Отвъд филмите: Философът-боец Брус Лий

Брус Лий
Доскоро почитателите на Брус Лий не познаваха неговото друго лице - философа-писател. Снимка: BRUCE LEE FOUNDATION

Мечтата на Брус Лий е да покори Холивуд. Актьорът умира 32-годишен – малко преди да се качи трайно на тази така жадувана сцена. В началото на 70-те американската киноиндустрия все още не е готова за творци като него. Холивуд отказва да опъне червения килим пред азиатски актьори с мотива, че западната публика не би харесала и приела такива звезди. Азиатец, който да победи бял актьор, е немислим сценарий.

Снимка: By National General Pictures - eBayfrontback, Public Domain, Link
Дълго време Брус Лий отказва да се снима в китайски продукции, чакайки покана от Холивуд. Така и не успява да види успеха си и да се наслади на световната слава, за която мечтае. Снимка: National General Pictures – eBayfrontback, Public Domain, Link

Киното в Америка е далече и от още една идея, която

упорито преследва Брус Лий

– да придаде философски смисъл на популярните, но така лековати екшън продукции. Хонконгският актьор все пак успява да разбие и двете табута, срещу които се изправя. При това не с юмрук, а с воля и мисъл.

В онзи летен ден на 20 юли 1973 г., когато майсторът на бойните изкуства така и не се събужда от съня си, се случва точно това. Макар и от отвъдното, Лий прекрачва прага на мечтания Холивуд. И се превръща в икона на киното, крал на бойните изкуства и философ, който вдъхновява няколко поколения, приели разбиранията му за начин на живот.

Философът Брус Лий е едно друго, по-слабо познато лице на голямата звезда, върху което светлина хвърля неговата дъщеря Шанън едва преди няколко години. Актрисата губи баща си 4-годишна. 20 години по-късно, Шанън изживява друга тежка загуба – брат ú Брендън умира при инцидент по време на снимките на филма Гарванът. Сили тя намира в думите на баща си:

“Лекарството за страданията ми е у мен самия.”

След като открива писаните му мисли преди години, тя прави всичко възможно, за да покаже на света другото лице на боеца Брус Лий – философът Брус Лий.

Брус Лий
Брус Лий със семейството си.  
Снимка: Unknown搜房网电影人生, Public Domain, Link

“Много хора не разбират дълбочината на неговия характер, неговите познания, това, което е било наистина важно за него. Не знаят каква е била философията му”, казва в интервю за CBC News Шанън Лий.

Баща ú, чието истинско име е Лий Юен Кам, израства в семейството на оперен певец с невероятна

дисциплина на духа и тялото

Като младеж често участва в махленски битки. Успява да се откъсне от бандите, насочвайки се към философията и професионалните бойни изкуства. Брус Лий тренира година при всепризнатия майстор на винг чун Ип Ман. Погледът му е устремен нависоко – към онзи прословут хълм в далечен Лос Анджелис, където блести надписът Холивуд.

Брус Лий
С Ип Ман.
Снимка: Unknown搜房网电影人生, Public Domain, Link

18-годишен Лий потегля от роден Хонконг към идеята да изживее така популярната американска мечта. Разбира се, историята му е като на всеки друг герой от тази приказка. При пистигането си в Америка разнася кафе и преподава кунг фу и карате, докато изучава философия във Вашингтонския университет в Сиатъл. Собствена кунг фу школа, в която се обучават и едни от известните холивудски актьори като Стийв Маккуин и Чък Норис, е първата стъпка към Холивуд. Брус Лий иска нещо много повече от това да тренира кинозвезди. Иска самият той да е звезда.

Баща му Ли Хой Чен е звезда на Кантонската опера и често пътува, за да пее в Ню Йорк. Актьорът израства с майка си Грейс
Баща му Ли Хой Чен е звезда на Кантонската опера и често пътува, за да пее в Ню Йорк. Актьорът израства с майка си Грейс

Актьорът, който се снима във филми от бебе, е готов за

големия свят на киното

Убеден е, че славата е неговата съдба. За него обаче кунг фу е немислимо без философията. Последната година от живота му е трудна. Най-сетне е постигнал заветната си цел да снима филм за Холивуд – класиката Enter the Dragon (Драконът идва). Възниква сериозен проблем. Студиото настоява да изреже от сценария всички смислени философски допълнения, които актьорът е направил. Брус Лий отказва да се върне на снимачната площадка за цели 2 седмици.

Линда Лий
Съпругата на Брус – Линда.
Снимка: Steve Durgin from Los Angeles, USA – Linda Lee CadwellUploaded by Teemeah, CC BY 2.0, Link

“Той се бори. Бори се със сценариста, бори се с продуцентите… и казва: “Не, няма да се върна на снимачната площадка, докато не ми гарантирате, че това ще влезе във филма”, обяснява дъщеря му Шанън. И побеждава.

9780804847094.website__67638.1470930811
Книгата “Писмата на дракона” съдържа кореспонденцията, която актьорът е водил в продължение на 15 г. със свои приятели и почитатели.

Шест дни след смъртта му филмът е излъчен първо в Хонг Конг. Това е лентата, която

превръща Брус Лий в световна легенда

И сбъдва мечтата му – да стане звезда в Холивуд. През 2004 г. Enter the Dragon е архивиран от Библиотеката на конгреса в САЩ като значима, културна и историческа продукция.

Няма да ви говорим повече за боеца, а ще ви разкрием повече за философа Брус Лий чрез няколко съществени пасажа от писмата, които дъщеря му Шанън Лий открива преди години. Една неочаквана, но вълнуваща за нея среща с легендарния ú баща, която очарова всички почитатели на този голям боец и актьор.

Емоции 

Осъзнавайки, че емоциите ми могат да бъдат едновременно позитивни и негативни, ще си създам ежедневен навик, който ще окуражава развитието на позитивни емоции и ще ми помогне да превърна негативните такива във форма на полезни действия.

Причина

Осъзнавайки, че и позитивните, и негативните ми емоции могат да бъдат опасни, ако не са контролирани и насочени към търсен от мен край, ще предам желанията, стремежите и целите си на своите изконни физически и мисловни възможности. Ще се опитам обаче да не загърбвам емоциите си, а да ги изразявам, когато това е възможно.

Въображение

Разбирайки нуждата от сериозни планове и добри идеи, за да постигна желанията си, ще развия въображението си максимално. Ще направя това като го използвам ежедневно. Така то ще ми е в услуга при изпълнението на плановете и осъществяването на желанията ми.

Памет

Отчитайки значението на будната памет, ще окуража моята собствена да бъде все по-активна и търсеща, като умишлено ще я впечатлявам и провокирам с всички свои мисли и асоциирайки ги с онези теми, които мога да си припомням често.

Подсъзнание

Разбирайки влиянието на подсъзнанието върху решенията ми, ще се постарая да го пречупя през призмата на смисъла на живота ми. Както и на всички малки причини, които водят до други, по-големи причини и последствия. За да постигна тази своя цел, ще тренирам подсъзнанието си ежедневно.

Съзнание

Осъзнавайки, че емоциите ми могат да ме накарат да направя нещо неправилно поради ентусиазма, който често изпитвам, и че логическото мислене е лишено от емоции, които са необходими да ми помогнат да взимам решенията си справедливо, но милостиво едновременно, ще насърча съзнанието си да ми подсказва кое е правилно и кое не е. Няма да забравя за тези решения, без значение какво ми е коствало да ги взема.

Воля

Разпознавайки волята като най-висша сред всички други части на съзнанието ми, аз ще я упражнявам ежедневно, когато почувствам нуждата да действам поради каквато и да е причина. И ще си създам навик с цел да използвам силата на волята си поне веднъж на ден.

 

Отговор