Елементарно, драги ми Уотсън… и други погрешно приписвани думи и мисли

1
Тази снимка на Габриел Гарсия Маркес е истинска. За разлика от блудкавото му прощално писмо.

Всеки от нас се е изкушавал да споделя на стената си във Фейсбук мъдри мисли на известни личности. Но колко често се замисляме дали тези думи действително принадлежат на хората, на които се приписват? Те звучат толкова истински, че не подлагаме и за момент под съмнение произхода им. Като прощалното писмо на Габриел Гарсия Маркес например, чийто автор всъщност е мексиканският вентрилок Джони Уелч. (Повече за него прочетете тук.)

Или фалшивото интервю на Умберто Еко, в което той говори за България, което е дело на зевзеците от Бъзикилийкс.

Lifebites.bg ви представя класацията си на топ 10 на погрешно или

неправилно приписваните мисли

Така че следващия път, когато решите да постнете на стената си във Фейсбук някоя крилата фраза на Ганди или Мерилин Монро, първо помислете добре дали не сте я срещали в списъка по-долу:

shaw

1. “Ако ти имаш една ябълка и аз имам една ябълка и си ги разменим, тогава всеки от нас все още ще има по една ябълка. Но ако ти имаш идея и аз имам идея и си ги разменим, тогава всеки от нас ще има по две идеи.”

Истината: Британският писател Джордж Бърнард Шоу никога не е изричал тези думи. Те принадлежат на Чарлз Бранън, министър на земеделието на САЩ в периода 1948-1953.

2. “Двата най-срещани елемента във Вселената са водородът и глупостта.”

Истината: Въпреки че тази фраза се среща за пръв път в есе на американския писател Харлан Елисън от средата на 60-те, тя често е погрешно приписвана на американския певец Франк Запа.

3. “Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.”

Истината: Думи приписвани на Волтер, но всъщност написани от неговия биограф Ивлин Беатрис Уол в биографичния ú очерк Приятелите на Волтер (1906).

0308_Sherlock_Holmes_630x420

4. “Елементарно, драги ми Уотсън.”

Истината: Тази фраза никога не е изричана от Шерлок Холмс, в никое от произведенията на Артър Конан Дойл. Не и в този вид. Все пак думите “елементарно” и “драги ми Уотсън” се появяват в два различни пасажа в разказа на Дойл – Гърбавият (1893).

5. “Целта оправдава средствата.”

Истината: Цитат от Принцът – най-известното произведение на ренесансовия мислител, философ и дипломат Николо Макиавели. Не точно. Фразата не може да бъде открита в нито едно от произведенията на Макиавели. Всъщност максимата Exitus acta probat се среща за пръв път в поемата Хероиди на древноримския поет Овидий.

6. “Като чуя думата “култура”, се хващам за кобура.”

Истината: Тази фраза често е приписвана на Херман Гьоринг, както и на Юлиус Щрайхер, друг по-малко известен нацист. Всъщност оригиналната фраза е “Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning!”, което се превежда като “Когато чуя думата култура, свалям предпазителя от Браунинг-а ми”. Всъщност репликата е от пиесата Schlageter на нацисткия драматург Ханс Йост. В България фразата често е приписвана на Радой Ралин, който със сигурност е автор на друга крилата фраза – “Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.”

7. “Хюстън, имаме проблем.”

Истината: Всички вярват, че това са думи на Джеймс Ловел, командир на печално известния космически кораб Apollo 13. Всъщност думите на Ловел са – “Хюстън, имахме проблем тук”.

Carl-Jung
Карл Юнг
8. “Понякога една пура е само пура.”

Истината: Тези думи често са приписвани на Карл Густав Юнг целят да покажат, че понякога дори известните психолози признават, че не всичко има скрито значение. Все пак тези думи не се срещат в нито едно от произведенията на Юнг и най-вероятно са му приписани няколко години след смъртта му.

9. “Като нямат хляб, да ядат пасти.”

Истината: Мария Антоанета никога не е казвала нещо подобно. Жан-Жак Русо, който за пръв път публикува цитатът в своята автобография Изповед вероятно е имал предвид Мария-Тереза Испанска, тъй като ръкописът е написан през 1767 г., когато Мария Антоанета е едва на 12 и все още не е съпруга на Луи XVI.

10. “Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и накрая ти побеждаваш.”

Истината: Няма доказателство, че Ганди е изричал тези думи, но това не пречи те да бъдат цитирани под път и над път. Всъщност репликата е подозрително сходна с част от обръщението на някой си Никълъс Клайн пред Американския търговски съюз, направено през 1918 г.

Още по темата: 

Авторът е Джони Уелч. Не Маркес.

1 КОМЕНТАР

  1. Фразата “Не ме е страх от министъра на културата…… ” е от съветската фолклорна среда и е за Фурцева. Приписват я на Зошченко! Радой я е присвоил само.

Отговор