Музиката на Швеция и защо е толкова успешна

Нотите на Скандинавия са специфични. Но по някаква причина - орисани да покоряват.

музиката на Швеция
Швеция - родина на музикални легенди: ABBA, Mando Diao, Roxette, The Knife, Europe, Ace of Base

Музиката на Швеция (*) е известна по цял свят. Защото Майка Швеция е откърмила големи имена. От ABBA, през Europe (на които предстои концерт в България на 16-и май, между другото) и Roxette. Няма как да пропуснем Ace of Base, The Cardigans, Robyn, Fever Ray, The Hyves, Lykke Li, Mando Diao… 

Но нищо не е просто така, даром. За да си отговорим на въпроса какво прави Швеция велика и в музикално отношение, нека погледнем отблизо как децата в тази страна се отглеждат и възпитават. Не подробно, само от един конкретен ъгъл. Ъгълът на тази игра на звука и тишината, наречена изкуството на музицирането.

Аспект номер 1:

kommunala musikskolan

Не се опитвайте да го произнесете, но запомнете идеята. Kommunala musikskolan са общински музикални училища (не са задължителни). Общините подсигуряват на хлапетата часове по музика, както и достъп до всевъзможни инструменти. Децата съвсем доброволно идват и прекарват време, създавайки и учейки се. На музика. Творене. Раздаване.

ABBA музиката на Швеция
ABBA – абсолютната шведска легенда. By AVROFTA001019454_012 from Beeld & Geluid wiki, CC BY-SA 3.0, Link

Вместо скиторене и времегубене, шведските деца култивират енергия и талант и стават част от прословутата музикална индустрия, родила имена като изпълнителите в началото и края на историята ни. Този тип допълнително обучение е безкрайно популярно през 70-те и 80-те.

Неслучайно тогава се явяват изпълнители като ABBA, които дават зрънцето увереност, че макар не от голяма страна, те имат свой силен отпечатък на световната музикална сцена. Проправят път на тези, които ще се явят по-късно на небосклона.

Аспект номер 2:

Пеене в хор

музиката на Швеция
Швеция е страната с най-много хорове на глава от населението в света. Photo credit: ENPark via Foter.com / CC BY-NC

За някои от нас думата хор има нотка старомодност, щипка скептицизъм, лек комунистически нюанс. Не и в тези географски ширини. Грубо казано 600 000 души пеят разпределени в 500 хорове. Това може да не ви се стори голямо число, но всъщност тези цифри превръщат Швеция в страната с най-много хорове на глава от населението… на Земята.

Да припомним и традициите в пеенето и изпълняването на фолклорни песни, особено покрай празници. О, да – Швеция обича да пее групово.

Десетилетките имат значение. Как се заражда музикалната традиция на Швеция?

  • През 70-те – поставена е първата копка. Идват първооснователите.
  • 80-те години – музиката на Sverige разтърсва света за раменете.
  • Вече през 90-те – шведски продуценти заемат централна, ключова позиция на световния музикален пазар.
  • 2000 – Швеция завладява земното кълбо с глас и инструмент.
  • След 2010 – Швеция става комерсиална и се заседява в класациите.

Между другото, шведското правителство обича рок. А нашето каква музика обича, че все нещо не потръгват нещата? Замислих се… От 1997 г. правителството на Швеция раздава награди на изпълнители, които получават световно признание. Този ритуал е съвсем преднамерен, с цел засилване музикалното влияние на страната и подкрепа на родната им музика.

Шведите са по-креативни от която и да е нация в начините си да стимулира едно или друго добро в народа си.

Те знаят как

Много важно е да споменем, че добре развитата социална система на страната позволява дори на хора без значителни приходи да се занимават с музика. Също така ежегодно се раздават субсидии за стимулиране на музиканти в началото на кариерата им. Когато е най-важно и трудно.

Повечето успели музиканти на Швеция са именно такива заради подкрепата на обществото. Ако им се бе наложило да работят стандартните часове от 9 до 5, докато се опитват да се развият като изпълнители, вероятно нямаше да са толкова успешни”. Това казва Даниел Йохансон, чието занимание е да прави проучвания в областта на музикалната индустрия в престижен университет.

Roxette музиката на Швеция
Roxette – една от най-продаваните групи в Швеция и Европа.

Друга интересна инициатива е Nordic Playlist – онлайн платформа, чиято цел е да разпространява стойностна музика от северните страни към останалата част на света.

Най-продаваните изпълнители на Швеция (Топ 5):

ABBA – 300 милиона+
ROXETTE – 70 милиона+
ACE OF BASE – 50 милиона+
EUROPE – 20 милиона+
THE CARDIGANS – 15 милиона+

И с типичното чувсто за хумор тази класация (между другото взета от официалния сайт на Швеция) ни забавлява с още нещо: „Казват, че всяка публичност е добра публичност, нали?”. Е, песента на Europe – The Final Countdown, е обявена за втората най-лоша песен на 80-те в гласуване на читателите на списание Rolling Stone. Хм…

 

Зад кулисите: авторът дебне в мрака

Вероятно ще ви изненадаме да разберете, че зад много от хитовете, които оглавяват класациите в днешно време, стоят именно шведски автори. Продуцентът и композитор Макс Мартин прави музика за Бритни Спиърс, Тейлър Суифт, Кейти Пери, Пинк, Usher, Backstreet Boys и ‘N Sync. Продуцентът Шелбак, обявен за номер едно продуцент от списание Billboard през 2012, е правил музика за Maroon 5. И хайде още един, за щастие – РедУан, който пише за Ники Минаж, Лейди Гага, Питбул и One Direction.

Освен това шведите са силно отговорни за висококачествени музикални видеоклипове. Например Йохан Ренк:

  • Дейвид Боуи – Lazarus
  • Роби УилямсShe’s Madonna, Trippin’
  • Крис Корнел – Can’t Change Me
  • МадонаNothing Really Matters и Hung Up (със звучене а ла ABBA)
  • The KnifePass This On

Той (Йохан Ренк) е режисирал и Кайли Миноуг, и тяхната си Робин.

Нека да споменем и Юнас Окерлунд, който си играе нонстоп с границите на възможностите в клипове на Мадона, Лейди Гага, Моби, Кристина Агилера, ПинкU2, Roxette, Metallica, Rammstein, сър Пол Маккартни.

Евровизия с отпечатък в музиката на Швеция

Годишният Melodifestivalen е най-гледаната  програма в Швеция. Почти половин Швеция застава пред екрана, а победителят се праща като техен представител на Евровизия.

След Монс Зелмерльов и неговия триумф във Виена преди две години, Швеция вече може да се похвали с цели 6 победи на конкурса, който не случайно е най-гледаното неспортно шоу в света. Това я прави подгласник на Ирландия, която е печелила 7 пъти.

Между другото, най-доброто представяне на нашата страна в конкурса до момента е това на Поли Генова именно в столицата на Швеция Стокхолм. Поли класира България на изключителното 4-то място и развълнува всички ни по един небивал от години начин. Да не пропускаме и факта, че сред авторите на изпятата от Поли в Стокхолм If Love Was A Crime има и швед – композиторът Йоаким Бо Персон.

И за финал избрахме за вас трима страхотни и не чак толкова популярни шведски музиканти.

Шведски инди поп рок

Peter Bjorn And John – Young Folks (тези ги знаете, определено):

Електронна музика от Швеция

Брат и сестра са уловили духа на Швеция в песен и гарантирано ще ви изненадат. Особено с видеото, което е заснето сякаш в България. Това натрапчиво чувство неминуемо ще ви завземе. България, 21-ви век ще да е това.

The Knife:

Прогресив рок метъл от Швеция

Pain of Salvation (с концерт у нас през 2005 г.)

* Текстът е по материали от https://sweden.se

Отговор