Жилетката на Кърт Кобейн, която разказва истории

0
Кърт Кобейн
Кърт Кобейн облечен във въпросната жилетка. Снимка: Frank Micelotta

Близо 140 хил. долара струва жилетката на легендарния Кърт Кобейн. През 2015 г. продадоха окъсаната жилетка на фаталния певец за тази невероятна сума. Онази тютюнево зелената – опърпана, хипарска и свлечена. Ако затворите очи и вие ще се сетите за нея, и ще си представите как

Кърт Кобейн свири на китарата си

и пее, облечен в “скъпата си жилетка” на култовия концерт на Нирвана за MTV Unplugged през 1993 г. Жилетката е от акрил, мохер и ликра, с пет копчета, едното от които липсва.

Тя е най-скъпата вещ, свързана с Нирвана, изпреварвайки неговата китара Mosrite Gospel Mark IV, която бе продадена за 131 хил. долара преди години. Нирвана изнася концерта за MTV Unplugged няколко месеца преди смъртта на фронтмена си, който умира на 5 април 1994 г.

Вероятно тази стара хипарска жилетка без едно копче е най-ценната вещ, която Кърт Кобейн е притежавал. Старата му жилетка е ценна за музикалната история, тъй като в нея оживява споменът за младото русо момче, изпяло едни от най-великите песни на гръндж вълната.

Самият Кърт Кобейн си отиде млад, силен и в разцвета на славата си. Този запомнящ се певец, който донесе със себе си нов стил в музиката – модата на грънджа, и я отнесе със себе си.

За разлика от повечето рок звезди Кърт Кобейн е по-скоро затворен в себе си. Въпреки това хората го обожават, наричайки го Бога на рока. В края на март 1994 г. вокалът на една от най-знаковите банди на 90-те години е хоспитализиран в клиника за наркозависими. Дори и там, той продължавал да взема свръхдози.

Kurt-Cobain-Style-Photo-Nirvana-Green-Sweater
“Нирвана” се превърна в символ на алтернативната музика.

На 1 април певецът бяга от болницата. Обявен е за издирване. Седем дни по-късно, на 8-и април, Кърт е намерен на двора в дома си в Лейк, Вашингтон от електротехник, дошъл да слага осветление. До тялото е открита

пушка Ремингтън 20-ти калибър

Аутопсията на тялото показва, че Кобейн е взел доза хероин, 3 пъти по-голяма от средната свръх доза, след което се е прострелял в главата.

Заради музиката, заради фаталността, заради прическата (на черта), с която ходeха всички момчета през 90-те години, заради стила и заради самия себе си, Кърт остава най-запомнящият се певец от това поколение. А жилетката му безспорно е най-скъпата вещ за всеки един негов фен. А копчето… то разказва истории…


Вижте още: Джон Ленън – хулиганът-революционер

Отговор