Колин Фърт: Кралят на киното, който защитава бедните

Колин Фърт
Британският актьор е не само чудесен актьор, но и много добър човек.

Колин Фърт. Името му предизвиква много асоциации – слава, кино, Холивуд, но и човечност, приземеност и буден ум. Именно това го отличава от някои от неговите колеги, които направо са се главозамаяли от своята известност.

Колин Фърт е не само брилянтен актьор, но и борец

за опазването на околната среда. Той е и защитник на правата на бежанците и племенните общности, член на неправителствената организация за защита на човешките права Survival International. Освен това е една от 100-те най-значими личности на Америка, според годишната класацията на списание Time; сътрудник на научна работа, касаеща човешкия мозък и още, и още…

Как съчетава напрегнатата актьорска професия с всички тези допълнителни занимания и ангажименти само можем да гадаем. И да се възхищаваме и взимаме пример, разбира се.

Колин Фърт
Фърт в ролята на специален агент в “Kingsman: Тайните служби”.

Спокойно може да се каже, че личности като Колин Фърт са една на милион. Като актьор не се справя никак по-зле, отколкото като истински загрижен и отговорен гражданин. Собственик е на

всичките най-престижни награди

в света на киното, а от някои има дори по повече от една. Незабравими остават ролите му в култовите Речта на краля (2010), Влюбеният Шекспир (1998), Наистина любов (2003), Английският пациент (1996), Kingsman: Тайните служби (2014), Дневникът на Бриджит Джоунс (2001), и много, много други.

За радост на феновете на последното от изброените заглавия, 12 години след втората му част (Бриджит Джоунс: На ръба на разума (2004) – през 2016 – се появява и дългоочакваното му продължение. То носи заглавието Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта (Bridget Jones’s Baby).

Колин Фърт
Със съпругата си Ливия Гуиджиоли.

Големият Колин Фърт е роден на 10 септември 1960 г. в малкото селце Грейшот в Източен Хемпшир, Англия. И двамата му родители са учители. Работили като академични преподаватели няколко години и в Нигерия, където Колин прекарва първите четири години от детството си.

Той е най-голямото от трите деца на семейство Фърт. Има по-малка сестра – Кейт и брат – Джонатан. Интересен факт е, че и тримата са избрали сцената като свой професионален път.

Макар и да израства в прекрасно семейство, което го дарява с много обич и грижи, актьорът преживява някои тежки моменти. Районът в Хемпшир, където живее като младеж, не е от най-симпатичните места на Острова. За

да се спаси от училищен тормоз

Колин “прихваща” диалекта на съучениците си. А заедно с него и лошите им навици. Става небрежен в учението, отказва да пише домашните си, бяга от час. Като резултат се налага да повтори изпита си по английски.

Но историята продължава щастливо. 14-годишен, младият Фърт вече знае какъв ще е неговият професионален път. Мечтае да бъде актьор. И той не просто става актьор, а се превръща в един от най-добрите актьори в киното изобщо. Фърт се е женил 2 пъти. Първия – за своята партньорка от филма Валмон Мег – Тили. А от 1997 г. насам е редом до италианката Ливия Гуиджоли. Баща е на общо 3 момчета, едно от първия си брак и още 2 от втория.

Колин Фърт
Колин Фърт. Снимки: IMDB

През 2011-та

Колин Фърт получи и своята звезда

на Холивудската алея на славата. Напълно заслужено, бихме добавили. Превъплъщенията на британския актьор са безбройни и най-разнообразни. Може да го срещнете в комедии, романтични или сериозни филми, телевизионни сериали, драми, военни истории, ужаси, фентъзи, трилъри, исторически драми и въобще всичко, което е предвидено за екрана.

Но едно нещо е сигурно. Всеки път, когато гледате филм с него, дълго след това ще си спомняте чаровния и мега талантлив Колин Фърт и неговите неповторими роли.

Колин Фърт
“Речта на краля” е филмът, за ролята си в който Фърт получи награда Оскар.

За никого не е тайна, че всеки актьор си има по една роля, която е най- най- в творческия му път. Според критиката, актьорската гилдия и по-голямата част от обикновените зрители за Колин Фърт това е ролята на Крал Джордж VI в историческия филм Речта на краля.

Филмът е базиран на истинската драматична история на британския крал. До 30-тата си годишнина той страда от заекване, което го превръща в

доста стеснителен човек

Лекарите му препоръчват да започне да пуши, за да успокоява нервите си. След грандиозен провал, опитвайки се да произнесе важна реч, той решава да потърси истинска помощ. И я намира в лицето на Лайнъл Лог, благодарение на когото успява да овладее и да се справи със своя проблем. В лентата звездата си партнира с още 2 големи имена в киноиндустрията – Джефри Ръш и Хелена Бонъм Картър.

“Това е третият път, когато играя някой, който заеква. Това засягаше тялото ми – получавах главоболие. Трябваше да се науча да заеквам и след това да изиграя някой, който отчаяно се опитва да не го прави”, припомня си трудността на ролята самият Колин Фърт в интервю през 2010 г.

Усилията са си стрували! Страхотна роля, с която този талантлив актьор заслужено остава в сърцата на многобройните си почитатели.

Вижте още: Киану Рийвс – живот между скръбта и успеха

Отговор