Авторът е Джони Уелч. Не Маркес.

Тази история е за едно писмо, което милиони хора четат, плачат с неговия автор и дори не подозират, че той не е… Маркес. Да, става дума за прочутото Прощално писмо, което обикаля света от години и чието авторство се приписва на носителя на Нобелова награда за литература от 1982 г. Габриел Гарсия Маркес.

Е, който все още не знае, време е разбере как текстът на поемата Куклата придобива невероятната си популярност и кой всъщност е човекът написал тези вълнуващи редове.

Всичко започва лятото на 1999 г., когато

Габриел Гарсия Маркес е диагностициран с рак

на лимфните жлези. Малко след черната новина тръгва мълва, че здравето на големия писател се влошава и животът му дори е в опасност.

Маркес
Габриел Гарсия Маркес през 1981 г.

На 29 май 2000 г. тези слухове се потвърждават неофициално, след като в перуанския вестник Ла Република се появява поема, която е подписана от Маркес. Тя носи заглавието Куклата и е обявена като прощалното писмо, което според вестника авторът на Сто години самота е написал и изпратил до най-близките си приятели вследствие на здравословните си проблеми.

Поемата и новината за влошеното му състояние се разпространяват светкавично в медиите по цял свят. На 30 май текстът на Куклата е отпечатан и в ежедневниците в Мексико Сити. Ла Кроника излиза с водещо заглавие – “Габриел Гарсия Маркес подписа песента на живота си”, под което публикува поемата и снимка на писателя на първата си страница.

Куклата плъзва по всички медийни канали

– чете се по радиостанции, разпространява се и в интернет.

Поемата е много сантиментална и изпъстрена с клишета, което е нетипично и неочаквано за велики автори като Маркес, коментират познавачи на творчеството му. Въпреки това читателите са дълбоко развълнувани и съпричастни със съдбата на любимия си писател. Дори индийският режисьор Мринал Сен коментира пред вестници в родината си, че след като прочел писмото, в съзнанието му изплували спомени от 20-годишното му приятелство с колумбийския писател.

Не минало много преди да се разбере, че Маркес всъщност не е на умиране, а текстът на “прощалното му писмо” не е написан от него.

Джони Уелч
Истинският автор – Джони Уелч

Истинският му автор е Джони Уелч. Той е мексикански вентрилоквист и пише поемата за куклата си Мофълс.

Уелч признава, че не се смята за особено талантлив писател, но казва пред мексиканската радиостанция ИнфоРед, че е “почувствал разочарованието на човек, който е написал нещо, но заслугата е била приписана на друг”.

Това е. Продължавайте да четете и споделяте Куклата. Просто знайте, че авторът ú е Джони Уелч. Не Маркес.

Вижте още: Знаменитостите и тяхната мнима смърт

Отговор