Тротил за изпроводяк на британската легация в България

0
британската легация
На ръба на Европа, гледайки към Азия през Босфора се намира “Пера Палас”.

С присъединяването си към Тристранния пакт на 1 март 1941 г., България губи самостоятелността във външната си политика и става сателит на фашистка Германия. В резултат на това няколко страни, сред които и Великобритания, скъсват дипломатическите си отношения със страната ни. На 5 март същата година сър Джордж Уилям Рендел (1889-1979), пълномощен министър на Великобритания у нас, официално обявява прекратяването на дипломатическите отношения между Обединеното кралство и България. Още на същия ден британската легация у нас напуска пределите на страната ни и се отправя към Истанбул.

1 март, 1941 г. Министър-председателят на България проф. Богдан Филов подписва споразумението за присъединяване на Царство България към Тристранния пакт Рим-Берлин-Токио.
1 март 1941 г. Министър-председателят на България проф. Богдан Филов подписва споразумението за присъединяване на Царство България към Тристранния пакт.

На 10 март 1941 г. вечерта, Рендел, заедно с петдесетина служители на британската легация в София пристигат в турската столица. Те отсядат в Пера Палас – един от най-луксозните хотели по онова време. Той е построен през 1892 г. за пътниците на Ориент Експрес и сред най-известните му гости са Агата Кристи, Грета Гарбо, Сара Бернар, Мата Хари, Рита Хейуърт, Ърнест Хемингуей, Крал Джордж V и др.

ernest-web_jpg_950x606_q95_up
Ърнест Хемингуей в “Пера Палас” през 30-те години.

Десет минути след пристигането си в Пера Палас, Джордж Рендел се оттегля в стаята си на втория етаж. Служителите на посолството остават във фоайето на хотела, за да си починат от пътуването и да се регистрират. В 8 без 10 часа чудовищна експлозия разтърсва лобито на хотела.

CH95DvaWcAAA0Gq
Рядка снимка от атентата в “Пера Палас”.

“Хората бягаха във всички посоки, крещейки, че германците са дошли. Целия квартал се разтресе от взрива и прозорците на околните сгради се изпочупиха. Първият етаж на хотела беше в руини, а асансьорът беше пропаднал тъй като въжетата му се бяха скъсали”

разказва свидетел на взрива.

Взривът в лобито на Пера Палас е толкова силен, че преобръща трамвай, който в този момент преминава покрай хотела. Малко след като избухва бомбата, сградата е обхваната от огромен пожар. Турските пожарникари се борят повече от час с огъня и едва го потушават, спасявайки хотела от пълно унищожение.

Screen Shot 2015-07-11 at 13.34.14
Атентатът в Пера Палас е на първа страница в много американски вестници.

При взрива в фоайето на Пера Палас загиват 6 души, а 25 други са ранени. Две от жертвите са жени, които

Screen Shot 2015-07-11 at 12.04.55
Сър Джордж Рендел, бивш пълномощен министър на Великобритания в България, се спасява като по чудо от почти сигурна гибел.

работят за британската легация

Едната от жертвите е 23-годишната стенографка Елианор Тереза Армстронг, чийто два крака са откъснати от експлозията. Тя умира 30 часа по-късно. Другата е 45-годишната Гертруде Марион Матилде Елис – секретарката на сър Джордж Рендел.

Другите четири жертви са турци, сред които двама от портиерите на Пера Палас. 21-годишната Ан, дъщерята на Рендел, е съборена от ударната вълна при взрива и леко ранена.

Както се оказва, взривът е бил поставен в два куфара, които са пътували с останалия багаж на британското посолство от целия път от София до Истанбул. На Свиленград багажът е трябвало да бъде преместен в друг влак и служители на посолството установяват, че въпросните два куфара са без собственик.

Станли Ембъри, 38-годишният асистент на британското въздушно аташе в България, ги отваря, но съдържанието им не събужда подозрението на англичанина. В тях има мръсни дрехи, пособия за бръснене,

турски вестници и няколко батерии…

Паспортна снимка на Станли Ембъри, направена през февруари, 1943 г. в Техеран.
Паспортна снимка на Станли Ембъри, направена през февруари, 1943 г. в Техеран.

Когато пристига в Истанбул, Станли Ембъри трябва да се погрижи за настаняването на част от служителите на британската легация в хотел Алп, който се намира недалеч от Пера Палас. Ембъри тъкмо е приключил с тази своя задача и е на път за Пера Палас, когато когато чува адската експлозия. Първата му мисъл е, че взривът вероятно е предизвикан от един от двата подозрително изглеждащи куфара, които той лично инспектира при Свиленград.

Ембъри изтичва обратно в Алп, грабва втория куфар и го изхвърля в кладенец недалеч от хотела. По този начин предотвратява втори атентат, вероятно насрочен за същия ден.

След взрива турската полиция незабавно пристига в Пера Палас и арестува всички присъстващи, в това число и сър Джордж Рендел, който впоследствие е освободен. Разследващите установяват, че бомбите в двата куфара са тротилови, както и че те са прибавени към багажа на британската легация още в София.

pera-palace-instanbul-1920s
Фоайето на “Пера Палас”, в което е взривен куфара с тротил.

Смята се, че планът на атентаторите е бил двете бомби да избухнат във влака и по този начин да нанесат максимални поражения. Първоначално турските власти вярват, че атентатът е

дело на българските тайни служби

Някои наблюдатели изказват хипотезата, че в случая са замесени хора от Гестапо, на което германците отговарят следното:

Screen Shot 2015-07-11 at 12.24.35
“Пера Палас” след терористичния акт.

“Няма съмнение, че бомбите са поставени в багажа на британската легация в София. Най-вероятно с тях е трябвало да бъдат взривени мостове и други важни инфраструктурни съоръжения в България. В бързината на опаковането служителите на британската легация са забравили да премахнат часовниковите механизми. Взривът в Пера Палас е нагледен пример за това какво се случва, когато дипломати си играят с експлозиви.”

Станли Ембъри е награден с рицарска титла и медал за храбростта му при атентата в "Пера Палас" от крал Джордж VI.
Станли Ембъри е награден с рицарска титла и медал за храбростта му при атентата в “Пера Палас” от крал Джордж VI.

Запитан дали смята, че Гестапо е отговорно за взрива, сър Джордж Рендел казва, че тази теория му се струва “прекалено фантастична, за да е вероятна”. За експлозията в Пера Палас в крайна сметка

Англия обвинява България

Ембъри през 60-те години.
Станли Ембъри през 60-те години.

От българска страна пък се твърди, че това е или английска инсценировка, или става въпрос за небрежно боравене със собствени експлозиви. Според друга теория целта на атентата в Пера Палас е била да се дискредитира страната ни и да се стигне до обявяване на война от Великобритания на България.

Що се отнася до Станли Ембъри, той получава Орден на британската империя за смелостта си при обезвреждането на втората бомба. В края на 40-те години на миналия век Ембъри заминава да живее в Палестина. Там британецът става фермер. По-късно се мести в Кейптаун, Южна Африка, където умира през 1979 г.


Прочетете още… Паметникът на Цар Освободител – историята на една емблема

Отговор