Да израснеш в библиотека в Ню Йорк

Роналд Кларк и дъщеря му Джамила живеят в продължение на години в апартамент в една американска библиотека

0
в библиотека
Снимка: NEW YORK PUBLIC LIBRARY/PUBLIC DOMAIN

В началото на XX век американският бизнесмен и филантроп Андрю Карнеги дарява $5,2 млн. на Ню Йорк, които се равняват на над $100 млн. днес. Парите отиват за построяването на система от библиотеки на негово име. Всяка от тях се отоплява с въглища и има домакин, който се грижи за това в нея да е топло и чисто. Домакините живеят в специално обзаведен

апартамент в самата библиотека

заедно със семействата си.

За децата и за възрастните, които обичат да четат, да живеят в библиотека е една от най-големите мечти. Но когато американското семейство Кларк буквално заживява в клона на Нюйоркската публична библиотека в квартала Уошингтън Хайтс в края на 40-те, синът им Роналд Кларк не е особено щастлив.

“Децата са странни – винаги искат да са нормални. Затова в началото малко се срамувах, че живея в библиотека”, казва Роналд.

image-3
Роналд Кларк с родителите си и дъщеря си Джамила.

Семейството на Роналд Кларк се премества от малък град в щата Мериленд, където всички се познават, когато баща му Реймънд става домакин на библиотеката в Уошингтън Хайтс. Съвсем скоро обаче малкият Роналд осъзнава предимствата на новия си дом.

“Казах си – “Чакай малко! Имам си моя сграда с всичките книги на света.” След години приятелите ми ме представяха така – “Този човек живее в библиотека! Буквално – живее в библиотека!”, припомня си Кларк.

image-1
Така изглежда апартамента на сем. Кларк през 60-те.

Той разказва, че живеенето в библиотеката е променило неговия собствен живот из основи. Преди да се нанесе в нея, той е дете, което не обича да чете и никой от семейството му не е завършил гимназия. Но докато обитава апартамента в библиотеката, Роналд започва да обръща сериозно внимание на книгите.

Всеки път, когато прочита нещо ново, е изумен.

Животът в библиотека го прави жаден за знания

Така той става първият представител на семейството си, който завършва гимназия и отива в колеж. Кларк се погрижва да предаде страстта към четенето на дъщеря си Джамила, която живее до 5-годишна възраст във въпросния апартамент на Нюйоркската библиотека.

“Това е нещо магическо”, казва Джамила. Защо ли? Защото в неделя, когато библиотеката затвори врати за всички останали, тя остава изцяло на разположение на семейството, което се грижи за нея. Можете ли да си представите какво означава това за едно дете преди толкова много години, когато интернет още не съществува?

image-4
Роналд Кларк в реновирания апартамент.

През 70-те и 80-те отоплението с въглища в библиотеките на Ню Йорк е заменено от парно и домакините стават излишни. Така апартаментите, в които те живеят със семействата си един по един опустяват. Днес са останали

едва тринадесет от тях

които постепенно са превърнати в част от самите библиотеки, нуждаещи се от все повече пространство. Подобна е и съдбата на апартамента, в който израстват Роналд и дъщеря му Джамила.

image-2
Роналд Кларк на откриването на реновирания апартамент, който днес е превърнат в пространство за работа с тийнейджъри.

През април 2016 г. двамата се завръщат за първи път в бившия си дом – след повече от четири десетилетия. Жилището изглежда съвсем различно. Апартаментът е претърпял сериозен ремонт на стойност от около $4,4 млн. и е превърнат в пространство за работа с тийнейджъри. Спомените и ценните мигове, прекарани от Роналд и Джамила на това място, обаче все още продължават да живеят там…

Вижте още… какво е да вечеряш сред купища книги – в кафене Пушкин

Отговор