Българин с водеща роля в мрежа за нелегален алкохол в САЩ

По времето на Сухия режим Сребрен Анастасов открива метод за пречистването на индустриалния спирт и извличането му от одеколони

0
нелегален алкохол
В мрежа за производство на нелегален алкохол по време на Сухия режим в САЩ.

Всички сме чували за Сухия режим в САЩ. Той продължава от 1920 до 1933 г. Въведен е с поправка 18-та на Конституцията, ратифицирана на 16 януари 1920 г. Тя забранява производството, експорта и импорта, превоза и продажбата на каквито и да било алкохолни напитки на територията на Америка. Причината – вредните навици на имигрантите, свързани с консумацията на алкохол. Ефектът обаче е обратен – вместо да се интегрират в обществото, имигрантите бързо се ориентират към създаването на престъпни групировки за търговия и производство на нелегален алкохол.

нелегален алкохол
Водопад от уиски след разбиването на нелегална дестилерия в Кливланд, Охайо през 20-те.

С налагането на забраната мафията засилва влиянието си в САЩ и започва да контролира вноса, производството и разпространението на нелегален алкохол. Сухият режим не спира американците от пиенето. Напротив – консумацията и цената на алкохола се увеличава за разлика на качеството му.

На 10 февруари 1930 г. ФБР разбива най-големия престъпен синдикат за производството и разпространение на нелегален алкохол в САЩ по времето на Сухия режим. В него са замесени 31 американски фирми и общо 165 души. Разследващите установяват, че за седемте години, в които е съществувал, синдикатът е донесъл около около $50 млн. на участниците в него.

Това е космическа сума пари за онова време

нелегален алкохол
Привърженици на Сухия режим изливат литри с нелегален алкохол на улиците на Манхатън през 1930 г.

която днес, след отчитането на инфлацията се равнява на повече от $720 млн. Престъпният синдикат се простира сред най-големите американски градове като Ню Йорк, Чикаго, Детройт, Кливланд, Филаделфия, Сейнт Луис, Минеаполис, Сейнт Пол и Лос Анджелис. И едно от главните действащи лица в него е български емигрант на име Сребрен Анастасов.

Разбиването на престъпния синдикат започва с арестуването на собствениците на две компании, базирани в Спрингфийлд, Илинойс – Corn Products Refining Company и Fleischman Yeast Company. Както подсказват имената им, те се занимават с производството на царевичен сироп и мая, които са ключови съставки на някои видове уиски и бира.

нелегален алкохол
Опашка пред магазин за алкохол дни преди влизането на Сухия режим в сила през 1920 г.

Във Филаделфия пък са арестувани собствениците на Glenwood Distilling Company – компания за производството на индустриален алкохол. Зад решетките попадат и трима бивши агенти на ФБР, съдействали в пласирането на суровината на черния пазар. Те са обвинени в отклоняването на близо 500 хил. литра денатуриран алкохол на обща стойност $1 млн. Във Филаделфия е арестувана и една “мистериозна персона”, както я нарича пресата от онова време. Това е българинът Сребрен Анастасов, обявен за

един от тарторите на престъпния синдикат за нелегален алкохол
нелегален алкохол
Статия в пресата, която съобщава за разбиването на мрежата за производство на нелегален алкохол през 1930 г.

“Приносът” на Анастасов се състои в откриването на метод за превръщането на иначе отровния денатуриран алкохол в напълно безобиден такъв, подходящ за производството на спиртни напитки. Българинът е споменат многократно в доклада на ФБР от 96 страници като един от най-важните хора в престъпния синдикат. Разследващите установяват, че в продължение на 7 години след въвеждането на забраната за употреба на алкохол в САЩ през 1920 г., Анастасов и съучастниците му са отклонили около 7 млн. литра алкохол. И така те са спечелили $50 млн.

нелегален алкохол
Реклама на продуктите на Joubert Cie от 1930 г., дестилирани от Анастасов с цел производството на спортни напитки.

Историята на българина сама по себе си e  прелюбопитна. Преди да се захване с нелегалната дестилация на алкохол в Америка, българинът се подвизава като парфюмерист в Париж. През 1923 г. заминава за Чикаго по покана на нюйоркската козметична компания Joubert Cie.

Той запазва българското си гражданство

и още същата година основава компания за производството на дезинфектанти. Докато работи в нея, открива метод за извличането на ароматните масла от тоника за коса, дезинфектантите и парфюмите, с цел изолиране на чистия алкохол.

нелегален алкохол
Нелегален алкохол, произведен по времето на Сухия режим от етър, ацетон, алдехид и фемол.

В следващите години Анастасов развива мрежа от контакти с 80 държавни служители от специализираните органи, разрешаващи търговията с денатуриран алкохол. Компанията му Revelation Chemical Company получава разрешение да закупува огромни количества индустриален алкохол. Анастасов го пречиства и препродава за производството на нелегални спиртни напитки. Българинът, разбира се, не е първият, който успява да пречисти денатуриран алкохол и да го направи годен за пиене. Това е правено и преди, но в крайния продукт винаги е оставал неприятен вкус, който дори тонове с есенция не могат да прикрият. Методът на Анастасов елиминира този проблем.

нелегален алкохол
Разбиването на синдиката за производство и търговия с нелегален алкохол е подето от Александър М. Джейми.

Разбиването на синдиката за производство и търговия с нелегален алкохол е инициирано от Александър М. Джейми, който е зет на Елиът Нес (1903 – 1957). Нес е агентът на ФБР, който вкарва Ал Капоне в затвора през 1931. Ролята му е изиграна блестящо от Кевин Костнър в кинокласиката на Браян Де Палма Недосегаемите. Джейми е един от т. нар. Тайни шестима. Това е група агенти на ФБР, които успяват да разкрият 595 случая на нелегално производство и търговия на алкохол. Те съдействат за осъждането на 55 души на общо 428 години затвор. Той и сътрудниците му работят в продължение на половин година и накрая стигат до града, от който се ръководи синдикатът за производство на нелегален алкохол – Чикаго.

Това едва ли е случайно

нелегален алкохол
Автомобил окичен с лозунга “Заклеймете сухия режим” във Уилмингтън, Делауеър, 1930 г.

През 1930 г. Чикаго наброява 3,3 млн. души и е една от столиците на организираната престъпност в САЩ. Разбиването на мрежата за производство и търговия на нелегален алкохол нанасят сериозен удар на нелегалното производство на алкохол. Ето защо лично Джеймс М. Доран, комисарят, който отговаря за спазването на закона за забрана на производството и търговията с алкохол, присъства в съдебната зала по време на произнасянето на осъдителните присъди. Обвинението е представлявано от Уолтър Провайн, адвокат от Илинойс, който по онова време е главен прокурор на САЩ.

Две години след разбиването на престъпната мрежа, в която участва Сребрен Анастасов, Сухият режим в Америка е премахнат чрез 21-та поправка на Конституцията. Това е едно от основните предизборни обещания на кандидата за президент Франклин Рузвелт. Той печели изборите през 1932 г. и Сухият режим остава в историята.

Вижте още как един българин направи революция в света на синтетичната гума.

Отговор