Дубиоза колектив се завръщат в България

Дубиоза колектив
Дубиоза колектив

Този петък, 27 октомври в столичната Арена Армеец ще се случи нещо епично. Ще се скача до отмаляване, ще се пее до продиране на гърлото, защото след 2-годишна пауза Дубиоза колектив се завръщат в България за този грандиозен концерт. Който издържи до края, ще си тръгне с широка усмивка и пълно сърце. Защото на 27 октомври момчетата от Босна и Херцеговина ще ни взривят.

Бандата е създадена през 2003 г. в Сараево от музиканти от различни други групи.

Стилът на Дубиоза колектив

се определя като смесица между рок, ска, дъб и реге. Те са музиканти, които не възхваляват задни части и не разказват за летни свалки, а пеят за сериозни неща.  Не използват клишета, а изпращат послания.

dubioza-kolektiv-515a212fc80b2
Дубиоза колектив – музикантите, които ще ви вдигнат на крака!

Текстовете им засягат наболели социални теми и осмиват всички абсурди, които се случват не само в родината им, но и на Балканите като цяло. Може би и затова са толкова близки и на нас, хората в БългарияДубиоза пеят за неуредиците на Балканите, за национализма след войната в бивша Югославия, за полицейщината, за емиграцията… Всичко това е поднесено с чувство за хумор, при това в големи количества. И в комбинация със страхотна музика, която не докосва, а направо подпалва фитила на балканския ни темперамент:

“Празните обещания са най-добрата реклама
На масата парче хляб, в мечтите ми салам
Всичко в името на народа, нетната печалба и доходите.
Кажете ни министри, нашите депутати,
Защо военноинвалиди живеят като
Нещастниците
На ръба на живота с мизерна пенсия,
Познавате ли чувството наречено срам.“

Из песента Нелегална фирма

В момента в състава на може би най-известната група от Източна Европа влизат следните юнаци: Адис Звекич, Алмир Хасанбегович, Брано Якубович, Ведран Муягич, Армин Бушатлич, Сенад Шута, Марио Шеварац. Първият им албум излиза през 2004 г. и се казва, разбира се, Dubioza kolektiv. С него бандата моментално се налага като една от най-известните и

любими банди в Босна и Херцеговина

През същата година излиза и албумът им Open Wide, а когато малко по-късно на музикалния пазар се появява и Dubnamite, музиката на Дубиоза започва да се слуша в повечето страни на нашия толкова щур и пъстър Балкански полуостров. Следва първият албум с песни на босненски Firma Illegal, издаден през 2008 г.

С 5 Do 12 бандата от Сараево показва среден пръст на комерсиалната музика, големите компании и пуска парчетата от целия си албум за свободно теглене на официалния им сайт. Музикантите се обявяват ЗА безплатното теглене на музика.

През 2012 г. получават световно признание – албумът им Wili Wild West e отличен с награда на МTV. Следват Absurdisan през 2013 г. и Happy machine 2015 г.

DK-PromoPhoto-Press-landscape-W640
Дубиоза са може би най-известната група от Източна Европа.

Дубиоза колектив участват във фестивали в почти цяла Европа. В България имат 5 концерта, този ще е шести. И се очертава като най-грандиозния досега. Не познавам човек, който да ги е слушал и да не е станал техен фен. Щом ги видиш и на живо… направо си стават любов за цял живот. Защото имат страхотна енергия помежду си, която прераства в приятелска атмосфера между музиканти и публика, а няма нищо по-хубаво за един фен от това, да се усеща едно цяло с музикантите.

На 27 октомври в зала Арена точно

преди Дубиоза колектив

на сцената ще излязат едни други любимци, които са ни доставяли удоволствие неведнъж. Световноизвестните Asian Dub Foundation така да се каже ще подгреят публиката преди колегите си от Сараево. Те ще бъдат в пълния си 6-членен състав и ще направят едночасово шоу.

Билети за терен вече отдавна няма, така че закъснелите ще танцуват по седалките, но пък ще имат невероятна гледка към всичко случващо се долу. Като цяло този петък ще е велик. Така че обувайте най-удобните обувки, въоръжете се с най-доброто си настроение и ще се видим пред залата.


Прочетете още… Най-важните неписани закони на концертите

Отговор