Как една улична котка спаси човешки живот

Това е историята на котарака Боб, който измъкна от дъното своя стопанин и се превърна в звезда

0
котка Боб
Джеймс Боуен и Боб са неразделни приятели от почти десет години.

Котките обикновено са самотни и асоциални същества, но не и рижият Боб, който е абсолютно различен от всички останали себеподобни. Тази котка не се притеснява от тълпите. Боб се чувства напълно комфортно, седнал до бездомния уличен музикант Джеймс Боуен или кацнал на рамото му като папагал, докато хората се тълпят да го слушат как свири на китара по улиците на Лондон. Но

тази котка не е само харизматичен спътник

– тя буквално спасява живота на своя стопанин.

124060ed000005dc-0-image-a-26_1428102105522
Джеймс, който е бивш наркоман осиновява Боб, докато е в център за лечение на наркомани.

Джеймс Боуен е роден в Съри, Англия през 1979 г., но израства в Австралия. Той мрази втория си баща, тормозен е в училище и диша лепило. Диагностициран е със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието и маниакална депресия. През 1997 г. Джеймс се завръща в Англия, за да заживее с една от сестрите си. Отново няма късмет. Приятелят ú не се отнася особено добре към него и тийнейджърът скоро се оказва без дом.

James Bowen and Bob the cat busking in Covent Garden.
Котката Боб и Джеймс са една от атракциите по улиците на Лондон.

Джеймс живее известно време в различни апартаменти и комуни из Лондон. Постепенно се пристрастява към хероина и се озовава на улицата, където прекарва близо 10 години. Спи, където му падне. Многократно е обиран и пребиван от други бездомни и дилъри на наркотици. Но през 2007 г.

животът му се променя коренно

Англичанинът намира бездомна котка, малко след като се записва в програма за лечение на наркомани. Но животът на улицата е труден и последното, от което Джеймс се нуждае е домашен любимец, за когото да се грижи. Все пак нещо привлича неудържимо Джеймс към рижата котка, която се оказва изключително интелигентна. Младежът изхарчва последните си пари, за да я заведе на ветеринар и да излекува счупения ú крак. От този ден насетне Джеймс и Боб стават неразделни приятели.

article-2227639-1240609c000005dc-167_634x462
Джеймс и Боб са неразделни и дори пътуват заедно в лондонското метро.

“След като го върнах обратно към живота, Боб изглежда имаше нужда от мен и аз се почувствах свързан с него. След това той просто не се разделяше с мен. До такава степен, че се качваше на автобуса, за да пътува с мен. Това, че  беше толкова отдаден ме шокира и с това започна излекуването ми от наркоманията”, казва Джеймс.

article-2227639-1229b750000005dc-847_306x461
Боб с бестселъра A Street Cat Named Bob.

Скоро Джеймс и Боб се превръщат в една от най-популярните атракции в Ковънт Гардън и Пикадили в Лондон. Видеата с техните изпълнения на китара се разпространяват мълниеносно и те се превръщат в истински звезди в YouTube. През 2013 г. Джеймс написва книга със заглавие A Street Cat Named Bob, която мигновено се превръща в бестселър.

Историята на Джеймс и Боб

привлича вниманието на британския режисьор Роджър Спотисуд, който преди броени месеци засне екранизация по A Street Cat Named Bob. В него Боб играе самия себе си, но като всяка истинска филмова звезда разполага с няколко дубльори за някои от сцените.

Прочетете и… историята на котарака Стабс – който всъщност е може би най-обичаният кмет на света!

Вижте още…

Тази котка прави по-добри селфита от теб

Артисти и техните котки

 

Отговор