няма да забравим (II част)
Радослава Топалова
В първи клас исках да стана космонавт, а след това да танцувам с пера по тялото, точно като онези наперени жени от пищните италиански телевизионни предавания. И двете бързо отминаха – не бих издържала тестовете на НАСА, както и да се разхождам по пухове и чорапи на сцена, но някак естествено музиката и изкуството са част от живота ми. У дома гости се посрещаха на фона на Queen или класическа музика. Продължавам тази традиция. Животът ми е колоритен, но си е мой. Ще ви запознавам с хора, които смятам, че са вдъхновяващи, смели, умни, талантливи и органични. Ако ми се доверят, значи са ми повярвали. Правила съм стотици радио интервюта – добри и направо ужасяващи, с някои се гордея. Срещите с различните хора са като психологически експерименти – трябва да ти стиска, но и да знаеш, че не знаеш какво те очаква!

Отговор