Лайка: Първото същество, обиколило Земята

Лайка
Лайка е първото животно, излетяло в Космоса.

Първият човек, излетял в Космоса и направил пълна обиколка около Земята е съветският космонавт Юрий Гагарин. Датата на извършения от него исторически полет е 12 април 1961 г. Но руският космонавт в действителност не е първото живо същество, осъществило подобно пътешествие около планетата ни. 4 години по-рано на борда на Спутник-2 е качено и изстреляно в необятната космическа шир кучето Лайка. Именно за нейната история и самоубийствения полет, на който е изпратена, ще си говорим днес в Lifebites.bg.

Бъдещата четиринога космонавтка е намерена да се скита по улиците на Москва няколко дни, преди да извърши знаменития си полет в Космоса. Той се осъществява на 3 ноември 1957 г. Само месец по-рано в небето е изпратен първият в историята изкуствен спътник – Спутник-1. По повод 40-тата годишнина от Октомврийската революция обаче управниците на бившия СССР решават да организират втори грандиозен космически полет. Корабът е набързо стъкмен, заради кратките срокове, в които трябвало да бъде подготвен за изстрелване в галактическото пространство.

На борда на Спутник-2 съветските учени решават да качат и живо същество. Куче. За да се тестват условията, при които ще трябва да летят и по-важното – да оцеляват бъдещите космонавти, излетели там, където гравитацията не съществува. Освен това корабът бил оборудван и с техника за измерване на слънчевата радиация и космическото лъчение.

Лайка
Благият характер на Лайка ѝ спечелва правото да отлети в околоземното пространство.

Лайка се появява точно навреме

и отговаря на всички необходими условия. Тя е около 3-годишно женско куче. С тегло малко по-малко от 6 килограма. Мелез между самоед и териер. Дребното ѝ телце и ниско тегло я правят доста подходящ кандидат за космическото пътуване. Но истинската причина да се спрат именно на нея е благият характер, който кучето проявява. Изключително важен критерий за подобна отговорна и натоварена самостоятелна мисия. Преките конкуренти на Лайка в състезанието за пилотското място са две други кучета – Албина и Мишка.

Обучението и тренировките на Лайка преди излитането не траят дълго. Само няколко дни. В тях са включени поставянето на кучето в прогресивно намаляващи клетки, както и поставянето му в симулатори и центрофуга. Досущ като истински космически пилот.

Преди полета на Лайка СССР и САЩ са изпращали много

други животни в Космоса

Сред тях плодови мушици и различни видове маймуни. Но това, което прави Лайка различна и толкова специална е, че тя извършва пълно околосветско космическо пътуване. А предшествениците ѝ са прекарвали в откритото пространство по едва няколко минути. И никое друго животно, за разлика от нея, не е достигало и пътувало по самата земна орбита. Нито е оставало в пространство, лишено от каквато и да било гравитация. Затова за Лайка често и съвсем оправдано се твърди, че е първото същество, полетяло в Космоса. И дори летяло в него живо и здраво в продължение на 10 дни.

марка
В чест на лайка в СССР излизат множество пощенски марки, посветени на нея.

Нейната мисия обаче представлява мощно излитане без обратен път назад. Руските учени, подготвящи полета, са напълно наясно с този факт още преди самото начало на експеримента. Те потвърждават, че смъртта на Лайка ще бъде напълно хуманна. Че на борда на Спутник-2 тя ще получава достатъчно количество храна и вода и всичките ѝ нужди ще бъдат задоволени.

И така…

докато свърши кислородът

Малко преди този миг Лайка ще бъде нахранена с отровна кучешка храна, която ще я доведе до бърза и безболезнена смърт.

На мнозина от нас дори и това ще се стори също толкова тъжно и жалко. Макар да е обявено за хуманно, фактите са си факти. Животът на едно невинно животинче ще бъде погубен. Но все пак трябва да признаем, че опитът с руското четириного се оказва от изключителна важност за развитието на космонавтиката. Чрез него се доказва на практика, че живо същество може да бъде изстреляно в орбита около Земята и да издържи на безтегловността. Така че искаме или не, трябва да се съгласим, че все пак някои жертви по пътя към голямата цел са просто неизбежни.

Лайка
10-дневното пътуване на Лайка в Космоса се оказва лъжа.

Години наред хората по целия свят безрезервно вярват в представената от СССР по този начин история. За кучето-герой Лайка и неговото безболезнено умъртвяване на борда на космическия кораб. Някъде 10-ина дни след излитането. Но в крайна сметка истината се оказва далеч по-различна и болезнена. През 2002 г. по време на Световния космически конгрес, проведен в Хюстън, Тексас

истината за кучето Лайка

най-сетне излиза на бял свят.

Съветският учен Дмитрий Малашенков, който навремето е част от екипа, подготвящ полета на Лайка, разкрива, че всъщност косматата космонавтка е починала само няколко часа след изстрелването на Спутник-2. Или по-точно казано – между 5 и 7 часа след старта на мисията. Причина за преждевременно настъпилата смърт са огромният стрес и прегряване, причинено от неизправност в набързо разработената и сглобена система за топлинен контрол.

Но макар и не дотам хуманна и не дотам успешна, мисията на Лайка си остава едно от най-големите събития довели до развитието и проправянето на пътя към космическите пътувания. След нея още цели

36 кучета са изпратени от СССР в Космоса

на различни проучвателни мисии. Но нито едно от тях не достига нейната слава. А Лайка и до днес е едно от най-известните и уважавани кучета в света.

От полетите на четириногите най-сетне са събрани нужните доказателства за оцеляването на живо същество в Космоса и не само. Така идва и редът на първия човек да полети в него. Юрий Гагарин. Самият той няколко години след своя знаменит полет – не знаем на шега или с болка, изрича следните думи, над които си струва да се замисли всеки един от нас:

“Все още не разбирам кой съм аз. Първият човек или последното куче…”


Вижте още прощалното писмо на Юрий Гагарин

1 КОМЕНТАР

Отговор