Какво не знаем за остров Гренландия

Гренландия
Гренландия е най-големият остров в света.

Информацията, която повечето хора знаят за Гренландия, е оскъдна. Може би сте наясно, че това е островна държава, покрита с ледена обвивка. Разположена е между Северния ледовит и Атлантическия океан.  Името ѝ буквално се превежда като „Зелена земя“. Ние потърсихме още любопитни факти, които да споделим с вас относно непознатата страна. Ето ги и тях.

Гренландия е най-големият остров в света

Да, точно така. Гренландия е най-големият остров в света, който не е континент. Общата ѝ площ е 2 175 600 квадратни километра. Почти 80% от земната ѝ маса е покрита с ледена шапка. Населението на страната е едва 56 480 (по данни от 2017 г.), което я прави една от най-слабо населените държави в света.

Зелената земя, наистина била зелена

По-голямата част от Гренландия е покрита със сняг, лед и ледници. Според учените обаче пред повече от 2,5 милиона години островът наистина бил доста по-зелен. Легендата разказва, че името си островната държава получава от Ерик Червения – кръвожаден исландски убиец. След като бил заточен в ледовете на Гренландия, той търсел по-благодатно място за престоя си. Когато открил такава „зелена местност“ той я нарекъл Зелена земя. Така е наречена по-късно и  цялата страна – с надеждата да привлече повече заселници към себе си.

Автономна държава

Гренландия е автономна територия в границите на Кралство Дания. Въпреки че географски страната е част от северноамериканския континент, тя е обвързана политически и културно с Европа. Официално тя става собственост на Дания през 1953 г. Датчаните колонизират Зелената земя и в днешно време Гренландското правителство поема все повече отговорности и допълнителни територии, които да управлява.

Гренландия
В Гренландия почти няма асфалтирани пътища и броят на колите е много малък.

В Гренландия не живеят хора

Това е мит, в който мнозина вярват и до днес. Всъщност макар и малко на остров Гренландия живеят хора. По-голямата част от тях  са инуити – групи ескимоски народи. Останалата част са датчани и други. На местния език името на Зелената земя се нарича Калаалит Нуунат, което буквално се превежда като  Земя на хората.

4500 години история

Според историците първите хора в Гренландия са се заселили там преди 4599 години – 2500 г. пр. н. е. С течение на времето към острова мигрират още няколко различни групи народи, най-вече идващи от Северна Америка и Норвегия. В началото на X век се наблюдава миграция и на скандинавци, идващи от Исландия, които обаче след няколко века изчезват. Инуитите – основното население на Гренландия днес, се заселват там през XIII век.

Полиглоти

Местните жители на най-големия остров в света говорят гренландски (главно калаалисут) и датски. Двата езика се използват паралелно в домашните и обществените дела. В Гренландия в училищата се изучава и английски език. Думите „каяк“ и „иглу“ са гренландски думи, които са приети директно в други езици.

Гренландия
На територията на Гренландия все пак могат да се открият зелени площи.

Без пътища

Въпреки огромната площ, на която се простира Гренландия, в страната пътищата са кът. В градовете има някакви пътища, но те завършват в покрайнините и не свързват градовете помежду им. За да се стигне от едно населено място до друго се използват лодки, самолети, хеликоптери, кучешки впрягове. Най-разпространеният метод за придвижване е плаването с лодки. Броят на автомобилите в Гренландия е нищожен и присъстват най-вече в столицата на страната.

Риболов

Риболовът е основно препитание и индустрия в Гренландия. Всички останали консумативи и продукти страната внася от чужбина. Изключение правят рибата, морските дарове и други животни, ловувани от местните ескимоси, като китове и тюлени. Ловенете на морски животни е строго контролирано от правителството така, че да се гарантира, че няма прекомерен риболов. Някои видове като синия кит са защитени и поради това не могат да бъдат ловени.

Космополитна столица

Близо една трета от жителите на Гренландия живеят в столицата Нуук. Това е най-големият и космополитен град на територията на Зелената земя. Столицата е много далеч от представите ни за ескимоския живот. В нея има модерни кафенета, музеи и модни бутици. Градът разполага и с невероятна природа. Предлага замайваща панорама към планини и се намира в устието на гигантска система от фиорди.

Нощно слънце

Интересен феномен, на който можем да се натъкнем на територията на Зелената земя е така нареченото нощно слънце. Всяка година от 25 май до 25 юли слънцето в Гренландия изобщо не залязва. То свети както през деня, така и през нощта. 21 юни е най-дългият ден в годината. Тогава е лятното слънцестоене и националният празник на страната. За сметка на трите слънчеви месеца – през ноември, декември и януари в полярните области слънцето не изгрява изобщо.


Вижте още: Приключенията на един исландец в България

Отговор